OBH Nordica Prestige Sealer

Produkttest: Konsten att kunna vakuumförpacka utan att bli ruinerad.

OBH Nordica Prestige Sealer

Hej min nya lekkamrat!

Det är inte ofta jag gör rena produkttester. Skälet är dels att det är så förbannat stigmatiserat och dels vill jag inte framstå som den där lättköpta typen som skriver om allt som landar i brevlådan.

Men ibland dyker det upp saker som gör mitt liv ännu lite bättre och vore det då inte fel att inte skriva om dem?

Jag var i kontakt med OBH Nordica angående deras nysläppta vacuumförseglare för hemmabruk – Food Sealers Prestige och erbjöds möjligheten att prova den. Inga pengar har växlat händer, inga löften om framtida guld och gröna skogar har uttalats och det jag nu kommer berätta för er är baserat på upplevelser jag själv haft.

Låt oss börja från början.
Att vacuumförpacka mat har mängder med fördelar. Låt oss först prata om de rent bakteriologiska (och ta nu i beaktande att jag saknar all form av utbildning kring ämnet och därför kan det jag skriver framstå som amatörmässigt svammel för de som faktiskt har faktabaserad kunskap).

Bakterier behöver syre för att kunna föröka sig. Vacuum är per definition avsaknad av bland annat syre. Alltså blir hållbarheten i något som vacuumförpackats alldeles fantastiskt bra.

Stekpåse har många testat när det tillagats skinka, kyckling eller kalkon, men förstå grejen att ta en bit kött, stänga in den tillsammans med kryddor, örter och andra godsaker, suga ur all luft och sen låta den marinera ett par dar? Det blir knappast bättre.

Slutligen, platsbesparande utan dess like. För evigheter sen när Zoovillage var nytt och jag var helt kär i märken som AemKei var det ett märke som skickade alla kläder vacuumförpackade. Genialt och så snyggt att jag ibland lät dem ligga oöppnade i garderoben bara för att ustöta små suckar varje morgon när jag såg paketet.

Tänk då när man gör korv, färsbiffar eller annat som i vanliga fall knökas in i påsar i en redan överfulld frysbox. Nu lägger man dem på rad, suger ur luften och har därefter ett preussiskt paket redo. Testa inte med nybakade kanelbullar. Inte helt otippat blir det katastrof.

Ok, fattar poängen. Hur göra utan att det krävs Lottomiljoner?
Jag har länge suktat efter en riktig MiniVAC men ärligt talat känns nästan 16.000 plus moms aningen svettigt. Nästa stora inköp till köket blir en PacoJet (dryga 40.000, men jag kommer säga till sambon att jag hittade en billig begagnad) och därmed är MiniVACen nedprioriterad till nån gång runt nästa sekelskifte.

Ändå aningen deprimerad över utsikten att inte kunna köra ordentlig sous-vide till sommaren började jag leta efter alternativ. I samma veva ramlade den här från OBH Nordica in.

Food Sealer Prestige är en vacuumförpackare som kostar runt 1.295 kr i butik. Låter det mycket ber jag att få hänvisa till prislappen på proffsmodellen ovan. 14.500 kr mer för den. Nu kom saken i ett annat ljus va?

Med i förpackningen följer rullar med påsar som man själv klipper i lagom längd. Försegla ena sidan, i med innehållet, sug ut luften och försegla andra sidan. Klart.

Påsarna tål att sjudas, kan köras i micron och självklart i ugnen (lite osäker på exakt maxvärme, men återkommer i frågan).

Ärligt talat, är den bra?
Ärligt talat – ja. Här är några exempel på hur jag använt den:

Torskfilé: Salt, peppar, dill, citronzest och lite citronjuice. Ner i påsen, låt ligga en timme. Sjud 7 minuter. Klipp upp ett hörn, sila ner spadet (förvånansvärt lite så det mesta av fukten satt kvar i fisken) i vitvinssåsen. Servera med sparris. Fisken genomkokt men ändå oerhört saftig. Smakerna har liksom tryckts in i köttet. Succé hos hela familjen.

