Johan Hedberg

Därför väljer jag att bojkotta HittaRecept – och uppmanar dig att följa mitt exempel

Johan Hedberg Matgeek

Sluta stjäla vår länk-juice

Sedan ett antal år tillbaka har HittaRecept.se varit en fantastisk källa till inspiration. Som den i mina ögon bästa sökmotorn för recept var det också självklart att anmäla Matgeek dit när jag började samla på mig ett antal inlägg.

Deras upplägg är lika enkelt som genialt – jag placerar en bit kod med länk tillbaka till dem på min blogg och deras spindel noterar då när de får en ny inkommande länk vilket betyder nytt recept och det läggs automatiskt till i databasen.

Jag märkte direkt att mängder av nya besökare hittade till mig via dem och länkarna från dem till mig innebar samtidigt en massa länkkärlek av rang – eller det trodde jag i alla fall.

Det här med länkkärlek kräver sin förklaring:
Google arbetar hela tiden med att visa det mest relevanta sökresultatet. Du ska som användare få de länkar som är bäst för just dig överst. En viktig faktor hur högt upp i sökresultaten man kommer är hur många inlänkar man har – ju fler som länkar till din blogg desto högre rankas den av Google för att förenkla det en aning.

Varje sida har något som kallas PageRank. Vi kan säga att det är Googles relevansbetyg på en sida och ju högre siffra desto mer är länkar från den sidan värd. Att exempelvis DN.se länkar till ett recept jag gjort skulle ge en jätteskjuts medan en länk från en helt obesökt blogg självklart är bra och roligt, men inte påverkar sökresultaten så mycket.

För mig som får mycket trafik via sökresultat är det viktigt hur Google hanterar mig men det är inget jag arbetar aktivt för att påverka. Däremot vill jag så klart inte att jag ska göra något som påverkar mina resultat negativt, vilket är lite av skälet till varför jag skriver det här.

För att listas på HittaRecept så går man med i något som heter Bloggtoppen. Det är en topplista där de flesta av Sveriges matbloggare finns med och det enda HittaRecept begär tillbaka är att man lägger in en kodsnutt på sin hemsida som visar att man är med på topplistan. Vad den gör rent praktiskt är att länka från min blogg till HittaRecept och så fort ett nytt recept läggs upp meddelar knappen det till dem och då kommer receptet med i deras samlingar. När någon sedan ser mitt recept hos dem och klickar på det kommer man till min blogg. Vi länkar alltså båda till varandra. Alla tjänar på det. Länkkärlek.

Det skulle man kunna tro. Men riktigt så fungerar det inte.

En länk ut till en annan sida är som att ge sin röst på den, eller för att använda ett branschuttryck, man delar med sig av sin länk-juice. För varje länk till en annan sida jag postar säger jag åt Google (och andra sökmotorer) ”Kolla på den här sidan, den är så bra att jag delar med mig lite av min länk-juice till den”. Google ökar den sidans värde och den kommer lite högre upp i resultaten.

Matbloggare är generellt duktiga på att länka till varandra. Vi känns ibland som en stor familj som genuint jobbar för att våra läsare ska förses med bästa tänkbara material. En besökare som följer en utgående länk och hittar en annan bra blogg försvinner inte, man knyter bara starkare band till dem.

Men det är här HittaRecept i mina ögon har betett sig riktigt illa. För vad som händer är att vi ger dem all länk-juice vi har tillgängligt eftersom varje recept, varje inlägg, varje post vi publicerar länkar till dem med full kraft. Tillbaka får vi absolut ingenting eftersom HittaRecept lagt till en NoFollow-tag på varje utgående länk. Det är en bit kod som ber sökmotorer som Google, Bing med flera att inte beakta sidan som länkas till och därmed är länken heller inte någon källa till länkkärlek.

Det är inget som HittaRecept förnekar. Efter att just det här uppmärksammats kring deras systersida i Danmark (läs mer här, det föranledde HittaRecept att maila alla svenska matbloggare och berätta om att de utsatts för en förtalskampanj) så har de blivit väldigt tydliga med att de använder No Follow. De försöker rättfärdiga det med att de inte vill påverka sökresultaten och att flera andra stora sidor arbetar på det här sättet.

