Tomatsås

Världens godaste tomatsås

Tomatsås


Den här underbara tomatsåsen kan bli basen till så mycket gott

När jag tidigare fått frågan vad jag verkligen saknat, vad jag aldrig blivit riktigt nöjd med och som jag verkligen önskar jag kunde vara stolt över blev svaret alltid tomatsås. Provade olika varianter som blev goda, men inte mer. Det saknades något som gav såsen personlighet.

Så i måndags bestämde jag mig för att nu fick det vara nog. Nu skulle det göras enligt konstens alla regler utan minsta element av slump inblandat. Självklart visade det sig vara betydligt enklare än jag trodde från början.

Valet av tomatsort föll på Maranello som är väldigt smakrik och tydligen innehåller mer än tre gånger så mycket lykopen (antioxidant och det är ju väldigt nyttigt…) än andra tomater. De har ett väldigt rött kött som jag hoppades skulle ge såsen en bra färg. Min favoritpusher Norrängens Trädgård hade nyskördade som doftade helt magiskt. Jag plockade på mig så mycket jag kunde bära, men ändå ångrar jag mig nu att jag inte köpte mer.

Blir det några tomater över tar man en form till och gör soltorkade tomater på eftervärmen.

Tomatsås

Tid: Runt 50 min
Mängd: Cirka 1 liter

 • 15 stora tomater
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 schalottenlök
 • Färsk timjan
 • Färsk basilika
 • Olivolja (ta nu för guds skull en bra)
 • Salt
 • Nymald svartpeppar
 • 1 msk strösocker
 • 2 msk äppelcidervinäger
 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt.
 3. Finhacka vitlök och schalottenlök och strö dem därefter över tomaterna.
 4. Hacka en bunt basilika och riv av lite timjanblad. Fördela dem jämnt över tomaterna.
 5. Salta och peppra. Avsluta med att ringla lite olivolja över.
 6. In i ugnen tills de bakats så att de får en del yta och börjar släppa vätska. Ta då ut dem och häll ner rubbet i en blender eller mixer. Kör tills det blir en någorlunda jämn konsistens.
 7. Häll ner i en kastrull, tillsätt äppelcidervinäger, socker och lite extra salt om det behövs. Koka upp och låt puttra sakta tills det uppnått önskvärd konsistens. Jag gillar när det blir tjock, nästan grötig sås. Då passar den som allra bäst till pasta, i en köttfärssås eller för att pigga upp lasagnen.

 • Helena

  Den där såsen låter ju fantastiskt god. Måste prova att ugnsbaka tomaterna innan såskoket. Bra tips!

  • Tackar 🙂 Ja, det drog fram magiska smaker. Det bästa är att nu när den fått stå till sig i kylen över natten är den om möjligt ännu bättre. Har mognat lite.

 • En god tomatsås fullkomligt avgörande för pizza, lasagne och mycket mycket mer. Jag brukar ha i en rejäl nypa cayennepeppar i min, plus en skvätt rödvin.

 • Malena

  Låter supergott! Undrar bara om det är timjan eller rosmarin du har i? Det står olika i listan och i beskrivningen. Och sockret har du med det i ugnen eller har du i det vid kokningen?
  Jag vill ju gärna få världens bästa sås!

  • Tack och tack för korrläsningen 🙂 Det var ju eländigt klantigt av mig att missa. Ska vara timjan i och sockret har jag i vid kokningen. Nu är det korrigerat. Återkom väldigt gärna med dina tankar när du testat den – vill ju veta om det bara är jag som tycker den är god.

 • Pingback: Johan Hedberg Daily Links – July 7, 2011 | Blissnation()

 • Axel
 • Instämmer med de andra, jag måste också testa. Apropå tomater så brukar jag ofta röra i lite egen ketchup av tomatpuré, olivolja, olivolja smaksatt med citron, olivolja smaksatt med basilika – klår många saker i handeln tycker jag.

  • Smart där! Jag är inne på att koka en egen ketchup eftersom jag blev helt frälst i en mycket vuxnare än traditionella Heinz. Återkommer i frågan 😉

 • Pingback: BBQ-sås - rökig, söt och kryddig | Matgeek()

 • Ronnie

  Riktigt bra! Att hitta Maranello-tomater är dock inte det enklaste… Jag rekommenderar balsamvinäger ist för äppelcidet. Ger en rundare smak! Annars kanon! Åt den just till hemmagjorda kräftfyllda tortelini.

 • Emilia

  Hej! Kan man frysa den efteråt?