saffranskola

Saffranskola

Så sjukt gott med saffran. Så sjukt gott med kola. Tillsammans? Over the top.

Har jag på något sätt varit otydlig med min kärlek till saffran? I så fall ber jag om ursäkt. Jag älskar saffran. Det funkar i så oerhört mycket och när det nu lackar mot dopparedan så var jag lite fundersam kring om jag skulle satsa på fudge, knäck eller kanske koka en god kola. Sistnämnda vann dragkampen och då återstod frågan kring smaksättning. Egentligen var det aldrig en fråga på riktigt, jag hade bestämt mig i samma ögonblick som jag plockade fram grädden ur kylen och vred på spisen. Nu skulle saffranet få visa om det var värdigt utmaningen.

Jag hade ett gram saffran som låg och marinerade i cognac sen dagen innan men vill man inte offra sprit kan man hetta upp grädden dagen innan kokningen, hälla i saffranet och ställa in i kylen för att dra ur så mycket smak som möjligt. Eller så kör man direkt. Det blir gott oavsett. Lita på mig.

Saffranskola

Tid: 1 timme

 • 160 g smör
 • 280 g grädde
 • 3 msk glukos
 • 400 g socker
 • 1 dl ljus sirap
 • 1 g saffran
 • En knivsudd salt
124 grader
 1. Smält smöret i en stor kastrull (ta en rejäl, smeten expanderar ordentligt under kokningen) och tillsätt därefter grädden.
 2. Låt det bli varmt och ha därefter i glukos, socker, sirap, saffran och salt.
 3. Koka upp och låt koka på medelhög värme tills det får en medelbrun färg och är 124 grader varmt.
 4. Har man ingen termometer kan man självklart hälla en tesked med kola i ett glas iskallt vatten och sen känna på konsistensen. Alternativet är att lägga in ett fat i frysen en stund innan och sen hälla en tunn tråd av kolan på fatet. Blir det hårt är det klart. Inte alls lika precist som att använda en termometer så jag rekommenderar verkligen att använda en sån.
 5. Smöra ett bakplåtspapper och lägg i en ugnssäker form så att det även täcker kanterna. Häll ner kolan i formen och låt svalna.
 6. Skär upp i mindre bitar och slå in i smörpapper. Förvaras svalt.
 • Pnopsyk

  Hejsan! Tröttsamt när man bor utomlands och ingen vet vad glucos är här i Guatemala. Vad tycker du att jag ska göra om jag inte har glucos???tips? Tack

  • Tror att du kan leta dig fram till lämpliga översättningar via den här länken:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Glucose

  • Elisabeth Petersson

   Hej. Jag jobbar med gräddkola, så hoppas det är ok att jag lämnar en kommentar. Glykos tillsätts dels för konsistensen och för att minska risken att kolan sockrar sig. Det brukar gå bra att ersätta glykosen med honung, men använd gärna en med ganska neutral smak. Har själv råkat ut för kola som nästan smakar blommor då jag använt aromatisk honung.

   • Hej! Mycket uppskattat med insatta kommentarer – tack! Till mitt försvar måste jag lägga till att receptet gjorde jag för tre år sen och under den tid som passerat sen dess har jag lärt mig massor, bland annat om kolatillverkning. Idag skulle jag försökt förklara det lite mer än vad jag gjorde då. Tack igen!

 • Pnopsyk

  vad har hänt med ditt kolarecept? BARA EN TOM SIDA UTAN KOMENTAR?

  • Det har inte hänt någonting. Receptet funkar alldeles utmärkt. Tror att det kan vara något hos din webbläsare.