Men förklaringen håller inte även om det är lätt att gå på den. För vad som sker är att HittaRecept tack vare alla inlänkar positionerar sig överst på alla sökresultat, de trycker ner matbloggarna som förser dem med innehåll och skor sig därmed på andra. 

För varje recept du publicerar får du lite sämre placering och HittaRecept lite bättre.

Det här är ett helt oacceptabelt beteende och jag vill inte vara med om det längre. Jag uppmanar alla som registrerat sig på HittaRecept att ta bort sina recept därifrån och sluta länka till dem tills de tagit bort NoFollow från sina utgående länkar ty vi håller på att knuffas ut ur boet av en gökunge vi själva matar.

Så här gör du:
– Ta bort deras widget och kodsnutten från din matblogg
– Skicka ett mail till info@hittarecept.se och och be dem ta bort dig samt radera alla länkar till din blogg.

Jag är oerhört tacksam för all er input i frågan och om ni har möjlighet att sprida det här vidare kommer det skapa en bättre sökvärld för oss alla. Det är inte ofta jag uppmanar till bojkott, men den här gången är det befogat.
Lästips:
– Google berättar om hur de ser på NoFollow här för den som vill förkovra sig i ämnet.
– Engelsk Wikipedia-artikel om NoFollow hittar du här.

 

 

 • Helt rätt Johan!
  Vi föll bort från hittarecept tidigare i våras (de sjabblade med nån uppdatering tror jag) och då föll också besöksstatistiken med ca 25 %. Det är ju lite tråkigt, men samtidigt så är 75 % kvar och jag tycker som du att besökarna hellre får hitta till matlyckan via Google.
  Nu har jag tagit bort det sista av kodsnutten som jag la in på sidan. Tack och hej, hittarecept.

 • Kinna Jonsson

  Redan förra året reagerade jag på det här. Men inte tillräckligt starkt för att plocka bort dem. Tog bort dem förra veckan och sen la jag upp loggan igen. Nu tar jag bort dem och ber att de tar bort mina recept också. http://kinnasblogg.blogspot.se/2011/05/gillar-inte-dominerande-sokordsresultat.html

 • Jennifer @ sparsmakad

  Men se på faaaan – det hade jag ingen aning om! Ska göra som du säger… nu är ju min lilla blogg inte nån stor elefant som kan stjälpa ett lass, men jag kan vara en tuva som gör det lite skramligare på färden…. :o)

 • Så det räcker inte med att du får en massa trafik? Om man gör saker bara för att få followlänkar är man enligt mig ute och vandrar på en ganska snårig stig.

  Ska vi bojkotta wikipedia också? De ger ju bara nofollowlänkar?
  – Nej, för utgående länkar till relevanta siter är också bra seo, speciellt siter med hög auktoritet (ett bättre ord än pagerank som sedan nåt år eller två är ganska inaktuellt) sätter ens blogg i ett relevant och viktigt sammanhang.

  Om man är så extremt petig med sin egen seo är det ju bara att sätta dit ett eget nofollow-attribut på sin widget till hittarecept istället för att bli grinig och uppmana till bojkott av nåt som är ”en fantastisk källa till inspiration” och den ”bästa sökmotorn för recept”, kan man tycka.

  • Det är inte så jag menar.
   För det första är den trafik jag får från dem försumbar.
   För det andra så är deras affärsmodell beroende av att få inlänkar från matbloggare så de kommer upp i sökresultaten och blir sedda.
   För det tredje är enda sättet att komma med i deras sökresultat att länka till dem med full kraft (finns det andra metoder är det inget de är tydliga med).
   För det fjärde är Wikipedia är ideell verksamhet och att jag länkar till dem betyder inte att de tjänar mer pengar.

   Jag har inga som helst problem med att HittaRecept gör stålar på sin tjänst. Tvärtom – jag applåderar det. Det är, eller i alla fall har varit, en fantastisk sökmotor och det är klart att nånstans måste kulorna komma från.

   Men det här sättet att bita handen som föder en är i mina ögon ett omoraliskt sätt att arbeta.

