Gammelmormors blåsning

Hur kommer de undan med det här?

Jag är inte den som brukar hetsa upp mig i debatten kring E-nummer. Konserveringsmedel har vi använt i alla tider och nu har man bara satt ett nummer på dem. Samtidigt finns det oerhört många tillsatser som bara känns som en blåsning eftersom man i prispressarjakten gör allt för att få bacon att smaka bacon utan att vara rökt. Förfalskningar är äckliga och har så alltid varit.

Men, så dök jag på den här i butiken.:
Gammelmormors vaniljdrömmer med riktigt smör

Låter det för bra för att vara sant så är det nästan alltid det.
En snabb blick i förpackningen gjorde mig en aning tveksam. Brukade verkligen gammelmormors vaniljdrömmar vara så här perfekta?

Vänder på förpackningen och då kommer den stora chocken.

Snart i 4:e generation med originalrecept från Älvsbyn

Ok, så då har man i snart fyra generationer bakat vaniljdrömmar med följande innehåll:
Socker
Vetemjöl
Veg. margarin (veg olja och fett, vatten, salt, emulgeringsmedel (E471, E475), arom, surhetsreglerande medel, färgämne E 160a, vitamin A & D)
Smör
Bakpulver (hjorthornssalt, E 450, E 500)
Naturliga aromämnen
Vetegluten
Aromämnen (inte naturliga alltså…)
Klumpförebyggande medel E 170
Vetestärkelse

Ärligt talat nu, handen på hjärtat – hur känns det här?
Personligen tycker jag det känns som en så stor, fet lögn att jag bara vill åka till bagarna och be dem skämmas.
Och om det nu är så att gammelmormor bakade dem precis så här var hon så mycket före sin tid att jag inte vågar tänka på hur galen hon egentligen var.

Böja-Bagarn – det här får ni förklara så jag förstår.

  • Eric Frejd

    Hur korkad får man vara…? Var har företaget som tillverkat detta substitut befunnit sig den senaste tiden när e-nummer debatten rasat som värst? Hoppas Sverker ringer och frågar… ”ska det vara på det hääär viset”

  • Klumpförebyggandemedel tyckte jag lät spännande. Jag kollade alltså upp E-nummret och finner att just detta förkommer naturligt i kalksten och krita (?). Sist jag kollade så var det inget jag hade i skafferiet och stoppade i mina kakor. Nej, ska man stoppa godsaker i munnen så är det bättre att baka dem själv. Punkt.

  • Signe

    Även jag köpte Gammelmormors kakor, Finska pinnar den här gången, och visst reagerade jag på tillsatserna när jag granskade förpackningen. Men ännu värre blev min reaktion när jag smakade på finska pinnarna: de var fullständigt indränkta i bittermandel och det krävdes flera glas vatten för att bli av med den otäcka smak de efterlämnade i munnen.
    Hur kan ett företag tro att att de ska få kunder till de här kakorna? Aldrig mer kommer jag att falla för ”gammelmormors” lockrop.