pepparkakscupcakes

Pepparkakscupcakes med ingefärafrosting

Vad annat att servera i juletider än ett gäng pepparkakscupcakes?

Jag vet att det är en sån attans klyscha, men jag kunde inte låta bli att göra de här. Somliga kanske tycker att det står pepparkakor och saffran upp till gomseglet redan nu, men då är ni antingen inte tillräckligt juldedikerade, eller så har ni bara ätit dåliga saker. Låt det nu bli ändring på det.

Kaffet hade jag i för att göra dem lite mer…lite mer… kan vi säga vuxna i smaken? Ärligt talat hade jag i det för jag tänkte det skulle smaka gott och visst hade jag rätt på den punkten.

Det här var det vinnande bidraget i MediaPilots interna cupcakestävling där jag var inbjuden som gäst / joker / feeder. Det andra bidraget var Citron- och vaniljcupcakes med kolafrosting som kom därifrån med en andraplats.

Pepparkakscupcakes med ingefärafrosting

Tid: 1 timme

  • 180 g vetemjöl
  • 1.5 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 krm mald nejlika
  • 0,5 krm nyriven muskot
  • En knivsudd salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 50 g smör (verkligen rumstempererat)
  • 1 ägg
  • 100 g strösocker
  • 120 g ljus sirap
  • 120 g starkt kaffe (avsvalnat)

Frosting

  • 50 g smör (rumstempererat)
  • 100 g cream cheese (rumstempererat)
  • 0,5 tsk vanilj
  • Skalet från 1 citron (bara det yttersta)
  • 3-4 cm färsk ingefära (finriven)
  • 230 g florsocker (cirka 3 dl)
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Sikta ner vetemjölet i en bunke.
  3. Blanda ner kryddorna, saltet och bikarbonatet i mjölet.
  4. I en annan bunke vispar man samman smör och strösocker till en fluffig massa.
  5. Ha i ägget och fortsätt vispa en stund.
  6. Ha ner sirapen och vänd med en slickepott tills det är helt blandat.
  7. Vänd ner mjöl- och kryddblandningen och  tillsätt slutligen kaffet.
  8. Fyll formarna till hälften och ställ in i ugnen cirka 20 minuter. Testa om de är klara genom att stoppa ner en tandpetare i dem. Om den kommer upp utan en massa kladd på är det klara.
  9. För att göra frostingen vispar man smör och cream cheese riktigt fluffigt och fint.
  10. Tillsätt vanilj, citronskal och ingefära.
  11. Vispa slutligen ner florsocker och ställ därefter in i kylen en stund så den sätter sig och blir lagom fast i konsistensen.
  12. Jag använde lite färgpasta för att få nån form av julig nyans, men i ärlighetens namn blev de mer rosalila än julröda.
  13. Man kan med fördel göra frostingen dagen innan den ska användas så ingefäran verkligen får blomma ut.
  14. Toppade dem med några pepparkaksgrantoppar. Humor…