   Det är inte det att jag gör saker för att få fler inlänkar, det är att jag förväntar mig lite hyfs av de som jag faktiskt hjälper.

   • ”Du behöver inte lägga till vår widget för att synas på vår sajt, men den är nödvändig om du vill att din blog ska synas på bloggtoppen.”

    Det är nog med andra ord inga problem att trycka dit en nofollow, eller ens bojkotta.

    En intressant reaktion, för övrigt, från dig som kör nofollow på alla kommentarer trots att de bidrar med innehåll som potentiellt kan pusha upp Matgeek i sökmotorerna.

    • Jo, som jag skrev går det att synas på deras site utan att använda deras widget men de berättar ingenstans hur. Notera att flertalet som pingar dem inte är supertekniskt bevandrade och utan förklaring kan de inte lista ur hur man gör (jag har själv ingen aning).

     Visste ärligt talat inte att Disqus lägger till NoFollow på kommentarerna, men tack för upplysningen! Läste på lite snabbt och verkar vara för att det inte ska vara så lockande för spammare.
     Vi ska inte blanda ihop äpplen och päron – begär inte att någon ska länka till mig för att jag ska länka till dem. Tvärtom har jag längre regelbundet publicerat länkar till andra med full kraft utan att önska så mycket som en nysning tillbaka.
     Samtidigt vill jag inte ha NoFollow på kommentarerna eftersom jag inte har några problem med spam och tror mig ha listat ut vilken .php-fil som ska justeras. Men blir det fel kommer jag hålla dig ansvarig 😉

 • Anders Öhman

  Tänker inte göra något överilat. Stannar kvar ett tag till.

 • VictoriaJohanna NordinRydh

  Åh va ont i magen jag fick nu. Kämpar som tusan för att nå ut till fler och vågar helt enkelt inte ta bort Hittarecept.se
  Förlorar massa besökare då. Håller med dig och det du skriver stämmer så väl, men vad gör man som liten bloggare i det stora blogghavet?!
  /Johanna
  http://victoriajohanna.blogspot.com

  • Jag förstår dig verkligen. För mig var de en bra källa till besökare när jag var ny och jag tycker att du ska vara kvar om du känner att du får mycket trafik via dem. Vi pratar inte om ett företag som har slavarbetare anställda – världen går inte under även om de tillåts fortsätta 🙂

   En sak som ger besökare är ju definitivt kommentarer som din – för då upptäcker jag ju dina saffransdrömmar som jag måste pusha lite för senare i veckan 🙂

   • VictoriaJohanna NordinRydh

    Och du ger mig hopp och puttar mig ett litet steg närmare att våga gå min egen väg! Tack! 🙂

 • Har noterat detta sedan en lång tid tillbaka och har än så länge valt att stanna med har satt nofollow på länken till HittaRecept. Jag vill ju inte påverka Googles sökresultat 😉

 • Tack för infon! Orkade inte bry mig om att kolla upp detta när jag fick dementi-mejlet från Hitta Recept för ett par veckor sedan, men det här sätter ju saken i en annan dager… Har faktiskt kollat min besöksstatistik också, och inte särskilt många av mina besök som kommer via dem så jag kan lika gärna ta bort länkarna dit.

 • Gött… jag bloggar inte om mat, men jag uppskattar alla som hjälper till o styr upp i blogosfären och ryter ifrån när utsugare utnyttjar trafiken. Heja!

 • Gött… jag bloggar inte om mat, men jag uppskattar alla som hjälper till o styr upp i blogosfären och ryter ifrån när utsugare utnyttjar trafiken. Heja!

 • Jag väljer aktivt bort hittarecept när jag söker. Det känns som de har dynamiska sidor med massa sökord, men när jag kommer dit så finns det inga relevanta recept. Är inte så bevandrad bland mat-bloggar men jag trodde hittarecept var en black-hat seo sajt.

 • Lars Handesten

  Tak for en god gennemgang af det problematiske i HittaRecept & Findeopskrifter.dk’s måde at linke på. I Danmark har 40 madbloggere skrevet om sagen, og antallet af tilmeldte blogs rasler ned.

  Udover at sætte no follow-attribut på links, kører HittaRecept/Findeopskrifter også med 302 redirects på udgående links til bloggerne. Det eliminerer _al_ linkværdi.

