Soltorkade tomater

Gör dina egna soltorkade tomater

Soltorkade tomater

Du kommer att tacka mig i vinter.

Att göra sina egna soltorkade tomater är nästan löjligt enkelt. Har man väl provat en gång är det näst intill omöjligt att gå tillbaka till de svindyra varianterna man hittar i butikshyllorna.
Jag har turen att ha Norrängens Trädgård i närheten av sommarstugan och från sen vår kan man köpa de mest underbara tomater av dem. Här handlar det inte om kvisttomater och körsbärstomater utan om en uppsjö sorter där alla passar till olika mat, likt ett gott vin.

Det spelar egentligen ingen roll vilken sorts tomat man torkar eftersom de alla bär spår av olika personligheter. Personligen har jag kärat ner mig i de små rackarna eftersom man kan lägga ner dem hela i pannan när man gör en god pastasås. Det är de små detaljerna som gör det…

Så här går man till väga:

Sätt ugnen på 80 grader.
Ta ett gäng tomater, skölj av ordentligt och halvera dem.
Placera dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt och stoppa in i ugnen.
Stäng luckan, men skjut in ett bestick mellan luckan och ugnen så den inte stängs helt.
Låt stå tills de dragit ihop sig och blivit sega. Se upp bara så de inte blir fnösketorra.

Ta några små burkar och fyll med ordentligt med tomater som varvas med olivolja och till exempel svartpeppar, basilika, rosmarin, timjan, vitlök eller kanske lite chili.

Ställ svalt och låt dra några dagar innan du använder dem. Mina klarar sig flera månader. Det är inte som med ostron – om de har blivit dåliga så syns det tydligt. Se bara till att de är helt täcka av oljan.

Alternativt kan man torka dem tills de är fnösketorra och därefter förvara dem i en burk som de är, utan olja. När de sen ska användas låter man dem mjukna i olja ett tag eller lägger dem i en sås.

Snabbt recepttips:
Koka spaghetti och behåll lite av vattnet.
Fräs vitlök och en aning chili i olja.
Tillsätt lite fint strimlad lök, en gnutta vitt vin och några svarta oliver.
I med ett gäng tomater och en skvätt grädde.
Salt och peppar efter smak.
Låt koka ihop lite och ha sen i spaghettin samt en skvätt av vattnet.
Upp på tallrikar, hyvla över rikligt med parmesan och ät snarast.

Enjoy!

 • Kul tips! Det här ska jag testa, och så får jag väl återkomma i vinter med ett tack!
  🙂

 • Pingback: Johan Hedberg Daily Links – July 5, 2011 | Blissnation()

 • Pingback: Världens godaste tomatsås | Matgeek()

 • gäst

  Tackar för ditt recept, redan torkat och har nu några burkar i kylen. Infon kring hållbarhet var intressant, något jag funderat över då jag lästa på ett annat recept att dom bara höll i en vecka.

  • Tack så jättemycket! 🙂
   Alltså, min erfarenhet säger att de klarar sig väldigt länge och man ser verkligen på dem om de blivit dåliga. Tror att andra skriver en vecka för att ta det säkra före det osäkra och självklart håller de sig allra bäst i kylen.

 • Cissi67

  Skall det inte vara olja också i burken? Det brukar vara det när man köper dem?

  • Man kan ha dem i olja vilket gör att de då håller sig mjuka och oljan får smak av tomaterna. Men traditionellt förvaras de bara som de är eftersom de är torkade. När man sen ska ha dem kan man lägga dem i olja en stund eller ha ner dem direkt i såsen och låta dem dra åt sig vätska på det viset.

 • Carina

  Är det färska eller torkade kryddor som du lägger ner bland tomaterna? Går det att förvara burkarna i ett skafferi eller bör de stå i kylskåp för att hålla flera månader?

  • Jag använder färska kryddor men har jag inga hemma funkar det lika bra med torkade. De klarar sig utmärkt i skafferiet. Antingen täcker man dem med olja eller så låter man dem ligga som de är.

 • Agneta

  Nu skall jag pröva ditt sätt. Har hur mycket tomater som helst i växthuset och visste inte vad jag skulle göra med dem. Tack.

 • maritha

  Tack för ett enkelt och bra recept, det behöver inte vara så märkvärdigt som sagt. Jag hade tomater hemma, vitlök och en bra olja, sedan gick jag på känn. Lite torkad salvia samt hel torkad chili, svartpeppar och salt. Det blev en liten gullig burk och lite ekorre som jag är så är dagen räddad. Tack…det smakar säkert jättegott framåt vintern.

 • Pingback: Så gör du egna soltorkade tomater | En lagom dos grönt .se()

 • Kristin

  Åh så roligt! Det här tänker jag testa vid tillfälle-har bokmärkt gör senare användning : )

 • KerstinB

  ucanr.edu/sites/fresnonutrition/files/14349.pd