Återupplivning av surdegarna

IMG_5039opt


Bra livskraft i de här krabaterna


Jag tog en chansning och lämnade surdegarna hemma när vi drog till Gotland. Att de i vanliga fall får stå en vecka i kylen utan tillsyn är vardagsmat, men två veckor utan någon som helst uppmärksamhet var minst sagt en risk jag inte visste om det var värt att ta.


Efter att ha tömt bilen på tonvis med kläder, leksaker, skor (hur många par behöver man egentligen för två veckor på en strand?) skyfflade jag undan olästa tidningar, post och hundhår för en någorlunda fri arbetsbänk.
Fram med de minst sagt lelösa surdegarna och sen en stilla bön.


Rågsurdegen luktade väldigt syrligt och nästan hade en touch alkohol över sig.
Vetesurdegen som i vanliga fall är så stretchig och seg kändes mer som en blöt gröt helt utan liv.
Jag hade inte alltför stort hopp när jag drog igång.


Tog en liten klutt av varje deg och placerade i ett stort glas. Rågsurdegen fick 80 gram 40-gradigt vatten över sig medan vetesurdegen fick nöja sig med 50 gram. Rörde runt i båda två och hade sen i 50 gram rågmjöl i den förstnämnda och 50 gram vetemjöl i den andra.
Rörde om ordentligt och lade sen över lite plastfolie.


Ställde dem på ett varmt och mysigt ställe i köket och sen var det bara att vänta.


Jag vill inte säga att det var en religiös upplevelse, men när jag efter två timmar såg de första bubblorna komma till ytan och insåg att det fanns liv kvar var det som en sten föll från mitt hjärta.


Efter ytterligare ett par timmar var de så här bubbliga och sprittiga.
IMG_5058opt


Nu ska jag dryga ut dem med mer mjöl och vatten innan jag återbördar dem till sina gamla burkar – numera ordentligt rengjorda – och sen tillbaka till kylen.

 • Surdegarna har nog längtat lika mycket efter husse som du efter dom?! 😉

  Det sägs att surdeg går att både torka och frysa, har själv inte provat dessa metoder… Du?

  Delade förut min rågsur och ”glömde” bort den andra halvan i kylskåpet (+2ºC) i nästan fem veckor utan att han hade synpunkter.

  Så, grattis och välkommen tillbaka till verkligheten, det har varit lite tomt framförallt på Twittern 😉

  /Kari

  • Har hört flera andra som testat att frysa eller torka dem men det blev inte tid nu innan vi skulle åka. Borde nog göra ett test så man vet framöver. Står de så kallt som du nämnde bör de klara sig betydligt längre än två veckor även om jag blev smått chockad att de överlevde fem veckor. Du har nog gjort dem extra starka 🙂

   Tack för välkomnandet – nu är det massor att stå i som jag velat testa när jag var bortrest!

 • Idag har jag bakat småbröden som du gjorde till något fotbollstillfälle. De blev helt ljuvliga. Så nu länkar jag till dig i mitt inlägg så fler får testa dina brödrecept.

  • Vad roligt att höra att du gillar dem! Alltid trevligt när man inte har varit helt ute och cyklat. Tack för länkningen – ska se till att återgälda den!