  I Danmark har 203 Media AB, der står bag hæren af opskriftssøgemaskiner, 25 i alt globalt, valgt at linke normalt fra Blogtoppen.

  Det bliver spændende at følge slagets gang i vores Broderland.

 • mcsarcne

  Jag säger som Tomas Seo, träffarna man får är inte relevanta. Sen får jag – som generellt inte gillar reklam- självklart en mindre hjärnblödning av att tvingas titta på filmklipp innan jag kan klicka vidare. De har tappat mig för länge sedan. Sen är det dessutom fult av dem att inte länka tillbaks. Skituselt.

 • Susanne Jarl

  Jättebra initiativ! En annan sak som kan vara bra att veta att det kan faktiskt vara rent skadligt att länka till hittarecept eftersom de bryter mot Googles riktlinjer då de indexerar sökresultat och därmed spammar Google. De har blivit anmälda till Google för detta (ju fler som anmäler desto bättre) och förr eller senare kommer de bli straffade av Google med konsekvensen att de inte kommer synas i Googles sökresultat och då riskerar de som länkar till sajten att också få en släng av ”straff-sleven”. hittarecept har varit straffade tidigare, för några år sedan. Det kan tyckas väldigt förvånande att Google låtit dem hållas så länge nu, men förklaringen till det tror jag är alla ni högkvalitativa bloggare som länkar till dem. Detta är förstås något som ägarna av hittarecept smart tänkt ut, därav att de även använder nofollow för att göra era inlänkar ännu mer värda för dem. Så det är alla ni som länkar till dem som håller dem flytande – tror jag.
  Nu är förstås hittarecept en av mina konkurrenter och man ska ju egentligen inte skriva negativa saker om dem men i det här fallet gör jag ett undantag eftersom de bryter mot både googles riktlinjer, fyller sökresultatet med skräp och behandlar sina samarbetspartners oetiskt. Vet ni förresten att de kontaktade mig och erbjöd mig betala för att hamna högt i deras sökresultat?

  För att avsluta lite positivt – om ni vill ha ett gott skratt rekommenderar jag min bloggpost om hittarecept som jag skrev förra veckan: http://www.susannejarl.se/2012/11/indexera-sokresultat/
  På tal om att spamma google med skräp. 🙂

  Mvh
  Susanne Jarl
  http://www.recepten.se

 • Hittarecept

  Halloj Johan,

  trist att du känner på det här sättet och tråkigt att du inte längre vill ha dina recept med.
  Du har ju redan läst FAQ:n som finns men jag skulle bara vilja förtydliga: Hittarecept finns inte för att vara en s.k. länkpartner till matsajter eller matbloggar – sajten finns för att samla recept från olika källor och presentera dessa i relevanta sökresultat som sedan besökaren kan nå via klick ut. Det är alltså en sökmotor för recept och inte en länkfarm.

  En annan sak som är viktig att påpeka är att du faktiskt har helt fel när du påstår att det är ett krav att matbloggar länkar till Hittarecept för att ha sina recept med, det finns inget sådant krav. Dock så är det nödvändigt att ha widgeten om man vill att bloggen ska vara med i bloggtoppen och i widgeten finns det en länk till Hittarecepts startsida. Men man kan alltså som bloggare ha med sina recept ändå i Hittarecepts index. Det är alltså inte på det sättet som du beskriver det att vi skulle få recepten från ”knappen” som du kallar den, Hittarecept indexerar delar från recepten via bloggens RSS feed när den går med.

  Vi har nog helt olika uppfattning om vad en no-follow länk innebär. Vår förklaring till varför vi använder den här typen av länkar som vi beskriver i vår FAQ står vi fast vid. Vi är inte ute efter att vilseleda någon med denna förklaring, eller rättfärdiga något, vi tycker det är det absolut bästa sättet att länka på när man enbart har som mål att skicka trafik till orginalkällorna för recepten.

