Blåbärskaka med krispigt täcke

blueb5


Snabbt att göra när det ska fin-fikas


Jag kan tycka att blåbärskakor antingen blir alldeles för blöta, eller att man överdriver potatismjölet i dem och så blir de torra som gammal trött formfranska. Varför inte göra en botten med bär och sockerkaksaktig kaka men sen täcka hela kakan med krisp?


När grannarna meddelade att de satt på ett antal flaskor nygjord vinbärssaft och det även ryktades något om färska bullar så var det läge för fin-fika ute i trädgården.


Innehåll:
60 gram smör
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
1 1/4 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vanilj (ta dubbla om du använder vaniljsocker)
1/2 tsk salt
4 1/2 dl blåbär
2 msk potatismjöl (endast om du använder frysta blåbär)


Topping:
120 gram smör
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk kanel


1.
Sätt ugnen på 190 grader.
Kör smör och socker med en elvisp tills det blivit en halvfluffig smet.


2.
Häll i ägg, mjöl, vetemjöl, bakpulver, vanilj och salt i bunken och kör på låg hastighet med vispen tills det previs blandats.


3.
Om du använder frysta blåbär har du ner dem i en egen skål, har på potatismjölet och rör sen runt tills alla bär fått en fin, vit yta. Det här gör att de inte saftar sig för mycket och på så sätt förändrar kakan till en tvättsvamp.
Ha sen ner bären i smeten och vänd försiktigt runt med en slickepott.
Man vill ju ha degen sockerkaksfärgad med blå inslag men rör man för mycket blir allt meslila och det ser verkligen inte lika smaskigt ut.


4.
Ta fram en pajform med löstagbara kanter och ha ner smeten i den. Den är inte helt rinnande så man måste trycka ut den lite. Inget att oroa sig för.


blueb1
Vette sjutton om jag inte rörde den lite för mycket trots allt.


5.
Kör smör och socker med en elvisp tills det blandats. Ha sen i kanel och mjöl och kör vidare tills det blir smuligt. Häll över det på kakan.
Toppingen blir en lite knäckig skorpa och även om du tycker det ser ut att vara på tok för mycket så ha på allt.


blueb2
Dags att skjutsa in hela härligheten i ugnen.


6.
Det tar runt 35-40 minuter innan den är klar och under den tiden genomgår den några faser när man brukar bli orolig. Jag hade till exempel en mindre pöl av smör som hade trängt upp till ytan under några minuter. Kändes minst sagt olustigt.
Men låt den stå tills den fått fin färg och är torr på ytan.


blueb3


7.
Låt den svalna minst 15 minuter och lossa sen försiktigt på kanten. Den sjunker ihop lite. No worries.
blueb4


8.
Äts med fördel med lite vispad grädde smaksatt med vanilj eller en hemmagjord vaniljsås. Eller kanske en gnutta glass.


Nån liten herre lyckades så klart somna ifrån allt det goda…
blueb6

  • Herregud vad gott det ser ut.

    • Precis vad det är också. Nästa gång svänger jag förbi med en rejäl bit till er.

  • Gott!! Frugan la precis in en beställning. Bara för mig att verkställa 😉 Nu är vi två som drägglar.

  • Pingback: Trevlig mat- och brödläsning vecka 32 « Mat Geek – eftersom allt är gott()

  • Maria

    Letade egentligen recept med rabarber i, men tror du jag kan byta ut blåbären mot rabarber här? Borde vara gott med det söta täcket… 🙂

    • Det borde definitivt gå att byta ut mot rabarber! Om du testar så återkom med resultatet

  • Alexandra

    Blev jättegott, hade dock i mindre kanel då jag tycker att det lätt tar över annars. Men jättebra recept