Mother of all chokladcupcakes

Yeah baby, I’m back!

Efter att ha varit helt överöst med arbete senaste månaden och samtidigt hållt på att förbereda en flytt av bloggen till ett ställe med en massa andra trevliga matbloggare så har det inte blivit något skrivande.
Därmed inte sagt att jag inte har bakat något. Ska försöka publicera den lilla backloggen som byggts upp.

De här gjorde jag ikväll efter att ha blivit sugen på något med vansinnigt mycket choklad. Och vansinnigt mycket choklad blev det!

Innehåll:
1 ägg
1.2 dl ljust muscovadosocker
1.2 dl strösocker
1.2 dl mjölk
1/2 msk vinäger
0.8 dl starkt kaffe
1.2 dl smält smör
2.6 dl vetemjöl
0.6 dl kakao
1.25 tsk bikarbonat
1 krm vanilj (ta dubbla mängden om du använder vaniljsocker)
0.25 tsk salt

Frosting:
170 gram choklad
1.8 dl grädde
45 gram smör

1.
Sätt ugnen på 170 grader.
Ner med ägg, muscovadosocker och strösocker i en bunke. Håll ett öga på muscovadosockret så att det inte följer med några klumpar. Den blir lätt lite hårda bitar i paketet som man inte vill ha med i smeten.
Vispa ihop det, men räkna inte med att det blir speciellt fluffigt.

2.
Smält smöret och ha ner det (efter att det fått svalna ett par minuter) i smeten tillsammans med mjölk, vinäger och kaffe (gärna extra starkt)

3.
Ta fram en bunke till och blanda ihop mjöl, kakao, bikarbonat, vanilj och salt.

4.
Rör ner mjölblandningen i vätskan och se till att det inte blir några klumpar kvar.

5.
Stoppa ner formar i en muffinsplåt med plats för 12 cupcakes. Fyll formarna till nästan hälften och skjutsa in plåten i ugnen.

6.
Efter cirka 15 minuter hade de blivit toppiga och fina. Ner med en tandpetare och eftersom den kom upp utan smet på sig insåg jag att de var klara och ut åkte de till kylan. Lät dem stå kvar i plåten några minuter för att svalna innan jag flyttade dem till ett galler.

7.
Frostingen är enkel. Smält chokladen i ett vattenbad. Jag tar ett stort och rejält glas, bryter ner chokladen som i det här fallet var en smarrig 70%-ig gynnare från Dominikanska Republiken, och ställer sen ner det i en större skål som jag hällt riktigt varmt vatten i.
Under tiden som det smälter värmer jag upp grädden till ganska hett. Häll ner grädden i en liten bunke och vispa samtidigt som jag häller i den smälta chokladen.
Ställ åt sidan några minuter till blandningen svalnat och ha sen i smöret som jag med hjälp av en visp rör utan tills det inte återstår några klumpar. Låt allt svalna runt en timme, flytta över det till en sprits och när det uppnått lagom konsistens är det bara att garnera de små liven.

Slutsats: Kaffet bryter av bra med chokladen och gör att de inte blir för mäktiga. Frostingen passar verkligen suveränt och den var sådär härligt len som bara grädde, smör och choklad kan åstadkomma. Bästa tillbehöret var ett glas kall mjölk.

Sätt ugnen på 170 grader, grädda cirka 15 minuter

Smält chokladen i vattenbad
Värm på grädden
Häll ner chokladen i grädden. Låt svalna

 • Den här ska jag ta mej tusan ge mig på någon gång – jag som ALDRIG bakar. Tack för inspiration OCH smakprov!

  • Tackar för den! 🙂 De gick ju åt som smör idag så de kan inte ha varit helt fel. Kompenserade för mitt misslyckande ikväll som gör att vi får hålla till godo med bara lussekatterna i morgon.
   Och tack för länken från din blogg!

 • Oj så smaskigt det ser ut! Den där frostingen bara måste jag prova snart, jag har tänkt på något liknande i evigheter men cupcakes har inte varit prio ett nu på sista tiden, så det har inte blivit av.

  Vinäger har jag sett i andra recept också, vad ska det vara bra för? Vad gör den?

  • Förlåt Danielle att jag inte svarat förrän nu, men jag missade det helt.

   Vinäger blandar man i mjölken för att den ska småskära sig lite. Den tjocknar en del och blir som den amerikanska whole milk som vi inte kan köpa här i Sverige.
   Ibland tillsätter jag det i mjölk och ställer det åt sidan en stund. Annars har jag ner det i smeten samtidigt som jag tillsätter de blöta ingredienserna.

 • Pingback: Mat Geek inspirerar – igen « Jag har kommit till en punkt i livet()

 • Pingback: Chokladcupcakes med chokladganache « Mat Geek – eftersom allt är gott()

 • CC

  Ger kaffet något kaffe-smak i muffinsen eller är det som med chokladbollar att den ”försvinner”? Och om det blir lite kaffe smak – kan man byta ut det mot något?

  • Kaffet gör dem lite tyngre och krämigare, men man känner inte riktigt smaken. Om du vill så skippa det och kompensera vätskan med mjölk. Det blir förmodligen kanon ändå 🙂