  När det gäller att ”ge absolut ingenting tillbaka” så håller vi så klart inte med dig. Du har helt rätt i att länkar från Hittarecept inte kommer påverka bloggars möjlighet att ranka bättre i sökmotorer (de påverkar självklart inte negativt heller), men vi tycker vi ger något tillbaka med den trafik vi levererar till bloggarna och den uppmärksamhet de får av att vara med i Sveriges största sökmotor för recept. Bara senaste veckan så skickade vi vidare hundratusentals matglada svenskar till matbloggar och matsajter. Det tycker inte vi är ”absolut ingenting”.

  Självklart är vi som sökmotor beroende av att bloggar och sajter vill ha sina recept med på sajten så vi är alltid öppna för förslag hur tjänsten Hittarecept kan bli bättre, både för bloggare som är med och för våra besökare. Vi välkomnar alla som vill att ställa frågor antingen via email (info@hittarecept.se) eller via vår Facebook sida http://www.facebook.com/Hittarecept.

  • Först och främst ska ni ha cred för att ni bemöter kritiken och inte stoppar huvudet i sanden. Stort av er och ni ska veta att det uppskattas.

   Jag är fullt medveten om att ni inte är en länkfarm och det tror jag alla andra också är. Det finns heller inga sådana förväntningar på er.

   Att man inte måste länka till er framgår ingenstans. Går man som besökare in idag och letar efter hur man anmäler sig till er är det Bloggtoppen som gäller. Alternativt att jag har letat med ögonbindeln på.

   Ni jämför er i er FAQ med exempelvis Wikipedia, men jag kvarstår vid att liknelsen haltar. Wikipedia införde det för att få bukt med stora mängder spam (källa: http://lists.wikimedia.org/pipermail/wikien-l/2007-January/061137.html) och de har heller ingen symbiotisk existens med andra som länkar till dem.

   Hela eran affärsmodell är baserad på att andra länkar till er så att ni kommer upp i sökresultaten, får in trafik som sedan sprids till bloggare istället för att man kommer direkt till bloggare när man söker på Google. Det är den biten som stör mig. Ert sätt att driva affär gör att sökresultaten smutsas ner och som jag förstått det har ni tidigare blivit tillsagda av Google för ert sätt att hantera detta.

   Mitt påstående att ni inte ger någonting tillbaka har enbart med länkkärleken att göra. Ingen tar ifrån er att ni skickar stora mängder trafik till bloggare och att det är ett mycket bra sätt för nya bloggar att få besökare.

   Dock tycker jag att ni duckar för den stora frågan:
   – Varför tar ni inte bort NoFollow och använder vanliga länkar?

   • Hittarecept

    Hej igen Johan,

    när det gäller processen att lägga till sin blogg så är det superbra att du nämner att detta är otydligt. Det är typiskt en sådan sak som vi gärna vill ha reda på så vi kan förbättra sajten. Detsamma gäller förfiningar av sökmotorn – för att minska irrelevanta sökresultat etc. det är något vi arbetar konstant på men det är mycket jobb kvar.

    När det gäller ditt påstående om att bloggar som är med på Hittarecept får mindre trafik för att de är med så har vi väldigt svårt att tro att så är fallet. Då har faktiskt hela idéen med Hittarecept falerat.

    Tillbaka till den brännande punkten – No Follow attributet. Först och främst så tycker vi det är tråkigt att detta begrepp slängs omkring så att säga – det är inte helt lätt att sätta sig in i och många bloggare tror kanske t om att det är länkar som inte ger trafik eller är skadliga på något sätt (vilket så klart inte är fallet).

    Hur som helst, vi anser att det är det bästa sättet för att inte påverka bloggarnas möjligheter att ranka (positivt eller negativt). Som du vet så länkar vi ut väldigt mycket från Hittarecept.se (det är ju trots allt själva tanken) och vi vill vara säkra på att inte påverka bloggarnas rankingmöjligheter utan vara neutrala. Vi tror att risken är större att använda ”vanliga länkar” då detta skulle innebära ett väldigt stort antal länkar från en och samma sajt till t ex en liten matblogg. Vilket skulle kunna ses som något onaturligt och som sökmotorer reagerar negativt på.

    Vårt sätt att premiera aktiva bloggar är med trafik, desto mer populära recept en blogg har desto mer trafik kommer den få från personer som vill prova att laga deras recept.

