vispad grädde

Acceptera aldrig fusk-vispgrädde

vispad grädde

Glöm alla ursäkter, köp en riktig sifon

Åh, jag vill verkligen inte vara den där anala snubben som skriker sig hes om att precis allt måste vara producerat runt knuten, inte får innehålla den minsta tillsats eftersom man nästan dör på fläcken om man får i sig dem och har man inte malt mjölet själv kan man lika gärna hoppa från ättestupan. Jag äter citrusfrukter som en galning även om de transporterats runt halva Jorden, E200 – sorbinsyra – finns naturligt i rönnbär för att nämna ett exempel på onödig hysteri och ibland är det gott med ett riktigt välpaketerat halvfabrikat.

Dock, det finns några saker som jag bara inte kan förstå hur man accepterar annat än äkta varan. Vispgrädde är en sådan.

Hur många gånger har man inte suttit på ett kafé och beställt in en varm choklad med vispgrädde och så fort den ställs ner på bordet sjunker grädden ihop till ett vattnigt lock? Av vispgrädden återstår intet. Eller ännu värre det beställs in en paj och med ett skrik på läpparna ser man hur någon ur personalen tar fram en flaska spraygrädde ur en kyl, trycker dit en klutt och sen travar ut med talriken medan det sakta transformeras från fluffig grädde till en deprimerande vit hög.

Det som stör mig är att ingen som själv får välja aldrig skulle välja spraygrädde istället för riktig vispgrädde. Men lik förbannat står det folk som iordningställer det som andra betalat för och vet att de kompromissar bara för att de tror att de sparar tid. Man får inte göra så, det är att lura sina kunder.

Hur kunde det bli så här? 

Vi tar det hela från början: När man vispar grädde skapas det luftbubblor i grädden. Dessa bubblor har hållbara väggar vilket gör att det bildas ett skum. Kyla och högre fetthalt gör att väggarna är stabilare och därmed får man snabbare ett skum.
Vispgrädde har 40% fetthalt (även om vissa sänkt den till 36% och de undviker jag i möjligaste mån) medan mellangrädde har en fetthalt på 27%. Båda dessa går att vispa men mellangrädden sjunker snabbt ihop medan vispgrädden behåller sin form.

Låg fetthalt ger sämre hållfasthet i grädden. Därav skälet till mellangräddens dåliga egenskaper och även skälet till att att jag väljer bort Arla Köket vispgrädde (36%) och istället väljer Arla Ko vispgrädde (40%).

Hur är det då med spraygrädden som man kan köpa i butik? En av de vanligaste flaskorna är Chantibic som innehåller grädde med 30% fetthalt, 2.5% socker, E339 (finns naturligt i kroppen), E407 (karragenan, stabiliseringsmedel) och E471 (även det ett emulgeringsmedel). Snabbt inser man då att grädden må gå att vispa, men den håller inte samman varför man tvingats tillsätta stabiliseringsmedel. Sockret är förmodligen till för att öka smaken och även bidra till stabiliteten. Problemet är bara att sötad grädde inte alltid är det man är ute efter. Trots de tillsatta medlen är det här en typisk spraygrädde just eftersom den snabbt tappar sin form.

Coop verkar ha en egen variant som innehåller grädde med 38% fetthalt vilket så klart är bättre, men även här är det tillsatser för att öka stabiliteten och för att göra saken värre är flaskan producerad i Italien.

Är vi överens så här långt? Spraygrädde smakar trist, är oftast gjord på importerad grädde och den håller aldrig formen vilket gör den till något vi vill undvika. Samtidigt vill vi spara tid och helst inte behöva ta fram visp och bunke bara för att nån vill ha en simpel Galliano Hot Shot på kvällskvisten (notera mitt tappra försök till lite humor i enlighet med att jag är en del av den ironiska generationen).

Hur löser man då problemet? Jo, man gör som man gjort i alla tider – man köper sig en gräddsifon. Enkelt beskrivet häller man grädden i en behållare och stoppar i en gaspatron. Flaskan ställer man sen in i kylen där den klarar sig 10-12 dagar. När man blir sugen på grädde är det bara att ta fram och spritsa. Precis lika enkelt som spraygrädde från affären men här pratar vi äkta grädde.

