Ägg

Det där äggknepet

Ägg

Tänk att så enkla saker kan göra en monumental skillnad

Ägg består av en gula och en vita. Eller det är i alla fall den förenklade sanningen.
För ska man bli petig finns det innanför skalet en gula och runt den finns det ett membran. Gulan hålls på plats i ägget av äggsnoddar som är uppbyggda av äggvita och på gulan sitter en groddskiva vilket är vad som utvecklas till en kyckling om ägget är befruktat. Skalmembranen ligger mellan vitan och skalet och är två till antalet. Med andra ord är det en herrans massa smådetaljer.

Oftast knäcker man ett ägg i en bunke, noterar tacksamt att inga skalbitar följde med och sen vispar man. Resultatet blir oftast utmärkt.

Men är det bara jag som ibland noterat att smeten blir lite ojämn eller om man ska ta ett tydligare exempel – när man vispar upp ett ägg med lite vatten (så kallad eggwash) för att pensla på vetebröd eller en smördeg så det får lyster och hinnorna gör att det blir klumpar på penseln. 

Det går så klart att råda bot på det här och nedanstående knep kan användas till allt från drömmen om den perfekta omeletten till när man ska göra macarons och vill ha näst intill kliniskt ren äggvita.

Man låter dem helt enkelt passera genom en finmaskig sil. Alla bitar av skal, hinnor och annat oönskat stannar kvar i silen och kvar i bunken under får man perfekt vita och gula.

Prova och se hur stor skillnaden blir!

 

 • Daniel

  Intressant, detta är oftast vad som föreslås i medeltida recept.

 • Tack för tipset! Kanske funkar bra för att separera äggulan från äggvitan, vilket inte alltid är det lättaste och megaviktigt för att kunna göra macarons.

 • Sebastien boudet

  Bra att du skriver om ägg Johan!
  Bra att veta är att man ska aldrig separera vittorna och gulorna med sina fingrar… Fingrarna är alltid fetta och äggvitor+fett = dåligt och ostabilt maräng!
  Använd skalet för att separera och se till att allt som rör vittorna är klockrent diskat!

  • Sebastien, tack för tipset!
   Ironiskt nog är många noggranna med att ha absolut rena kärl, men glömmer fettet på fingrarna. Tycker man det är svårt att arbeta med skalen tycker jag man kan använda engångshandskar. Allt för att hålla vår älskade äggvita ren! 🙂

 • Grelber

  Har ni sett Pet-tricket? Rätt kul.
  http://youtu.be/o50TPjIDCQ0?t=34s