    • Jag skriver inte att bloggar får mindre trafik per se utan att de hamnar längre ner i sökresultaten på grund av att de med sina länkar till er skickar er allt högre upp. Detta leder till att när en bloggare publicerar ett nytt recept knuffar de samtidigt ner sig själva då de ger er mer relevans och inte har något tillbaka.

     Min åsikt är inte att NoFollow slängs omkring och om det är så att ni upplever att folk inte förstår vore det kanske på sin plats med tydligare förklaring och hänvisning till källor.

     Problemet med ert resonemang att det är det bästa sättet att inte påverka bloggarnas positioner är att ni därmed bortser från kritiken som grundas i att er metodik gör att bloggarna skjutsar upp er i sökresultaten medan de själva åker ner. Alltså faller ert resonemang att ni inte vill påverka eftersom all länk-juice flödar åt ert håll medan ni inte återför något.

     Det är självklart inget krav för att få kommentera här att man skriver under med namn, men det känns som att det vore enkla pluspoäng för er om ni i alla fall kunde signera med avsändare.

     • Lina, Hittarecept

      Hej igen Johan,

      Det är ju Hittarecept som du som person kritiserar, så därför har vi valt att hittills signera våra svar här som Hittarecept. Vi är inte ute efter att plocka några ”pluspoäng”, utan besvara dina påståenden sakligt och delge vår syn på saken.

      Kärnan i ditt påstående ang. no-follow länkar är att dessa skulle göra att bloggar som länkar till Hittarecept trycks ner i sökresultaten för de recept som den har med på sajten. Du skriver bland annat:

      ”Detta leder till att när en bloggare publicerar ett nytt recept knuffar de samtidigt ner sig själva då de ger er mer relevans och inte har något tillbaka.”

      Varför skulle det ge Hittarecept mer relevans än orginalreceptet för att bloggen har en widget med en länk till Hittarecepts startsida? Vi hänger inte med på detta antagande och då vi inte kunnat se att detta är fallet så antar vi att det är just det, ett antagande från din sida.

      Detta är viktigt: Vår uppfattning är att majoriteten av bloggarna rankar högre på Google än Hittarecept på sina egna recept. Det är precis så vi vill att det ska vara. Eller hur?

      Till syvende och sist så återkommer vi också till vad som var en av grundtankarna i ditt resonemang från första början, att det finns ett krav att bloggar skall länka till Hittarecept för att ha sina recept med. Det finns alltså inte något sådant krav, vill man länka så får man dock vara med i Bloggtoppen. Det finns inget krav att länka till oss alls.

      Vi tycker att det är bra att ni som bloggar kommer med feedback, det är ju ni som är förutsättningen för att vår tjänst, en sökmotor för recept, ska fungera bra. Vi har en grupp på Facebook för samtliga bloggare, http://www.facebook.com/groups/562601370422301 I denna grupp har vi gemensam diskussion och även support för Hittarecept.

      Hälsningar,
      Lina på Hittarecept

     • Då ber jag er vänligen att framöver signera med person (vilket jag noterat att ni nu gör). Jag anser det både tillhöra normalt hyfs men även vara en kommunikativ hygienfaktor att man signerar saker man kan stå för med namn.

      Jag tror att ni spelar dumma med flit. Ni vet mycket väl vikten för er affär att ligga högt upp i sökresultaten. När bloggare ger er länk-juice åker ni högre upp. När ni inte ger något tillbaka så försämras bloggen i värsta fall eftersom förhållandet mellan er och dem på Google väger över i er favör.

      ”Vår uppfattning är att majoriteten av bloggarna rankar högre på Google än Hittarecept på sina egna recept”
      Alright, så klart att om jag googlar ”Matgeek biskvier” kommer jag högre än er men ingen har nånsin påstått något annat.
      Däremot ligger ni överst på allt som har med recept att göra och nästan alla former av mat och bak där andra domäner inte nämns i söksträngen.

      Detta är enbart en effekt av alla inlänkar ni får och hade ni delat ut länk-juice från er till andra så hade bloggarna legat högre.

