Rabarber

Klassisk rabarbersaft

Det blir ingen sommar utan den

Jag har testat ett antal olika rabarbersaftsrecept under åren och även om de flesta blir bra är det inget som hittills har kommit i närheten av det här.
Det här är saft jag är uppfödd på och med det sagt – det här är min mammas recept. Men det är så bra att det måste spridas vidare. Samtidigt är det enkelt och den gör sig mer eller mindre av sig självt.

Att inte koka rabarbern en massa innebär att man slipper småbitar vilket gör att den bli helt klar utan fruktkött i samtidigt som citronen får dra ur smakerna i lugn och ro. Mängden socker anpassar man efter egen smak och trots att den inte innehåller något konserveringsmedel (om man bortser från sockret då vill säga) står den sig länge i kylen.

Vill man ha den extra röd tar man bara de röda bitarna av stjälkarna. De gröna sparar man, skär ner och fryser in för att använda till paj eller kräm längre fram.

Det här blir koncentrat. Späd cirka 1+4 för bästa resultat.

Avnjuts bäst upphälld iskall ur en karaff med ett gäng isbitar och kanske en bit färsk rabarber i.

Jag spelade in en film som visar hur jag gör saften:


Rabarbersaft

Tid: 24 timmar 

 • 1.5 kg rabarber
 • 2 citroner
 • 30 g citronsyra
 • 2 liter vatten
 • 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)
 1. Skär rabarbern i mindre bitar. Jag brukar göra cirka 5 mm tjock skivor. Lägg dem sen i en stor kastrull eller gryta.
 2. Skiva citronerna och tillsätt dem samt citronsyran till rabarbern.
 3. Koka upp vattnet och häll det över rabarbern.
 4. Sätt på ett lock och ställ svalt minst 24 timmar.
 5. Sila av (det funkar alldeles utmärkt med en finmaskig sil, det behövs inget tygnät).
 6. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
 7. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande.
 8. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.
 9. Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren.
 • Sonny

  kan man ersätta citronsyran med något annat?

  • Nej. Citronsyran är där för att dels skapa en miljö som hämmar bakterietillväxt, dels drar den ur smaker och färg ur rabarbern och slutligen agerar den som en syra i smakmixen.

   Jag har på sistone läst en del om folk som oroar sig för citronsyrans påverkan på människokroppen och utan att skriva någon på näsan är det mesta påhitt som inte har vetenskapliga grunder.

   Vissa menar exempelvis att man kan vara allergisk mot citronsyra vilket är praktiskt omöjligt då allergier är reaktioner mot proteiner.

   Rekommenderad läsning är Livsmedelsverkets informationsplats:
   http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Citronsyra—fragor-och-svar/

   Nu svävade jag iväg lite men kände att frågan du ställer kommer att komma igen och lika bra då att förse med så mycket information som möjligt. 🙂

   Kort svar: Nej, det kan man inte. Möjligen ha i ett antal citroner extra, men jag kan inte garantera resultatet då.

   Om du testar – återkom med rapport! Alltid kul med nya varianter.

   • Muminmamman

    Hej!

    Självklart SKA man byta ut Citronsyra eller E330 som den syntetiskt framställda citronsyran heter! Det är inget buffel o båg att det som är konstgjort INTE är bra för kroppen, det ÄR sanning. Många allergier och ohälsa grundar sig i de tillsatser som finns i vår mat! Se http://www.utbildningscenter.se mycket intressant o skrämmande fakta om det vi stoppar i oss.

    Citronsyran ska bytas ut mot vinsyra + ngra droppar vanlig pressad citron. Ska själv strax testa Johans härliga rabarbersaft utan den hemska citronsyran:-)

    Fram för mat utan tillsatser som vi inte har ngn nytta av!!!! Livsmedselsverket gör inte sitt jobb desvärre..de döljer sanningen för annars skulle det bli ramaskri hos svenska folket.

    • Vet du, det stora problemet med ditt resonemang är att det grundar sig i påståenden som kommer från personer utan vetenskaplig bakgrund och med lika stort vinstintresse som de globala företag det påstår sig bekämpa.

     Ta som exempel det företag vars webbadress du nämner. Tommy Svensson som är företagets föreläsare är utbildad svampkonsulent och naturguide. Han har skrivit böcker om medicinalväxter. Hur han skulle kunna ha en tillräckligt stor vetenskaplig bakgrund för att säkert bevisa att citronsyra har en skadlig effekt är för mig ett mysterium.
     Men däremot tjänar han pengar på att påstå att alla tillsatser är farliga.

