Fraisier hallonmousse

Sommartårta 1: Fraisier, fransk jordgubbstårta med hallonmousse

Fraisier hallonmousse tårta recept

Låt oss klargöra en sak först av allt – en riktig fransk fraisier består av tårtbotten, jordgubbar, vaniljkräm och ett lager tårtbotten till ovanpå.
Det här är min försvenskade version och jag antar att alla fransmän med hedern i behåll kommer hyra in lönnmördare som får Leon att blekna, bara för att få tyst på mig.

Jag älskar den här tårtan för den är så väldigt mycket sommar samtidigt som den inte kräver mängder av arbete och tid.

För att få till formen använder jag en ställbar ram men det funkar så klart med vilken form som helst med löstagbar botten. Plasten som jag klär insidan med är vanlig OH-plast som faktiskt går att köpa hos de flesta bokhandlare.

I de tappra försöken att förbereda sig i tid inför midsommar kan jag även påpeka att tårtan lämpar sig utmärkt för att frysa in.

 Den här lilla krabaten och två andra tårtor var med i det reportage Upsala Nya Tidning gjorde hos mig  och publicerade lördag 15 juni 2013.

Fraisier, fransk jordgubbstårta med hallonmousse

Tid: Cirka 1 timme

  • Halvt sats tårtbotten
  • 1 liter jordgubbar
  • 500 g hallonpuré
  • 12 gelatinblad
  • 2 äggvitor
  • 2 + 1 dl socker
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 lime
  1. Gör tårtbotten enligt grundreceptet. Grädda det i samma form som du senare ska sätta ihop den här kakan. Låt svalna helt.
  2. Ta bort ramen från formen och täck på insidan med OH-plast. Ställ ramen på bakplåtspapper på en plåt.
  3. Lägg i tårtbotten i ramen.
  4.  Dela jordgubbarna och ställ med snittytan utåt runtom ramen. Lägg resten av jordgubbarna innanför så att botten är täckt.
  5. Passera cirka 1 kg hallon genom en finmaskig sil så att du har kvar 500 g puré fri från kärnor.
  6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  7. Vispa äggvitorna i en torr bunke till ett fast skum. Tillsätt 2 dl socker i omgångar samtidigt som du fortsätter vispa.
  8. Värm 1 dl hallonpuré i en kastrull till den sjuder. Krama ur gelatinbladen och ha ner i purén. Rör tills löst.
  9. Tillsätt 1 dl socker i den resterande mängden puré och rör tills det är helt löst.
  10. Rör ner den svala purén i äggvitan. Vänd runt med en slickepott – vispa inte.
  11. Häll i den mindre mängden puré i en fin stråle samtidigt som du rör kontinuerligt.
  12. Vispa grädden fast och någorlunda hård. Vänd ner den i äggvitan / purén.
  13. Riv ner limeskalet (endast det yttersta).
  14. Häll moussen över jordgubbarna. Lagret ska täcka de som står längs med kanterna. Jämna till och ställ in i kylen över natten eller om det är brådis – in med plåten i frysen en timme.
  15. Skär med en tunn kniv mellan ramen och plasten på insidan för att lossa den helt.
  16. Lyft bort ramen och avlägsna plasten.
  17. Tårtan kan frysas.
  • minoo

    hej,
    en fråga:
    Blir inte botten lite tråkigt o blaskigt om man lägger alla jordgubbarna direkt på botten?

    • Hej!
      Absolut inte. Man bör inte skölja jordgubbarna och sen sekunden efter lägga dem på tårtbottnen. Om de däremot är torra på ytan och man delar dem och lägger i tårtan så blir det inte alls blaskigt.