OS London 2012 logga

Tips på tilltugg till kvällens OS-invigning

OS London 2012 logga

Det är viktigt med rätt uppladdning

Det är bara tre timmar kvar till invigningen av OS i London och jag inser att jag har toppat min form optimalt. Nu väntar tre veckors mandomsprov som bara de starkaste överlever. Vinterns maratonsändningar från Vinterstudion framstår som rena 100 meters-loppet i jämförelse med den Iron Man-liknande sportkavalkad som OS innebär. SVT kör 8 olika kanaler, de flesta på webben och jag tror mig ha en bra taktik:
– Huvudsändningen på min LG Scarlet i full HD.
– Eventuella finaler på MacBook Air och en iPad bredvid.
– En nöd-MacBook och iPhone för kval och saker av mindre intresse (boxning, judo, pistolskytte).

Extremt viktigt att tänka på är att vätska upp sig ordentligt. Jag dricker mängder med vatten från det att jag kliver upp eftersom minsta lilla vätskebrist hotar att rubba simultankapaciteten (och den är ju redan sisådär hos oss män…). En långpromenad på morgonen innan sändningarna startar för att rensa huvudet och gärna en löptur på tidigare eftermiddagen innan finalpassen drar igång (extra viktigt när friidrotten startar).

I matväg gäller en stadig frukost, stora mängder frukt (melon, körsbär, persikor och små turkiska gurkor) och något lätt på kvällen. Hela tiden tillgång till något att plocka med.

Men ikväll, när det är dags för invigningen och de tre timmarna som pendlar mellan fantastisk show och ganska tradigt paraderande av en oändlig mängd deltagare, då behöver man något trevligt på bordet.

Jag frågade folket på Matgeeks Facebook-sida om de hade några förslag och fick då de här tipsen:
Slowbaked tomatoes (tips från Geo Johansen)
– Edamame-bönor av (tips från Lollo Krüger)
Jordnötter blandat med tärnad salamig (tips från Leo Lindqvist)
Chips av rotfrukter (tips från Ann-Christin Enlund)
Hårt bröd som man bryter i bitar, strör ost över och gratinerar i 200 grader (tips från Eva Vikström)
– Pickled eggs (tips från Valter Granberg)
– Egengjorda parmachips när man torkar bitar av parmaskinka i svag värme i ugnen (tips från Fluff Abrahamsson)
Tortillapizzor (tips från Eva Nordholm)

Några andra förslag:
– Skiva upp vattenmelon och stora bitar fetaost. Svarta oliver och flytande honung till.
– Blanda nötter som du har hemma – cashew, pistage, jordnötter etc – och fräs lite lätt i soja.
– Köp ett riktigt gott, tunt knäcke, bryt i bitar och doppa i smält choklad. Typ så här.
Inbakade gröna oliver passar bra om man kanske har någon starkvara till.
– Köp en baguette (kom igen – du hinner!), skiva den i tunna skivor, rosta i torr panna så de blir nästan helt torra. Mortla svarta oliver (efter att ni tagit ur kärnorna då så klart) med lite rostade pinjenötter, riven parmesan eller pecorino och kanske några stänk olivolja om det behövs. Bred smeten på brödbitarna.
– Plocka fram en burk romtopf, värm och ät med vaniljglass.
– Öppna en av de där flaskorna med champagne som du köpte för ett par veckor sen.
– Gör scones, skär i små bitar och ät med riktigt smör. Och kanske lite Nutella. Vänta. Definitivt med Nutella.
Beignets (munkar, fritters, vad-du-nu-kallar-dem). Börjar du nu så hinner du!
– Eller så gör man Klassikern: Filea apelsiner, skär ner nektariner och kiwi, lägg till jordgubbar, hallon och smultron om du har några hemma. Slutligen några bitar med riktigt söt melon. Vispa upp 3 dl grädde och när det blivit fast vispar man i en äggula och skrapet ur en vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver. Skål, frukt, vaniljgrädde. Vill man ha det riktigt vuxet droppar man sen över några stänk mörk rom.

 Frågor på det? Ok, mot köket!

  • Wikstrom_eva

    Eva Wikström- det skall vara hårt tunnbröd- inte hårt bröd!Gäller recept inför kvällen!