Rågkaka

Rågsiktskakor, en svensk frukostklassiker

Rågkakor recept

Revansch för de där söndagkvällarna på cykeln

När jag var liten gjorde jag som många andra i behov av ett första extraknäck – jag delade ut reklam. Hade turen att få ett centralt område i Sala som till största delen bestod av villor. Fördelen med dem var att man kunde ha bagen hängande över axeln och utan att stanna skicka i bunten med reklam i brevlådan som smidigt stod vid kanten av trottoaren. Det var som hämtat ur Paper Boy och ibland undrar jag hur mycket just det spelet påverkade min längtan efter att klara så mycket av distriktet som möjligt i ett svep.

Det fann så klart ett antal höjdpunkter (återigen stort tack du villaägare som lät ditt Åkerö-äppelträd sträcka sina grenar ut över gatan vilket gjorde att jag alltid avslutade höstpassen med att palla ett äpple) men det fanns även min nemesis, mitt mörka hål.

Eftersom jag är den sortens person som gärna skjuter upp saker till absoluta sista sekund var det alltid söndageftermiddagarna som gick åt till utdelandet. I området hade Johanssons Bageri sitt näste och lagom när jag började bli lite småsugen på något att äta passerade jag dem och då hade de lagom fått fart i ugnarna och området vävdes in i en doft av nybakat. Det var på gränsen till outhärdligt att känna lukten av vetebröd, bullar, små kakor, mandelkubb, limpor och framför allt – rågsiktskakor.

När vi slog oss ner i det område vi bor i just nu visade det sig att Coop ett par kvarter bort hämtar delar av sitt bröd från Johanssons Bageri och i utbudet återfanns mina älskade rågsiktskakor. Fulla av smak från anis och fänkål, lagom söta av sirapen och med fint naggade hål ovanpå är de ljuvliga att äta med lite leverpastej, några skivor tomat och en aning krasse. Som en riktig sjuttiotalistunges favoritfrukost.

Men man kan så klart inte bara leva på köpt bröd. Framför allt inte det som är så enkelt att baka själv att man inte behöver avsätta en hel dag för att övervaka degen eller ha en massa utrustning.

Barn älskar det, det lämpar sig utmärkt för att frysa in och det passar med allt från ost och leverpastej till prickig korv – ni fattar vilket kanonbröd det är va?


Rågsiktskakor

Tid: Två timmar från start till mål
Mängd: 4 runda kakor

 • 100 g smör
 • 500 g mjölk
 • 50 g jäst
 • 100 g mörk sirap
 • 10 g salt
 • 3 tsk fänkål
 • 3 tsk anis
 • 800 g rågsikt (cirka 15 dl)
 • 60 g vetemjöl (cirka 1 dl, till utbakningen)
 1. Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken. Värm till 37 grader (stoppa i lillfingret och om det känns varmt men inte hett är det klart).
 2. Smula ner jästen i en bunke och slå över vätskan. Rör tills alla klumpar är borta.
 3. Tillsätt sirap och salt. Mortla kryddorna och ha i även dem. Rör ett par varv och ha därefter i mjölet.
 4. Rör till en jämn deg. Knåda degen tio minuter och använd vetemjölet för att få degen slät och jämn. Den ska inte kladda fast, men får inte bli för torr.
 5. Låt jästa till dubbel storlek. Jag ställde den ganska sval och då tog det en timme. Har man ett varmt kök kan man räkna med 40-50 minuter.
 6. Dela degen i fyra delar, rulla till runda bollar. Låt vila 10 minuter så glutenet slappnar av. Kavla ut till runda kakor, 5-8 mm tjocka, ta ut hål i mitten och nagga lägg med en gaffel. Täck med bakhandduk och låt jäsa cirka 30 minuter.
 7. Sätt ugnen på 225 grader.
 8. Fukta ugnen rejält med en blomspruta och skjutsa sen in brödet. Cirka 10 minuter tar det innan det fått fin färg. Låt svalna på galler och det som inte ska ätas inom det närmaste dygnet stoppar man in i frysen så fort det svalnat.
 • helt underbar! en riktigt svensk klassik och vilken fin bilden! saving in my ”to try soon list”. ciao

 • Hej. Vill bara säga tack för alla dina fantastiska recept. Din första bok vittnar med sina många fläckar om hur välanvänd den blivit hemma hos oss, och när din senaste kom tog den med sig ny bakinspiration vilket jag är himla tacksam för. Jag gillar att ha bröd i frysen, får inte riktigt ihop det med att baka färskt bröd under veckan, och det sista har det blivit mycket jästbröd. Men så hittade jag rester i frysen, och fick med mig surdegsbröd till frukost, och förra helgen blev det därför nödvändigt att väcka surdegen till liv igen. Brödet räckte inte så länge, gott bröd äter man ju gärna mer av…

  Vaknade därför i går och insåg att det var dags att göra något åt saken. Med lite skarvande fick jag ihop 300 g hyfsat bubblig surdeg, en kombo av vete och råg, trots att jag inte fått förberett mig på lördagen som jag tänkt, och förstärkte med lite jäst. Valde att göra stockholmslevainen eftersom den alltid är en favorit, men fick använda rågmjöl istället för rågsikt. Eftersom jag inte skulle ha så mycket tillfällen att vika fick det bli assistentknådning, och med undantag för några få vikningar fick degen sen mest stå under dagen. Gräddning och välsignad skärmaskin och i morse fantastiskt gott bröd. Lycka är att baka så gott bröd själv, utan att hålla på att trixa en massa, för att man ibland bara inte har tid med det, och att dessutom veta precis vad som är i. Tusen tack för det!

 • Christine-matikvadrat.se

  Åh det är ju så gott med rågsiktskaka. Har glömt bort det lite. Ska jag passa på att baka i påsk. Tack för inspirationen!
  Christine

 • Charlotte

  Hej igen! En liten fråga bara. När jag såg dig på Nyhetsmorgon ( var hon inte lite svårflörtad programledaren förresten?;) så sa du att man aldrig ska smälta smör i deg. Men i detta recept gör man ju det och det blev ju bra. Har du nån tumregel? Tack för bästa podden dom vanligt!
  /cmlindblad