Mandel

Jakten på världens godaste mandelmassa

mandel hand

Tre timmars resa var ett billigt pris att betala 

(Viktigast först – vill du också ha världens godaste mandelmassa kan du köpa den av mig här)

Medan ni andra packade matsäcken och begav er till pulkabacken eller precis började fundera på om Manchester United sin vana trogen skulle lyckas med nån övertidsbragd den här helgen också (den planen backfired kan man säga) satte jag mig i bilen och styrde kosan mot Köping för att få testa vad jag hört är Sveriges bästa mandelmassa.

Mandelmassa är förmodligen en av de viktigaste beståndsdelarna i svenska bageriprodukter och när vi inte överkonsumerar det under semmeltider slinker det ner i form av mazariner och olika småkakor.

Om den är så viktig, är det då inte väldigt konstigt att den genom åren behandlats så pass respektlöst att det påminner mig om hur vi i Sverige till mångt och mycket lyckats förstöra den underbara vaniljkrämen och idag serveras nästan uteslutande pulverbaserad vanillingucka.

Fram till 2003 var det ett lagstadgat krav att mandelmassa måste innehålla minst 50% mandel. Då gick det inte att fuska, men när lagen förändrades innebar det att vissa tillverkare började erbjuda en billigare variant av mandelmassa som delvis innehöll aprikoskärnor. Dessa kostar en bråkdel jämfört mandel och därmed fick också slutprodukten ett lägre pris. Eftersom aprikos inte smakar mandel fick man även tillsätta mängder av bittermandel och arom för att invagga konsumenterna i att det var äkta vara de tuggade på. Idag är det inte lika vanligt förekommande då medvetna kunder och konditorer som inte längre accepterar halvfabrikat börjat sanerat branschen.

Ofta kallas fusk-mandelmassa för bakmassa och då kan den innehålla allt från en aning mandel till ingen mandel alls. Kolla här hur en stor leverantör beskriver sin bakmassa som finriven med plastisk konsistens. Det är nästan provocerande. På den positiva sidan kan man väl då ta upp att det är bra för mandelallergiker. Frågan är dock om det kompenserar för alla bagerier som fortfarande lurar sina kunder med den här fuskmassan – även om de som sagt blir allt färre.

Här är det på sin plats att påpeka att visst kan det vara frestande att köpa två semlor för en tjuga på det stora matvaruhuset, men glöm aldrig att man får det man betalar för och de inte gör något för att de vill skämma bort sina kunder – de vill tjäna pengar (inget illa med det, men ni förstår resonemanget).

Åter till Köping. Saken är nämligen den att när det nu vankas semmeltider insåg jag att det var dags att göra ett ordentligt häv för att få till den där riktigt smaskiga hembakta semlan, den där varje detalj var genomtänkt och precis som jag ville ha den.

Flera hade sagt till mig att om man vill ha Sveriges bästa marsipan skulle man bege sig till Valdéngårdens Mandelmassafabrik som ligger inom hanterbart avstånd från Uppsala. Eftersom den enda butiken som säljer deras produkter är Stockholms Eter & Essencefabrik var det enkelt att försvara en resa till Köping vilket även innebar möjligheten att få se hur den valsades fram på plats.

Mandeln i all mandelmassa kommer nästan uteslutande från Kalifornien och Spanien. Den förstnämnda är billigare men också hårdare vilket innebär att mandelmassan inte kan valsas utan går i enorma matberedare med knivar tillsammans med sockret tills önskad konsistens uppnåtts. Den spanska mandeln däremot kostar mer men är mjukare och därmed den sort som lämpar sig bäst för massaproduktion om man ser till smakupplevelsen.

Valdéngården drivs på heltid av Anna och Dennis Valdén. Dennis har tidigare arbetat på en större fabrik som tillverkar mandelmassa men valde att starta eget när den övergick till nya ägare och kunderna efterfrågade en mer hantverksmässig produkt. Det som utmärker dem är att mandeln från Spanien kommer från träd som inte beskärs varje år och på de nya skotten växer mandlar med en aning bitterhet i. När den går med i produktionen når man ett resultat som närmast kan liknas vid att man tillsatt en aning bittermandel. Det är som magi.

