Söt rågsurdegslimpa med russin

IMG_5623opt


Vore gott med något surt, men ändå sött.


Så här var min tanke: Jag vill baka bröd som är klart samma dag, även fast jag börjar efter lunch. Det ska vara surt, men ändå sött.
Det här är vad jag kom fram till:


Innehåll:
650 gram vatten
5 g jäst
240 gram rågsurdeg
260 gram rågmjöl
80 gram rågsikt
380 gram vetemjöl special
1/4 dl rapsolja
60 gram mörk sirap
60 gram rågkross
150 gram russin


1.
Blanda vattnet som värmts till 40 grader med jäst och rågsurdeg i en hushållsassistent. Ha i rågmjöl, rågsikt och vetemjöl och kör på låg hastighet tills det precis blandats. Låt vila 20 minuter.


2.
Ha i rapsolja, sirap, rågkross och russin. Kör sen på hög hastighet i runt 3 minuter. Först hade jag tänkt att ha i russinen precis i slutet av processen, men genom att de får snurra runt slås de sönder lite och smaken sprider sig bättre.


3.
När man ser att den börjar utveckla trådar, bli lite seg och känns fastare så är den färdigprocessad. Stäng av hushållsassistenten, häll över smeten i en oljad bunke och täck med plastfolie. Eftersom tanken var att göra ett hyfsat snabbt kvällsbröd så var förutsättningen att det inte skulle behöva jäsa halva natten. Förhoppningsvis var den fördubblad i storlek inom tre timmar.


4.
Och baske mig om den inte var det! Stor och ordentligt fin. Hällde ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord, delade den i tre bitar och försiktigt ner i ordentligt mjölade jäskorgar. Täckte med en handduk och lät dem stå en dryg timme. Satte samtidigt på ugnen på 250 grader.


5.
När de jäst till sig lite och ugnen är redigt varm vände jag upp dem och skickade in dem i ugnen efter ett par snabba snitt i ytan (tandad kniv rekommenderars varmt).
In med ett par isbitar på en plåt i botten och sen fick de stå på maxvärme runt tio minuter innan jag drog ner till 220 grader.
Öppna luckan då och då så fukten slipper ut och när de börjar få färg är det läge att stoppa i en termometer. När de når runt 97-98 grader är de klara och vill då ut från ugnen och upp på ett galler för att svalna.


Slutsats: Det blev kalasgott. Tyvärr fick det inte riktigt någon ordentlig höjd vilket jag tror beror på att stenen i ugnen inte var tillräckligt upphettad och att den inte fick jäsa ordentligt i formarna. Får helt enkelt prova att göra om den snarast.

 • Det här knycker jag rakt av. Bloggade härom dagen och tipsade om din blogg igen. Jag hade nämligen bakat ett av dina bröd och de blev så himla goda. Jag litar på dig och dina recept……:-)

 • Niklas

  Fantastiskt recept! Får jag komma med ett förslag? Vet inte hur man gör det, men att kunna skriva ut recepten vore underbart, lite sådär som man gör på rese-siter, typ.

  Guldsida du har!

  Niklas

  • Tack! Vad roligt att höra!
   Det där är ett riktigt bra förslag. Att inte ha en utskriftsbar version är nog mest för att jag aldrig trodde nån skulle vilja skriva ut nåt av mina recept 🙂
   Ska kolla om det finns något smidigt WordPrrss-plugin som ordnar det.
   Tack för tipset!

 • receptomaten

  Åh, russin i bröd är ju klassiker och smarrigt! Inte alla som uppskattar det men så är ju världen full av knasiga människor 😉

  Fråga om saltet, hur mycket och när i bakningen petar du i det?
  Jag har i saltet, ett grovt havssalt, så sent som möjligt för jag tycker det hämmar jäsningen. Vad tycker du?

  Jo, russinen där, vilka russin kör du med?

  • Om jag gör en vanlig sats så brukar jag ha i 15-20 gram lite beroende på om det är russin, honung eller annan sötning i.
   Har jag tid brukar jag låta degen vila 30 minuter efter att jag rört ihop mjöl och vatten. När jag sen tillsätter resten av ingredienserna så åker saltet i med dem. Jo, det hämmar jäsningen en del, men jag tycker det känns tungt att lägga till saltet efter första jäsningen.

   Har fastnat för Kung Markattas Sultanrussin. Bra pris, bra odlade och rackarns goda 🙂