Älgstek: Putsa, klappa in med kryddor (rosmarin, timjan, salvia, enbär, salt, peppar). Förpacka. Låt marinera ett par dar i kylen. Sätt ugnen på 60 grader, stoppa in steken på morgonen och när du kommer hem tar du ut den, bryner hastigt lite yta och serverar sen.

– Kycklingfiléer: Mortlade chili, rökt paprikapulver, lite ingefära och en massa färsk vitlök. Klappade in kycklingen. Förpackade. Dagen efter åkte de på grillen. Välmarinerade är bara förnamnet.

– Den perfekta vaniljkrämen: Mycket av hemligheten ligger i att låta vaniljen dra i grädden riktigt länge. Så jag kokade upp grädde tillsammans med en urskrapad vaniljstång (skrapet och stången), lät det svalna en aning, hällde ner det i en påse, förslöt och lade i kylen ett dygn (här är receptet).

– Testade även burkarna som appliceras på maskinen och är perfekta för ömtåliga saker som bär eller torrvaror som man inte vill ska utsättas för fukt (mitt olivoljepulver är ett sånt typexempel). Butikshallonen (jag vet, de kommer från andra sidan jordklotet, men bortse från det i vetenskapens namn) som i vanliga fall blir till mos efter ett dygn i kylen klarade sig nu utan problem tre. Det hade jag ärligt talat inte räknat med. Dock inte självklart att man behöver dem. Se det snarare som ett lämpligt komplement.

Kan du försöka sammanfatta dig lite?
Inte helt lätt, men så här då. Bra maskin som man hanterar efter en snabb blick i manualen. Den gör vad den lovar och jag uppskattar att påsarna går att fritt anpassa längdmässigt.
Den tar tacksamt lite plats (sladdfacket är dock som vanligt precis på håret storlekmässigt) och ger ett gediget intryck. Nåt säger mig att den kommer att hålla länge.

Några direkta minus är svåra att komma på eftersom den har en funktion att fylla och gör det med bravur. Skulle vara då att jag kan uppleva de lösa rullarna med påsar som något dyra och att när man stänger igen maskinen krävs det ganska mycket kraft för att få spärrarna att hopp i.

Nu var det här ett testexemplar från OBH Nordica, men faktum är att jag skulle betalat de dryga tusen kronorna för den och skrivit exakt samma sak.

 (Bilden är pressbild från OBH Nordica. Ni kan själva prova att fota en sån här pjäs och få det att se snyggt ut så förstår ni varför jag valde att använda en proffsbild)

 

 • Mårtenssons kök

  Om vi får säga vad vi tycker så är vi väldigt tacksamma för att du tog emot den och provade, samt gav en så utförlig recension! Vi har funderat på att införskaffa vacuumförpackare ett bra tag nu och därför kändes detta inlägget perfekt för vår del.
  Vi har just funderat på det du skriver om påsarna, pris och så vidare, men frågan är väl om det ändå inte är värt det med tanke på all korv som tillverkas i detta köket, samt all fisk som äts, kött som marineras osv…
  Nu känns det som att vi kanske inte behöver fundera så länge till…

  • YAY! Vad roligt att höra att ni gillade recensionen 🙂

 • Susanne Jarl

  Intressant, bra och utförlig recension! Jag tror det här är en jättebra maskin! Det enda som stör mig är priset på påsarna. Det känns som att det tas ut ett rejält överpris för dem och att det är en del av OBH Nordicas ”smarta” affärsmodell. För det är väl så att det inte finns något alternativ på påsar? OBH Nordica har monopol på försäljning av dessa? Vet du något om det?