      Jag har inga som helst problem att erkänna att det är smart eftersom det driver mängder med trafik till er. Nån tänkte till ordentligt innan ni köpte siten.
      Men jag köper inte att det blir ett skevt förhållande till bloggarna.

      Det troliga är att ni kommer fortsätta hävda oskuld in i döden men jag lever med förhoppningen att ni ska förstå symbiosen som saknas just nu och börja ge tillbaka även vad gäller länkkärlek.

     • Lina, Hittarecept

      Hej igen Johan,

      vi tror inte heller att vi kommer komma till någon sorts samförstånd kring denna fråga. Vi försöker bara förklara att vår intention inte är att vara en länkpartner till bloggar utan att driva trafik till matbloggar och matsajter på receptsökningar. Detta är bevisligen något vi måste vara ännu tydligare med i informationen till bloggar som väljer att gå med i Hittarecept.

      För att kunna ge besökare till bloggar så behöver så klart Hittarecept trafik och den trafiken kommer från många olika källor. En del från sökningar i sökmotorer och en del från användare som använder Hittarecept direkt.

      Vi är väldigt glada att du faktiskt i och med detta inlägg gjort oss uppmärksamma på att vi behöver vara tydligare med att Hittarecept inte är menat som en länkpartner till bloggar och att den typen av ”länksymbios” som du efterfrågar inte är tanken. Just därför är det heller inget krav att ha widgeten på sin blogg som länkar till Hittarecepts startsida.

  • Jag har gjort en bra guide till hur man bör använda nofollow-attributet på länkar. Tänkte att jag kan dela med mig av den här, mest för referens. 🙂

   http://aaronaxelsson.com/guide-till-nofollow/

  • Johan Hedberg nedan formulerar egentligen majoriteten av det jag själv ville få ur mig. Er logik och förklaring haltar. Om NI inte agerade och fanns på marknaden skulle jag hamna mycket högre upp vid en googlesökning på min blogg. Söker man på ”made by mary ” och sedan exakt titel på mitt recept, vad finner man då? Inte är det min blogg iaf utan er sida där ni länkar till mitt recept. Göm er inte bakom att ”ja precis Mary, vi länkar till ditt recept”. Om ni slutade mer erat NoFollow-attribut kanske min blogg och mina recept kom högst upp/högre upp istället för på vadå…jag slutade leta efter sida 11… Ni spammar ju hela nätet. Så otroligt oproffsigt.

   • Jag är inget fan av hur HittaRecept hanterar det här, men i just ditt fall tror jag inte att det är deras fel.
    Din blogg har väldigt mycket som talar mot den ur ett sökmotorperspektiv, tyvärr, och Google har svårt att hitta in till dina enskilda poster. Jag skulle säga att det är huvudanledningen till att du inte syns på den typen av sökningar.

 • Andy

  Tack för ett mycket informativt inlägg. Har följt dina fotspår nu och mailat dom samt tagit bort widgeten. Ha en bra dag.
  Mvh.
  //Andy
  http://www.enherransmat.se

 • ChristopherAnderton

  Så blockar du hittarecept och andra sajter på Google. http://www.google.com/reviews/t?hl=en

  • Nu har ju jag förmånen att aldrig haft tillgång till min besöksstatistik på bloggen (otroligt skönt! Den finns någonstans centralt på Taffel, men jag har ingen inloggning). Däremot har jag alltid avskytt hittarecept.se och konsekvent undvikit att klicka på sökresultat som leder mig dig. Det är en ful, kaotisk sida som sällan ger mig något av relevans. Jag visste inte ens att man kunde anmäla sin blogg dit, och hade aldrig kommit på tanken. Däremot ska jag nu blocka dem enligt Christophers tips. Helt enkelt för att jag inte vill ha dem i mina googlesökningar.

  • Susanne Jarl

   Rapportera dem gärna också om de bryter mot Googles riktlinjer. Se min kommentar ovan.

 • Susanne Jarl

  Här anmäler du spamsajter till Google: https://www.google.com/webmasters/tools/spamreportform?hl=en
  Exempel på något som bevisar vilken spamsajt hittarecept.se är att t.ex. söka på ”recept skor” eller något annat irrelevant.

