Brödbak för stressiga dagar

IMG_0280opt


Varför krångla till det när man är stressad?


Så är semestern över och jobbet kallar. Tidiga morgnar med hundpromenader, potentiella regnoväder var och varannan dag och alltid en liten stress att inte hinna med tåget.
Mitt upp i allt det här så vill man ändå ha färskt bröd på morgonen. Hur löser man det?


Jo, genom att göra det enkelt för sig och acceptera att det inte alltid är läge för ett superavancerat surdegsbak.


Det här är vad jag pysslat med senaste veckan.


Grundinnehåll (som man sen multiplicerar till önskad mängd):
2 dl ljummet vatten
3 gram jäst (en drygt halv tesked)
4 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt (tryckfelsnisse på den här tidigare!)
1/4 msk olja (gärna rapsolja)


1. Kvällen dag 1
Häll ner vattnet i en ordentlig bunke. Lös upp jästen i vattnet och ha sen i salt, olja och mjöl. Rör runt med en slev tills allt blandats. Degen ska vara lös. Inte rinnig, men heller inte så man måste knåda den för hand. Var inte rädd för att tillsätta ett par matskedar vatten extra!


2.
Täck bunken med plast och ställ in i kylen.


3. Morgon dag 2
Eftersom jag oftast går upp för att göra välling till Ludvig runt 05.00 så passar jag samtidigt på att dra igång ugnen. 250 grader.
Alternativet är att slå på den så fort man går upp och samtidigt ta ut degen ur kylen.


4.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och sen börjar det roliga!
Jag delade den försiktigt i 2 längder, knuffade ihop dem lite och lade dem på ett bakplåtspapper – baguetter! En annan morgon delade jag degen i några bullar som jag runddrev – frallor!
Låt dem sen vila 10 minuter om du har tid men har du inte så in med dem i ugnen direkt.


5.
Brydde mig inte om termometern utan när jag kom ut ur duschen hade de fått ordentligt med färg och då var de att anse som klara. Riktigt ordentligt bruna fick de bli.


För två personers frukost räcker receptet ovan men oftast gör jag dubbel sats så det finns lite kvar till kvällen.


Här är några förslag på smakförändringar jag tror kan bli bra:
– I med lite rågmjöl istället för 1/4 av vetemjölet. Se till att öka vattenmängden om du gör det.
– Lite dinkelmjöl kan inte vara fel.
– Ett par matskedar mörk sirap ger mer färg, men öka saltmängden i så fall.
– Smula ner fetaost i degen så har du ett gott bröd till en sallad.
– Hacka lite färsk rosmarin och blanda i. Passar suveränt till grillad mat.


Just den sistnämnda gjorde vi till sommarens stora favorit – Innerfiléer från kyckling som marinerats i lite olja, chili, timjan, mörk rom och ordentligt med svartpeppar för att sen lindas med parmaskinka och sakta grillas över glödande kol.
Absurdt gott och går inte att misslyckas med.

IMG_4707opt

  • Det där var ju ett himla bra tips! Kanske något att testa? Tror du man skulle kunna ha i lite krossade linfrön eller kruskakli eller något liknande? Skulle du ersätta en del av mjölet då eller lägga till?

    • Tack – kul att höra!
      Linfrö måste vara en superbra ide! Andra former av nötter borde vara trevligt att ha i.
      Kruskakli borde ge det lite mer karaktär så testa med det.

      Nötter eller frön suger inte upp någon fukt så det ska inte påverka.
      Kruskaklin borde kräva lite mer, men absolut inga mängder.

      Återkom med hur det gick! 🙂

  • Det här måste jag testa någon dag. Är det samma som du twittrade om? Ser att du isf ändrat saltmängden. Säkert att man inte ska fortsätta med 0.5dl? 😀

    • Japp, men tror du inte att jag skrev fel den här gången också…
      Skrev msk istället för tsk på saltet. Nu står det dock rätt. Förbannat klantigt oavsett… 🙂

  • Jag fick en idé och hopps du är ok med den.. ”Brödbak för stressiga dagar – del 2” här: http://receptomaten.blogspot.com/2009/08/brodbak-for-stressiga-dagar-del-2.html

    Kanske detta kan bli del 3, del 4… Vore inte det lite kul? En form av kedjebakande kanske?

    • Det låter ju som en sjukt bra idé! Så får nästa som hakar på i kedjan skriva ut var man hittar de tidigare avsnitten.
      Klockrent. Får se om jag hinner komma med del 3 på söndag eller om någon annan blir före mig.

  • Anna

    hittade hit av en slump och gillar din blogg! Men jag har en fråga ang receptet: 3 g jäst – är det då torrjäst du pratar om?

    • Vad roligt att du gillar den! Välkommen hit 🙂
      Det är färskjäst jag menar. Det motsvarar cirka en halv tesked.
      Kan verka väldigt lite, men det ska jäsa under lång tid. Blir så mycket godare då 🙂

  • Jag följde det danska programmet ”Bullar av stål” om bakning och lärde mig något fantastiskt där. Att grädda brödet i en järngryta. Jag har en gammal Kockums järngryta med lock som jag låter hettas upp samtidigt som ugnen värms upp till 300 grader. Sen ner med den utbakade surdegslimpan utan en andra jäsning, på med locket och grädda 30 minuter. Av med locket för att kolla att brödet känns och ser bra ut. 30 minuter brukar vara lagom för ett stort bröd på 6 dl vätska. Det blir ett kanonbröd…jag lovar…