  • Det är en smart modell att sälja maskinen förhållandevis billigt och därefter ta ut större marginal på påsarna men självklart lite frustrerande för konsumenterna. Vet dock inte om det finns något alternativ, men känns troligt att man kan hitta påsar av andra märken.

   • Det finns massor av märken på påsar, amazon uk är rätt billiga. Det finns även andra maskiner i samma prisklass men än så länge tycker jag obh är bäst

 • Jasper

  Bra recension! Ang påsarna, hur mycket engångs är de? Om man bara ser till förvaring av ex grönsaker etc (och alltså inte de påsar som använts för sous vide-tillagning eller köttmarinad…), går det inte att klippa upp, skölja ur och använda igen?

  • Bra fråga! De går att diska ur och använda igen. Det enda man förlorar är ena sidans försegling som man klipper upp för att öppna påsen. Har man grönsaker i dem är det enkelt att få dem rena efteråt.

 • Hanna

  Påsarna tål även maskindisk.
  Tänk så mkt mat som kastas i Sverige. Alla hushåll borde ha en sådan.

 • Anders, barariktigmat.se

  Jag tycker nog ändå att det är lite viktigt att man känner till en av de största riskerna med att vakuumpacka mat, och det är utvecklingen att botulinumbakterier. Det är en anaerob bakterie som alltså gynnas av syrefria förehållanden, precis vad man har vid vakuumpackning. Dessa är bra mycket farligare än de aeroba ditona. Genom att känna till kan man undvika. Risken är liten men följderna förödande. Jag har sett att det har diskuterats återanvändning av påsar och det är rejält dumt. Botulinum överlever faktiskt ganska tuffa förhållanden och skulle kunna överleva i glipor i påsen i t ex diskmaskinen.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Botulism

  I övrigt håller jag med om vad du har skrivit. Jag har testat ett flertal vakuumpackare i det billigare segmentet och den här är definitivt den som känns robustast och som är lämpligast att äga. Jättebra recension.

  • Tack för väldigt utvecklande kommentar! Verkligen en viktig poäng du kommer med och ett bra skäl till att aldrig återanvända påsar.

   • Anders

    Hej igen Johan. Jag såg nu att min kommentar såg lite trist ut. Jag skrev på telefon och då tar man ofta lite genvägar. Jag menar inte att botulism är speciellt troligt men jag tror ändå på att det är bra att känna till risker när man jobbar med sånt här. Det bli lite samma sak vid matlagning med sous vide-teknik. Det är så klart enkelt att laga mat så men det är bra att ändå känna till vad som skulle kunna gå fel och veta när man kan göra avsteg från det bombsäkra. Är du intresserad av sous vide så har Douglas Baldwin skrivit en hel del om det och det viktigaste finns att läsa här: http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html

    Där står också en hel massa om mikrobiologin och vad som kan gå fel. Han har bra tabeller som man kan utgå ifrån om man vill köra hängslen och livrem. Det är väldigt sällan jag lagar man under strikt pastöriserande förhållanden hemma, men restauranger bör nog hålla sig efter hans tabeller.

    Ha en fin helg

 • CHR

  Funkar det med vanliga fryspåsar från t.ex. Toppits som ändå är lite tjockare, när man ska marinera och kortare infrysningar?.

  • Nej, jag tror inte det eftersom de bara smälter när maskinen svetsar ihop fogen.

 • Ingrid

  Hej Johan, tack för en fantastiskt bra och saklig test av vakuumpackare med superbra tips! Hade funderat på att köpa en vakuumpackare ett tag. Så blev det grillväder i går och 0 ideer om vad som skulle grillas. Vi äter inte så gärna fläskkött (utom rökt som ju är ett måste i carbonara och de flesta grytor) men fläskytterfilé är OK (svensk) tycker jag – men först efter ett dygns marinering…Så jag Googlade på vakuumpackare, hittade ditt test, stack till ICA Maxi och införskaffaffade en apparat plus ett kilo gris. Hem och marinerade i rödvin, balsamvinäger, olja, vitlök, ingefära, chili chipotle, rökt paprika, salt och peppar. Efter två timmar i vacuumpåsen lade vi köttet på grillen. Det funkade klockrent, mört och smakigt! I dag ska jag testa ditt tips på marinerad torskfilé. Vi brukar numera nästan alltid tillaga fisk i 150 grader i ugnen, efter tips från vår lokale fiskhandlare. Men det är ju alltid kul att testa nytt. Och testa nya apparaten…
  Än en gång tack för test och tips och kul blogg!