  • Lina, Hittarecept

   Hej Susanne,

   vi tackar för att du uppmärksammat irrelevanta sidor på Hittarecept. Precis sådan feedback vi behöver för att göra tjänsten bättre och jobba hårdare med att göra sökmotorn ännu bättre för alla de som använder den dagligen. Vi förstår ju så klart att du är en konkurrent till oss men vi tycker ändå det är toppenbra att mindre bra saker med Hittarecept kommer fram så vi kan åtgärda dessa.

   • detnya

    Hej Lina,
    det är ju fint att ni svarar på Susannes kommentar ovan. Men jag hade uppskattat om du eller någon annan ansvarig hos er kunde svara på hela bloggpostens innehåll.

    Och jag är inte matbloggare, konkurrent eller konsult till en konkurrent. Bara förbannad över ert fula beteende. Men jag kan ju ha missat något, så upplys mig gärna om hur ni tänker kring er no-follow-policy. Och gärna något mer än svepskälet som Johan Hedberg citerar ovan om ”påverkan av sökresultaten”.

   • Susanne Jarl

    Hej Lina på hittarecept,

    Tack för ditt svar! Nu kan ju detta knappast vara någon överraskning – för om man väljer att programmera sajten så att alla sökresultat blir sidor som indexeras av Google så blir ju detta konsekvensen. Det är något ni fullt medvetet valt att göra trots att det bryter mot Google riktlinjer: http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=35769 Citat: ”Use robots.txt to prevent crawling of search results pages or other auto-generated pages that don’t add much value for users coming from search engines.”

    Kan även rekommendera Matt Cutts blogginlägg om detta: http://www.mattcutts.com/blog/search-results-in-search-results/

    Så klart vet ni om detta och jag förstår att ni bryter mot detta då ni tjänar väldigt mycket pengar på nuvarande upplägg.

    Jag har egentligen inget emot er som konkurrenter. Det är inte direkt så att min besöksstatistk skulle påverkas nämnvärt om ni försvann från Google. Det finns gott om andra konkurrenter. Det som stör mig är de fula råa affärsmetoderna, att ni slösar min tid när jag googlar recept (när ni ger mig irrelevanta sökresultat) och hur ni utnyttjar bloggare.

    Slutligen vill jag bara säga att hittarecept skulle kunna vara en riktigt bra sajt om ni tänkte om och skippade kortsiktiga pengar och tänkte långsiktigt. Hittarecept skulle kunna vara en bra samarbetspartner för bloggare och ni skulle kunna följa Googles riktlinjer och leverera relevanta sökresultat. Men det är upp till er att välja er väg.

    Vänliga hälsningar
    Susanne Jarl
    recepten.se

 • Pingback: Årets bästa lista « Träningsglädje()

 • Vad är detta? hittarecept.se/s/recepten.nu.… Känns mest som att de parasiterar på min bloggs bekostnad? (www.recepten.nu). WTF!! Vad göra? Inga av recepten som man ser på denna sida kommer dessutom från min blogg. Hm… tycker det är skumt. Vad tycker ni?

 • Grelber

  Hej
  Jag är också oerhört irriterad över denna sajt. Ibland tar den upp hela google förstasida med sitt parasitinnehåll. Jag vill gå direkt till källan, inte till hittarecept. Lägg ner den genast

 • Grelber

  Bra att blocka hittarecept från din egen google här

  http://www.google.com/reviews/t?hl=en

 • Pingback: Penguin 2 – utan större överraskningar()

 • Pingback: Därför ska du undvika att anmäla din blogg till Matbloggstoppen!()

 • http://tomtensdotter.se

  Hmm. Detta hade jag ingen aning om. Å andra sidan så har jag inte den tekniska kollen på hur saker och ting fungerar (rankning på Google osv) men du har definitivt fått mig nyfiken på ämnet.

  Jag (som har en liten blogg) får en ganska stor del av trafiken från hittarecept.se. Däremot hade jag inte en susning om att det kunde påverka rankingen hos sökmotorer. Ska nog läsa lite mer om detta!

  Är i alla fall nöjd över att en googling på ”kramforsbullar” placerar mig högre än hittarecept…

  Ha det gott i sommarvärmen!

  //Erica