Det finns en proffsvariant som är riktigt bra och som klarar både kalla och varma produkter (tänk dig soppor och skum), dock kostar en iSi Gourmet Whip Sifon stadiga 1.295 kr. Sikta istället på en iSi Whip gräddsifon för 555 kr. Gaspatronerna verkar vara billigast att köpa på Verner & Verner.

Självklart är det en investering att behöva göra men lita på mig när jag säger att de håller resten av livet. Min mammas sifon har funnits med så länge jag kan minnas och bortser man från den gången jag kom ner och möttes av ett kök täckt av grädde har den fungerat helt problemfritt. Att den inte finns i alla hem kan jag nånstans acceptera, men att kaféer och restauranger inte har en sådan här som standardutrustning gör mig milt sagt förbannad.

Vad tror ni om att vi lovar varandra att nästa gång vi får sunkig spraygräde skickar vi tillbaka den och ber att få riktig, god och tjock vispad grädde istället?

 • Bra artikel! Någon vecka sen var jag och god vän ute på kafé och skulle äta en banana split. Med grädde förstås. Då frågade jag om det var riktig grädde. Serveringsdamen tittade oförstående på mig och svarade jakande (bara det). Alltså ingen som spritsas från burk, sa jag. Jo, men den är riktig, blev svaret. Ja, så där höll det på. Gick dock med på bananaspliten med sprayskummet. Hädanefter kommer jag aldrig gå med på det. Fi donk!
  Himla bra tips med gräddsifonen. Ska rusa åsta på direkten och köpa en!
  Hälsningar från en gräddälskare

 • Lyckas faktiskt undvika den där grädden nästan jämt. Bra tips för grädden hemma men jag tror inte det vore nyttigt för min hälsa 🙂

 • Johannes

  Intressant artikel, tack. Helt övens om att Spraygrädde är botten!

  På tal om socker i grädde. Jag tar ibland en nypa socker i grädden för att den blir mer lättvispad.

  Har dock aldrig hört talas om ”gräddsifon”. Nyfiken på hur din sifongrädde smakar i förhållande till maskinvispad och handvispad. Är ju ingen tvekan om att handvispad grädde blir godare än maskinvispad och dessutom är det mycket lättare att få exakt rätt konsistens för ”bärgrädde”, ”tårtgrädde” etc. Aldrig förstått vad man ska ha elvisp till när både själva vispningen och för- och efterarbetet tar längre tid.

  • Ja, lite socker i underlättar samt förhöjer smakerna.
   Smakmässigt skiljer det sig inget åt mellan sifongrädde och ’vanlig’ vispad grädde. Vad sifonen gör är att den vispar grädden men under högt tryck istället för ’för hand’.

 • Jonaz

  Spraygrädde = 35% grädde och gas…….och så kommer den E471, fett från gris

 • Danne

  Ironiskt nog hamnade jag i den här gnällfesten sedan jag googlade efter ”osötad spraygrädde”. Tack för tipsen om tillverkarna btw – nu vet jag vad jag skall be min butik ta hem.

 • Perra

  Men vadå, skulle inte du propagera för gasfri vispad grädde? Istället talar du om sifongrädde som likväl har en tendens att blivrinnig, och 10-12 dagar?! 3 dagar är nog mer hälsosamt med bakterietillväxten i beaktning.
  Häromdagen ville en tant ha gasfrigrädde och jag sa att det inte var sådan spraygrädde som finns i mataffären utan att den var gjord på 40% ekogrädde genom gas i en sifon – vilket ledde till ett nej. Så min fråga – är gasgrädde farlig på nåt sätt för en extremparanoid kund? Kan man påverkas av gaserna eller avdunstas de?

 • David Persson

  Ingen riktig bartender men självrespekt använder sifon. Sifongrädde är inte vispad grädde. Kanske kan kalla det sifonerad grädde, men per definition är den inte vispad. Väldigt enkelt att jämföra vispad grädde (helst vispad svalt på låg fart, vilket tar några minuter) med sifongrädde… en väl vispad vispad grädde är kompaktare, håller formen bättre (t.o.m. om den vispas lösare), ”smälter” inte, blandar inte ut sig med annat (t.ex. kaffet i en irish coffee) lika snabbt, och håller flera dagar i kylskåp utan att skikta sig.