De har i första hand vanlig mandelmassa, men erbjuder även olika former av marsipan samt låter kunderna välja grovlek på mandelmassan om särskilda önskemål finns. Det är fascinerande hur en så för många enkel produkt han ha en mängd olika nyanser. Grov mandelmassa för att fylla semlorna med, men en helt slät när man ska göra biskvier. En smaksatt mandelmassa med en fin kakao i eller kanske en svart marsipan som smakar saltlakrits men i kombination med sockret blir helt underbar och ljusår från den vidriga sugarpasten.

Med en årsproduktion på tjugosex ton 2012 levererar Valdéns från Jokkmokk till Ystad, men bortsett från till en butik i Stockholm är det uteslutande till bagerier.

Förutom den vanliga mandelmassan med en aning konserveringsmedel tillsatt har de en helt fri från tillsatser.

Personligen är jag helt kär i deras produkt. Smaken är oöverträffad och mitt sällskap för dagen, som i vanliga fall inte ens gillar mandelmassa, tugga glatt i sig det som erbjöds. Den har en oerhört snäll smak, utan att vara tafflig. Mandeln bryter igenom och sockret upplevs som en förstärkare av smaken och inte bara en sötma. Eftersom den är så färsk är den mjuk och tacksam att arbeta med. Kort sagt är det den absolut bästa jag hittills provat vilket inkluderar den svindyra danska lyxmandelmassan jag köpte innan jul.

Slutligen ett tips: Valdéngården finns på Facebook.

  • Annette Lo

    Alltså – inte för att försvara en undermålig produkt – med ordet ”plastisk” används faktiskt för att beskriva någontings egenskaper, inte att den är förenad med plast.
    Från NE
    ”pla´stisk (senlatin pla´sticus, av likabetydande grekiska plastiko´s, av pla´ssō ‘forma’, ‘dana’), som gäller plastik; formbar. Inom bildkonsten är plastisk en term som betecknar en fast, sluten, skulptural tredimensionell form, men den används även om icke-skulpturala framställningar, t.ex. om målningar eller teckningar vilka framhäver illusionen av volym i det avbildade materialet.”

    • Du har så klart helt rätt och jag var otydlig. När det kommer till konsistens menas att den kan omformas utan att återta sin ursprungliga form och vad jag menade var att om det är så man väljer att beskriva sin massa har man tappat det som är kopplat till smakupplevelse och bara fokuserat på konsistens.

  • Rebecca

    Varför gör du inte den själv? Super enkelt att göra egen och hur gott som helst!^^,

    • Visst är det enkelt att göra den själv och visst blir den fantastiskt bra, men den når inte upp i samma kvalité som när man får en valsad variant. Plus att jag inte har nån bra leverantör av spansk mandel 🙂

  • Camilla

    Men mandelmassa är väl bara mandel och socker? Det kan väl inte smaka så mycket annorlunda beroende på vem som gör den? Det enda som kan skilja är väl hur mycket socker och hur mycket mandel man använder. Tyvärr köper inte det….

    • Mandelmassa är bara mandel och socker, det stämmer bra. Men mandel är precis som allt annat från naturen – bara för att det heter en sak betyder det inte att det smakar likadant från alla leverantörer. Jämför med vindruvor som varierar enormt beroende på klimat, jordmån med mera. Samma sak med mandlar.
      En annan sak är att den spanska mandeln kan valsas och smakerna kommer då fram på ett helt annat sätt.
      Rekommenderar dig att testa ett par olika sorter för att själv få uppleva skillnaden.

  • Alice

    Jag glider ner på gatan, går 50 meter och sticker in huvudet på POCK. De har semlor med masselmassa från Valdéngården. #vardagslycka

    • Det finns inte ord för att beskriva den avundsjuka jag känner just nu… 🙂

  • Görel Bylund

    Har du kvar?

    /Görel (varför syntes inte mitt namn? Disqus = skumt)

    • Tyvärr är det nu helt slut på mandelmassa. Men jag hoppas på att kunna få hem mer längre fram i vår.

      Mvh Johan