     Påståendet att Livsmedelsverket döljer sanningen är rent befängt och ett typiskt sätt för foliehattar att skapa oro.
     Det är lite som att säga att Brandkåren slagit ihop sina påsar med husbyggarna och låter med flit hus brinna upp, eller att Polisen inte utreder villainbrott på uppmaning av IKEA som då säljer mer möbler.

     Som bevis för konspirationen finns så klart ingenting att framlägga, men att det INTE finns bevis är bevis nog. Så är resonemanget och med det sprider man en obefogad oro som leder till att folk drabbas av en ovetenskapligt grundad masshysteri.

     Jag vet att mitt svar kommer leda till att du med stor sannolikhet postar en massa länkar till andra sidor där exakt ditt påstående upprepas, men där det så klart saknas konkreta bevis. Låt mig då förekomma dig genom att berätta att bara för att väldigt många ropa varg betyder det inte att det kommer en per automatik.

     Med det sagt – upp till dig hur du gör med citronsyran, men sluta noja bara för att en massa siter säger att du ska göra det.

     • Muminmamman

      Nu var det ju så att Sonny frågade om man kunde ersätta citronsyran..och då kom jag med ett tips. Sedan får J.Hedberg tro på vad han själv vill. Tommy Svensson må vara utbildad svampkonsulent, men det är väl inget fel i det. Han har 20-30års erfarenhet i detta med E-nummer, så han har inte bara hittat på. Hans egen dotter hade kraftig astma sedan hon var liten..ingen av astmamedicinerna hjälpte..så han började forska i det där och uteslöt just E330,citronsyra som är boven bakom många allergier. Trott det eller ej, dottern blev frisk! Sen är det upp till alla att köka så mkt eller lite E-nummer produkter man vill….men personligen så försöker jag undvika detta.
      Trevlig sommar! Jättegod rabarbersaft blev det iaf, även UTAN citronsyra, så det så;-)

     • Bellenberg

      Citronsyra ser likadan ut KEMISKT oavsett om den finns i naturen eller tillverkas på fabrik. Den som tror att man kan vara allergisk mot den ena men inte den andra har nog väldigt liten koll på hur människokroppen fungerar…
      E-nummer är inte ett dugg farligt. E-nummer finns för att det ska finnas en enhetlig märkning av tillsatser som är godkända att använda i livsmedel. Väldigt många ämnen som har E-nummer är fullkomligt naturliga och numren finns där bara för att visa att de är okej att ha i maten.

     • Anna

      Jag hade eksem som ingen kunde hitta orsaken till, det gjordes utredning på utredning och mat uteslöts en efter en. Inget hjälpte, förrän citronsyran uteslöts… kolla upp hur citronsyra framställs – så blir ni nog lite betänksamma.

     • Ingemar BIrchgarten

      När det gäller allergi kan jag tipsa om att mina två, idag vuxna, barn har varit pollen- och gräsallergiker sedan de varit små, numera är helt besvärsfria sedan några år tillbaka.
      Anledningen är att de under den känsliga perioden undviker allt som har citronsyra i sig. Det är inte alltid lätt eftersom så gott som alla matvaror idag innehåller citronsyra. Matvaror med citronsyra i klarar sig längre i butikshyllorna så det handlar bara om pengar för producenterna.
      Citronsyra är, även om det låter naturligt, framställt, enkelt uttryckt, genom ”skörd” av citronsyrekristaller på svartmögel.
      Så fort de råkar få i sig bara ett uns citronsyra under den här perioden kommer besvären tillbaka direkt och det tar ca 24 timmar för dem att bli besvärsfria igen.
      Så för allergiker av olika slag, testa att helt utesluta citronsyra ur kosten.

 • mari

  min mormor fixade sådan med jätte god blir den

 • Per

  Ett tips är att INTE använda en aluminiumgryta, då syran kan reagera med aluminiumet med följd att det blir missfärgat samt med bismak.

  • Linnea

   Är det sant?! Johan Hedberg har ju en i aluminium på bilden??

 • Låter gott! Testade nyligen att göra rabarberkräm, blev jättegott och så somrigt.

 • Lotta Ljungberg

  Nu står det 2 stora flaskor med denna jättegoda saft i vår kyl. Tack för receptet, kanon! Gjorde sylt på rabarberresterna, onödigt att kasta bort nåt. Jättegod blev den, kanon till gröten 😀

 • Suss

  Vinsyra E334 är ju lika illa som citronsyra E330….

