Browniefyllda smördegsknyten

Browniefyllda smördegsknyten

Browniefyllda smördegsknyten

Vad blir inte gott när det är inbakat i smördeg?

Alla bakverk behöver inte vara komplicerade och ta en halv dag bara för att man gör dem från grunden. De här rackarna är ett bra exempel på att det går att göra något oerhört gott bara man är någorlunda förberedd.

Jag älskar att göra egen smördeg. Den klarar sig länge i frysen och har man väl fått in snitsen går den inte att jämföra med eländet som man köper i färdiga ark i butiken (och som nästan aldrig innehåller smör – varför är de inte stämda till kingdom come för det?). Faktum är att jag i nån form av pretentiös uppvaknandeprocess insåg att folk aldrig gör egen smördeg längre utan nästan alltid köper färdig. Men allvarligt talat – man behöver mjöl, smör, vatten, lite vinäger och en aning salt samt en kavel eller rundstav. Är det svårt? Är det för mycket jobb för att det ska vara värt att köpa en rulle fylld med tillsatser.

Funderar ingen på varför Findus tillsätter aromämnen i något som ska smaka smör? Är det sunt att det troliga skälet till att de gör det är för att det inte finns någon smör i produkten? Jag säger det igen. Mjöl. Smör. Vatten. Lite vinäger. En aning salt. Snap out of it!

Jag hade alltså en laddning smördeg i frysen som inte bakade sig självt och bredvid dem låg en låda med brownies. Måste så klart gå att kombinera.

Blev lite som en chokladcroissant men med tjockare chokladlager. Nästa gång ska jag även lägga på en aning crème pâtissière.

Browniefyllda smördegsknyten

Tid: 30 timme

 • En laddning smördeg
 • Brownies
 • 100 g mörk choklad av god kvalité
 • 50 g vit choklad
 • 1 ägg
 • 2 msk vatten
 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Tina smördegen, men låt brownies stanna i frysen.
 3. Kavla ut den till cirka samma form som en stor skärbräda.
 4. Skär den längs med på mitten så du har två remsor.
 5. Skär brownies i tre-fyra mm tjocka skivor och placera dem som på bilden.
 6. Strö över choklad.
 7. Lägg på den andra remsan och skär degen mellan varje hög.
 8. Tryck ihop kanterna en aning med en gaffel (inte så de blir helt tillplattade).
 9. Vispa upp ägget i en liten skål och tillsätt vattnet. Rör tills det blandats och pensla knytena med äggwashen.
 10. In med dem i ugnen cirka 20 minuter tills de fått fin färg (mellanbrun uppepå, men bara svagt brun runtomkring).
 11. Ta ut, låt svalna, pudra florsocker över och garnera eventuellt med lite smält choklad som ringlas över.
 • Hanna

  Antagligen är det billigare att använda vegetabiliskt fett och aromämnen, men en liten del av mig hoppas och tror att det också är gör att det är så många som inte kan äta vanligt smör. Nu gör jag ju i princip ALLT från scratch i mat och bak av den enkla anledningen att vi har en mjölkproteinallergiker i familjen. Men när jag nån gång har bråttom och behöver fuska så är det skönt att det finns så mycket produkter som ändå fungerar för oss tack vare att man använder vegetabiliska fetter etc. Men inte går det att jämföra smakmässigt… Det är bara en tanke från min sida om varför man i mänga fall väljer det istället för smör.