vanilla1

Sväng ihop en kall vaniljsås

Vaniljsås passar till så himla mycket

Det har nästan blivit en tvångstanke för mig att undvika pulversåser. Allt började med att jag gjorde en hemgjord brunsås som går snabbare än att röra ner en påse pulver i vatten (vatten, kalvbuljong, smör, mjöl, lite grädde och soja). Det är för övrigt den största blåsningen vi konsumenter gått på, precis före pannkakssmet i påse och potatisgratängsmix. Nej, jag är ingen prettigt pånyttfödd matsnubbe som anser att allt måste odlas inom tre stegs avstånd och helst leva medan man låter det sjungandes passera gomseglet. Jag tycker bara att om det är någorlunda smidigt att svänga ihop måste man göra det själv. Punkt.

Så, vaniljsås alltså. Man kan koka en varm eller så kan man göra den kall. I mitt fall föredrog jag den kalla varianten eftersom den dels går snabbare och jag gillar när den blir lite tjockare.

Passar perfekt till den här Körsbärspajen med mandelmassa.

Självklart riskerar man att få lite över. Det bästa man kan göra då är att ta allt – utom det rinniga i botten av bunken om den fått stå ett tag – och lägga det i en form. In i frysen, rör om ordentligt var tjugonde minut och sen har du glass till kvällen.

Vill man hellre ha en kräm att använda i bakverk, men som passar suveränt till varma pajer ska du absolut testa Crème Pâtissière som är en fantastisk vaniljkräm.

Vaniljsås

Tid: Runt 15 min

 • 4 dl vispgrädde
 • 4 äggulor
 • 4 1/2 msk florsocker
 • En vaniljstång
 1. Vispa grädden riktigt tjock.
 2. Skrapa ur vaniljstången och lägg skrapet i en bunke.
 3. Tillsätt ägg och florsocker till vaniljen och vispa till det blivit riktigt fluffigt.
 4. Vänd ner äggvispet i grädden.
 5. Klart. Servera. Ät.
 • Pingback: Körsbärspaj med mandelmassa | Matgeek()

 • Pingback: Johan Hedberg Daily Links – July 7, 2011 | Blissnation()

 • Vad tusan, har du snott mitt recept? 🙂 Näe, jag kan bara hålla med, kallrörd vaniljsås är faktiskt lätt och tjockheten underbar. Vi hittade dessutom en ekologisk mald vaniljstång (bara vaniljstång, inget socker) och då behöver man inte pyssla med själva stången heller.

  • Skojar du? 🙂 Det här är min farmors gamla variant som jag fiskade upp ur en kokbok hon hade. Har du några tips på hur man kan utveckla den? Jag funderade på en tesked rom, men tror den blir lite för lös då.

   Den här vaniljen brukar jag använda i vanliga fall:
   http://matgeek.se/2009/06/03/varldens-godaste-vanilj och något säger mig att det var den ni hittade. Problemet är att jag tycker den gör vaniljsåsen alldeles för grå. Då är stång bättre eftersom den är lite kladdigare.

   • Jajjamensan, visst är det den. Tack för tipset om att handla den på nätet. Jag håller med om gråhrten mem vi har nog vant oss nu. Rom låter intressant, får nog chansa lite och testa det. Har tyvärr inga bra vidareutvecklingstips men helt orelaterad vaniljgrej; vanilj och lammkött-/färs.

 • Chiliconkarin

  Jamen det här var en trevlig blogg hörru du! Tittar snart in igen och jag håller med dig att många av alla såspåsar klarar vi oss bättre utan. Jag kallar min vaniljsås för råkräm men det ska jag nog sluta med för det låter inte så gott……