brownies-med-jordnotsfrosting-och-havssalt

Brownies med jordnötsfrosting och havssalt


Brownies, jordnötsfrosting och all mushighet man kan tänka sig

Det ska villigt erkännas – jag är inte en erkänd supporter av jordnötssmör. Det grundar sig i att när jag var yngre och skulle testa för första gången råkade jag få varianten med crunchiga bitar i som gjorde att det blev på tok för mycket jordnötssmak och sen dess har jag undvikit det så mycket som möjligt.

Men så var det någon som sa att det är väldigt gott till choklad och pratar man choklad tänker jag oförutsett på brownies som om de görs på rätt sätt är underbara till fin-fikat. Jag vill ha dem fasta, men absolut inte mer än de precis har stelnat. De ska vara blanka inuti och precis som en bra kladdkaka ska de hålla ihop men minsta tecken till att smula och de åker ut genom köksfönstret.

Här är en kombination som om man får tro mina försökskaniner kollegor inte alls var så pjåkiga. Länge sen fatet jag ställde fram rensades så fort.

Har du några andra bra kombinationer med jordnötssmör ser jag fram emot tips bland kommentarerna.

Jordnötsbrownies med havssalt

Tid: 1 timme

  • 150 g smör
  • 210 g (2,4 dl) strösocker
  • 90 g kakao (2 dl)
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vanilj
  • 2 ägg
  • 120 g vetemjöl
Frosting
  • 100 g smör (rumstempererat)
  • 200 g jordnötssmör
  • 120 g florsocker
  • Lite havssalt att strö över
  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Värm vatten i en stor kastrull tills det nästan kokar. Stäng av plattan och sätt en stor bunke ovanpå.
  3. Lägg i smöret och låt det smälta.
  4. Häll därefter i strösocker, kakao och salt. Rör tills det blandats ordentligt och så mycket som möjligt av sockret lösts upp. Oroa dig inte om det är mängder med hela korn kvar – de försvinner i ugnen.
  5. Ha i vaniljen och blanda lite till.
  6. Låt svalna till cirka 30-35 grader. Stoppa ner lillfingret och om det känns behagligt varmt är det lagom.
  7. Ha i ett ägg i taget. De bör vara kylskåpskalla. Rör ordentligt hela tiden så äggen blandas in och det blir en någorlunda jämn smet.
  8. Sikta i vetemjölet och fortsätt röra. Nu händer något magnifikt när smeten blir seg, högblank och mer som en smidig deg.
  9. Lägg bakplåtspapper i botten av en ugnsfast form och bred ut smeten ovanpå. Jämn blir den i ugnen så man behöver inte slita sitt hår för att få den helt perfekt fördelad.
  10. Ställ in cirka 25 minuter i ugnen och testa mot slutet med en tandpetare. Kommer den upp och är chokladig utan att vara superkladdig är kakan klar.
  11. Ta ut och låt svalna. Efter en stund flyttar man över den till ett galler för snabbare avsvalning.
  12. Vispa smör och jordnötssmör till en fluffig massa. Sikta i florsockret (dela upp det i två eller tre omgångar). Vispa, vispa, vispa tills allt är ordentligt blandat och ställ sen in i kylen en kvart.
  13. Bred ut frostingen på kakan i ett tjockt lager och ställ in i kylen ett par timmar.
  14. Sprinkla över lite havssalt och skär sen i lagom stora (små) bitar.
  • eftersom du bad om det så får du här ett annat recept med jordnötssmör. Dock den med crunch i. http://www.cannolisblogg.se/2010/12/22/jordnotsrutor/ lägg gärna till lite extra nougat (och kanske även choklad?) så blir inte jordnötssmaken så framträdande. Ultra-enkla att göra och syndigt goda (iaf för mig som inte är ngn gourmand)

    • Du inser att jag kommer testa det här under veckan och sen anklaga dig för att vara skälet till att jag är tjock? 😀

  • Christer Erngren

    Jag är mycket imponerad av din kunskaper, både inom foto och bakning. Så snygga grejer och med största säkerhet också delikata.

    • Oj, vad smickrande! Jag har inte ens halvdana kunskaper kring fotograferande så är det någon bild som blir riktigt bra beror det ärligt talat uteslutande på tur / lite Aperture / ett bra objektiv

  • Cecilia

    Ja, det förstår jag att de försvann snabbt. Låter och ser mästerligt gott ut.

    ps, ser fram emot fler twitterbak in action 🙂