Kaka med rom i som täcks med romglaze

Rom, denna gudabenådade dryck. Kaka, denna gudabenådade ätbara sak. Tillsammans kan det väl inte bli annat än bra?

Tycker smakerna i den här passar perfekt en kylig höstdag till en god kopp kaffe. Kanske man kan skära en skiva och ha på en liten klick vispgrädde?

Kakan klarar sig utan problem till dagen efter och jag tror nästan den är ännu godare och saftigare då. Serverar man den direkt kan man ta lite av glazen som blev över och skeda över kakan precis innan man ställer fram den.

Ibland kan det vara bökigt att få ur kakan ur mindre formar. Ett tips då är att istället för mjöl använda ströbröd och sen borsta bort det ordentligt från kakan innan man har på glazen.

Romkaka med romglaze

Tid: 60 minuter

Glaze

  1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
  2. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj ett gäng små, höga formar eller en sockerkaksform.
  3. Sikta ner mjöl, bikarbonat, salt och muskot i en skål.
  4. Lägg smöret i en bunke, gärna i mindre bitar. Häll över strösockret och vispa med elvisp (om man är bekväm) eller för hand (om man är tuff) tills det är en jämn massa.
  5. Knäck i ett ägg i taget och vispa mellan varje så det blir en helt slät smet.
  6. Ha i vaniljen och vispa vidare tills det fördelats i hela smeten.
  7. Blanda ner grädden i mjölken.
  8. Ha i mjölblandningen och mjölken, lite i taget och rör (inte vispa!) mellan varje omgång. Jag brukar dela upp det i två omgångar av varje. Lättast är att börja med vätskan.
  9. Avsluta genom att ha i romen och rör lite till.
  10. Smöra formarna och ha därefter i lite mjöl. Slå ur eventuellt överflödigt mjöl så de bara får ett tunt lager av mjöl runt om.
  11. Fyll formarna till 3/4 och ställ in i ugnen. Tror det tog cirka 25 minuter innan de var klara. Stoppa ner en tandpetare i dem och kommer den upp utan smet på sig är de klara.
  12. Låt svalna nästan helt innan man slår ur dem ur formarna.
  13. När kakan är ur formen tar man fram en kastrull och häller i smör, socker, vanilj och rom.
  14. Koka upp och låt sjuda cirka 4 minuter. Rör ofta med en träslev.
  15. Ta glazen av spisen, låt svalna 5 minuter och pensla sen rikligt över kakorna. Gärna två lager.
  16. Kakan klarar sig med glädje till dagen efter bara man täcker den med folie.