 • Pingback: Dagarna vi dricker rabarbersaft | Dagarna.nu()

 • Anna Nilsson

  Tack för riktigt bra saftrecept! Hade ont om tomma flaskor så jag frös in safthalvlitrar i dubbla plastpåsar. Kokade ”ekonomisk sylt” på den avsilade rabarbern. Kommer väl snart att få njursten av denna oxalsyrechock. http://annaeleonoranilsson.blogspot.se/2013/07/sodermalms-hardvaluta-och-charmig.html

 • hannah

  Oj vilka diskussioner!
  Strunrar i dom och ställer min fråga som är ngt av akut (står i köket och ska sätta igång med saftgöringen) hur är hållbarheten om man INTE fryser in saften utan har den i glasflaskor i matkällare??

  • Den är ärligt talat sådär. Rabarbersaft håller sig dåligt så jag skulle tillsätta natriumbensoat vilket ökar hållbarheten ordentligt. Köp en påse och dosera enligt förpackningen. Lycka till med saftandet! 🙂

   • Iris Finck

    Tänkte göra det också, tack för att du skrev det här…

 • Camilla Osterman

  Jag undrar hur du gör med varm saft i PET-flaskor. Har försökt men plasten har kympt – hur sval kan man låta vätskan bli innan man häller upp den? Har alltid haft för mig att det måste vara hett för att inte bli dåligt..

 • Pingback: Knäckig och seg rabarberkaka | Matgeek()

 • Pingback: Rabarberspecial - tips och recept | Matgeek()

 • Pingback: Syltis på Söder | Rabarbersaft()

 • ORD&VIN

  Jag brukar göra rabarbersaft varje år och om man tappar den varm i varma flaskor brukar den hålla i veckor, men bäst förvarad i kylskåp. Har aldrig tillsatt annan syra än lite citron. Men hygienen är superviktig.

 • Pingback: Om sommar, en glutenfri smulpaj, rabarberclafoutis & rabarbersaft på två sätt » Dagmar's Kitchen()

 • favati

  Är tanken att man späder ut saften med vatten när man ska dricka den? 1 kg socker på knappt 2 liter färdig saft 😡 Låter ju galet sött. I morgon kväll ska jag sila av och koka min, får se hur mycket socker jag häller i.

  • Exakt! Man spär den när den sen ska användas. Det kan låta som mycket socker men dels är rabarbern sur och dels är det som sagt ett koncentrat, en syrup.
   Men testa dig fram – det är bra att man provsmakar sig fram till en sockermängd som man själv tycker passar.

   • favati

    Puh, tänkte väl! Somnade med barnen vid läggningen så det får bli avkok i morgon istället. Men ett extra dygn kan den ju inte må dåligt av.

    Tack för dina svar Johan! Förresten, kul att följa dina framgångar i media. Grattis! Bra jobbat.

 • favati

  Och hur/vad gör jag för att ta vara på det jag silar av imorgon? Har aldrig gjort sylt tidigare, men det kan ju inte vara så svårt. Behöver dock hjälp på vägen. Ett recept någon?

  • Eftersom det inte är så vidare värst mycket smak i det som blir kvar brukar jag ärligt talat slänga det. Man kan så klart koka sylt eller marmelad på det men det blir tusen gånger godare med rabarber som inte först lakats ur.

   • favati

    Aha, nä det är klart, smaken har ju dragit ur frukten. Jag slänger det, äter ju ändå aldrig sylt 😛

 • Pingback: Jordgubbs- och rabarbersylt | Matgeek()

 • Ulrika

  Ska rabarbern skalas?

  • John

   Behövs ej

 • Ingrid Andersson

  Gjorde en sats rabarbersaft, men blev inte helt nöjd. Den blev lite jolmig, men så hittade jag det här receptet och det blev friskt och gott. Tog dock inte så mycket socker, kanske ca 850-900 gram. Ska ju frysa den så då håller den ändå. Min fråga är varför du kokar den? räcker det inte med att man rör sockret, som man gör i t ex rårörd jordgubbssaft?
  Ett litet tips: Jag använder ekologiska citroner, som är ganska dyra. Efter silningen tar jag vara på dem och gör citronmarmelad med rabarber. Skär citronen i bitar, lägg bitarna i en kastrull och häll på ca 2-4 dl konc. rabarbersaft. Koka till bra konsistens. Jag gör så med flädern också. Väldigt god marmelad.

 • Barbro Howe

  Måste bara fråga: ska rabarberbitarna vara så små som 5 mm? Alltså 1/2 cm?