Marockanska citroner

Marockanska inlagda citroner

De må ta lite plats, men det är som nyttigt godis

Att jag ens började med det här beror på två enkla saker:
– Jag hade ohyggligt många citroner hemma
– Jag älskar att lägga in saker. Det är en del av min kökshoarder-mentalitet.

Det är nämligen något alldeles fantastiskt som händer när man packar in dem i en glasburk, slår på salt, citronsaft och olivolja. De blir nästan glasartade, smått genomskinliga. Alla de där smakerna som gömmer sig i skalet kommer fram och uppskurna till en gryta, grillad kyckling eller i en form som får stå ett tag över elden med lite primörer blir de som magi.

Somliga äter dem som de är med lite yoghurt, bröd, några nypor finhackad koriander och lite olivolja. Andra skär dem i fina bitar och har som tillbehör.

Allt jag kan säga är att för oerhört lite jobb får man något vackert att pryda köket med och samtidigt något vanvettigt gott att tugga på.

Använd nu inget annat än ekologiska citroner. Med tanke på att man äter dem hela, med skal och allt är det minst sagt obra att få i sig alla bekämpningsmedel som vanliga citroner är överösta med.


Marockanska inlagda citroner

Tid: En timme

 • Ett gäng citroner
 • Salt 100 g per kg citroner (ta ett bra havssalt)
 • Olivolja 1/2 dl per kg citroner (mild och inte för gräsig)
 1. Ta en riktigt stor glasburk. Diska ur och bränn ur i en het ugn eller skölj ordentligt med kokande vatten. Är den helt ren klarar sig citronerna betydligt mycket längre.
 2. Skölj och skrubba citronerna noggrant under rinnande vatten.
 3. Ställ dem på högkant och skär rakt igenom dem nästan hela vägen. Rotera citronen 90 grader och gör om proceduren. Nu har du en citron som du kan öppna i fyra klyftor. Upprepa med så många citroner som får plats i glasburken (när du packar dem rejält).
 4. Lägg i lite salt inuti citronerna.
 5. Häll i ett par matskedar salt i botten av burken. Packa citroner hela vägen upp. De ska inte ligga och flyta runt. Fyll på med resten av saltet.
 6. I med olivoljan. Pressa sen så många citroner som krävs för att saften ska fylla burken hela vägen upp. Citronerna får inte flyta upp på ytan, då blir de dåliga.
 7. Stäng igen och ställ på en fin hylla. Vänd den varje dag under första veckan, därefter varannan eller var tredje dag i cirka fyra veckor. Därefter är de klara att ätas. För att få dem att klara sig riktigt länge ställer man dem i ett svalt skafferi eller en matkällare, men de klarar sig även i rumstemperatur.
 • Ser bra ut och det måste testas!

  Har dock en fundering, du skriver att man ska ta bra havssalt. Spelar det någon roll vilket salt man tar? Tänker att salt är ju natriumklorid.

 • Prat

  Saltdiskussionen är ett helt kapitel för sig. Salt är salt. Det går lika bra med vanligt salt men det känns onekligen bättre med havssalt. Jag brukar göra mina med bara salt och citronsaft. Det blir riktigt bra. Måste nu testa med olivolja. 🙂

 • Har en burk hemma, riktigt gott i grytor. Gjorde utan olja, dvs bara med salt och det går bra det också även om de blir svarta så är det inget flerårig smaken. Använder endast skalet å inkråmet blir så geggigt. Ska testa att låta dem ligga i olja nästa gång.

 • www.ensaligsoppa.se

  Så jävla vackert!

 • Birgitta

  Funderar lite; mina har stått i ca tre veckor nu och de verkar ha börjat jäsa en aning, eller kanske mer ”puttra” lite när jag öppnar burken. Tokskrubbade innan jag la in dem men känner mig lite orolig för att de börjat mögla..?
  Ska tillägga att det doftar UNDERBART!!
  Någon som känner igen? Eller vågar spekulera? Eller rentav vet?

  • Jag skulle tro att det inträffat nån form av jäsning i burken. Kan du smaka på juicen och kolla om det finns såna toner? Är det mögel skulle du se det och har du bara gjort rent allt ordentligt är det ingen risk i den miljön att det ska ske tillväxt av sånt elände.

   • Birgitta

    Vete 17, jag blir väldigt osäker om smaken är klockren eller om det är något skumt… Väljer att fälla istället för att fria, men skam den som ger sig, jag drar genast igång en ny omgång!!
    Håll tummarna!

 • Andreas Andmarsjö

  Följde receptet till punkt och pricka å dom smakar bara mycket beskt och salt.. Någon annan som upplevt samma sak… Mains är oätbara som dom är, kanske kan funka i gryta…. Några tips???

  • Oj, det var inte roligt att höra. Jag har lite för dålig erfarenhet för att kunna uttala mig exakt, men jag skulle gissa att det är lite beroende på citronernas beskaffenhet. Hur pass sura var de från början? Hur tjockt var skalet? Såna saker antar jag har ett finger med i spelet. Måste gräva lite i det här, för vi kan inte bara stillasittande se på hur en annars perfekt sats med goda citroner slutar som oätbart elände.

 • Erik Sander

  Kanske att dessa går att göra limoncello på också? Måste göra en laddning…

  • Peter Nordin

   Nej. Det går inte. J
   ag producerar Limoncello i Italien. Det görs på rivet citronskal av solmogna ekocitroner från Sicilien med 98% alkohol

 • Agneta

  Har nu lagt in en burk igen. Stor succe’ på grillfesten! Funderar.. citronoljan går väl att använda i dessing?