Lavendelcupcakes med blåbärsfrosting

lavendel1


Den argentiska kakaon har gjort det igen.


För ett par veckor sen köpte jag en påse lavendel på Saluhallen i Uppsala i tron att jag skulle baka en massa smaskigt med det. Självklart hittade den sin självklara plats i skafferiet och har stått där och trånat sen dess.
Ikväll tog jag tag i saken och svängde ihop ett gäng minicupcakes där lavendelsmaken inte tar över utan blir en trevlig nyans till den annars ganska tunga kakaon.
Blåbärsfrostingen blir lite av pricken över i:et.


Innehåll:
3 dl mjölk
2 msk torkad lavendel
180 gram vetemjöl
170 g smör
3 1/2 dl socker
1 3/4 dl kakao
1/2 tsk kaffepulver
3/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1 tsk vanilj
2 ägg

Frosting:
2 1/2 dl blåbär
120 gram smör
7 dl florsocker
1/2 tsk vanilj

IMG_5634

1.
Sätt ugnen på 180 grader. Häll ner mjölk och lavendel i en liten kastrull. Värm upp på medelhög värme tills det börjar sjuda. Ta då av kastrullen från plattan och låt stå i 5 minuter.

2.
Ta fram en mixerstav och mixa mjölk och lavendel tills det bara återstår ett fåtal stora bitar och mjölken är skummig. Låt stå 5 minuter till.

IMG_5639
3.
Sila mjölken och ställ åt sidan tills det nått rumstemperatur. Tar runt 30 minuter. Har sällan tålamod för sånt här och ställer in det i kylen istället.

4.
Blanda mjöl, kakao, kaffepulver, bikarbonat och salt i en egen skål. Brukar oftast skippa det här steget, men jag var lite nojig för klumpar i smeten så jag tog det säkra före det osäkra.

5.
Hade ner smöret som blivit rumstempererat i hushållsassistenten och hällde sen över sockret. Körde på medelhög hastighet tills det blandats ordentligt och blivit en grynig massa. Ett tips är att om man tycker det blir stora klumpar i vispen/-arna så öka hastigheten så det inte fäster i dem.

6.
I med vaniljen och blanda ordentligt. Tillsätt sen ett ägg i taget så att de verkligen blandas in i smeten. Ha sen växelvis i mjölblandningen och mjölken och se till att det hela tiden blir ordentligt blandat. Körde på mellanhastighet och det verkade lagom. Ta en slickepott och se till att skrapa av det som sitter på sidorna och kör en sväng till så allt är ordentligt blandat.

IMG_5641
7.
Fyll formarna till nästan hälften. De växer ordentligt och självklart lyckades jag först ha i alldeles för mycket och de växte så mycket över bredderna att jag funderade på att ta ut dem innan de tog över hela ugnen.
Körde på miniformar, men det är ju som bekant en smaksak.

8.
Häll ner blåbären i en kastrull och värm på dem ganska sakta tills de är så heta att bären spricker. Mosa dem med en gaffel. Ställ sen in i kylen tills de är kalla.

9.
Ner med smör och florsocker i hushållsassistenten. Kör tills det blivit en smet. Tillsätt vanilj och sen blåbär i sån mängd att det blir en slät men fast kräm. Spritsa ut på cupcakesen när de svalnat helt.

Slutsats: Supergod combo. Måste ta en funderare hur man toppar dem på snyggast sätt. Använde en lite för grov sprits vilket gjorde att en del ser lite ogenomarbetade ut. Minicupcakes känns mindre mäktiga än den större modellen, men samtidigt är det inte tillräkckligt mycket för att man ska bli helt tillfredsställd. Får testa den större modellen nästa gång.

 • Mmm, vilken smakkombo!
  Pröva att baka drömmar à la Leila Lindholm med din lavendel, riktigt goda!

 • älskar matbloggar men ska nog hålla mig borta från dom just nu 😛

 • Scheisse, jag dör. Måste börja äta socker igen, helt klart.

 • De där bakformarna är ju att dö för! Var har du lyckats få tag på dem tro?

  • Ursäkta sent svar, men ska jag vara ärlig så minns jag inte vad sidan heter. Det var en svensk site. Googlade på cupcakesformar och till slut hittade jag dit 🙂 Beställde en rejäl laddning på en gång.

 • Hej.
  Jag såg inte det här förrän nu. Tänkte bara meddela att muffinsformarna finns i grönt och gult på Klarafärdiga.com.

  http://www.klarafardiga.com/product.php?id_product=7207

 • Karin

  Låter fantastiskt goda, men hur mycket mjölk och hur mycket lavendel?

  • Oj, verkar som att jag lyckats redigera bort en massa ingredienser. Nu är det fixat. Tack för tipset!