  • Tusen tack! Vad oerhört roligt att höra!
   Jag använder min vakuumförpackare väldigt ofta och hittar hela tiden nya användningsområden för den.
   Kul att fler uppskattar den!

 • En liten varning

  Har använt denna maskin ett tag nu. Jag håller absolut med om att den är prisvärd, men den har ett mycket allvarligt designfel. Den suger och förseglar med ”one touch”. Dvs att Istället för att som många andra maskiner suga upp luften och användaren kan sedan själv bestämma när förseglingen ska ske, svetsar OBH prestige själv igen påsen när maskinen ”tycker” att det är tillräckligt bra vacuum.

  Eftersom maskinen är mycket klen (om ändå rimligt för priset) blir det ofta luftfickor eller veck. Dessa hinner man enkelt ”massera” bort med en maskin där man själv aktiverar förseglingen. Med OBH prestige måste man klippa upp påsen och börja om, och detta händer tyvärr ganska ofta. Det borde finnas ett val om man vill ha automatisk svetsning eller inte.

  Det får nog bli att plocka fram lödkolven och justera detta. Men det är faktiskt lite pinsamt för OBH. Man har gjort maskinen sämre genom att försöka ”förenkla” funktionen.

  • Zache

   Var sugen på denna maskin men blir tveksam just pga det du skriver. Vacuum och försegling borde självklart skötas av separata knappar. Verkar bara finnas skydd för om det blir för mkt vaccum i påsen och då kan man avbryta vaccandet o gå över till försegling. Men om det är för lite vaccande, luft kvar? Mängden kvackande ska man på förhand ställa in istället för under processen. Nån som vet om samma sak med Supreme modellen?

 • Johanna

  Hej Johan, hoppar på en gammal tråd här med en fråga. Precis köpt en Prestige mycket tack vare din recension. Jag fastnade i manualen där det står att ”ska du vakuumpacka kött eller annat fuktigt innehåll kan man lägga lite hushållspapper mellan innehållet och påsöppningen”. Låter sådär halvfräscht…. Brukar du göra det? Eller är det lugnt att köra marinering av fisk o kött utan hushållspapper? Hälsning Johanna

  • Hej!
   Vad roligt att höra! Pappret är mest till för att suga upp eventuella safter som annars kan leta sig ner i kammaren i maskinen. Jag brukar skippa det och om man får vätska i maskinen är det en enkel sak att torka bort det. Håll ett öga på när du ser hur väskan rör sig upp mot maskinen och tryck då på ’Seal’. Funkar hur bra som helst .)

 • Lars

  hur tjocka är påsarna då? kan du svara på den frågan?

 • Lars

  Är dom 0,16mm tjocka eller mera Johan?

 • Kenneth

  Hej!

  Stor fundering, kan man vaccumpaketera sås ( ej majonäsbaserade) typ skink och ost sås mm med små 1-2 cm primörer iblandat, dvs såser gjorda på, mjöl, mjölk, smör, grädde creme fraishe osv. Frågan är, går det eller är det bra för hållbarheten relativt andra infrysningsmetoder för just sås? Dvs jag vill att det ska hålla så länge som möjligt i smalken ochså utan massa blöta iskristaller, och separering typ när det upptinas hur länge håller en sås i frysen??

 • Erland

  Funkar det med kaffe?