Rabarber

En klassisk rabarberkräm

En klassiker som kommer i många skepnader

Det är något visst med en god rabarberkräm en sommareftermiddag när man fortfarande är lite blöt i håret efter badandet och man sitter ihopkurad i en badrock och äter. Eller den där regniga morgonen när det snarare känns som höst, då vill man också få lite god, krämig rabarber i sig.

Jag har i år samlat på mig så mycket rabarber som utrymmena i frysen tillåter och så fort jag skördar mer (för rabarberplantan mår bäst av att man kontinuerligt skördar) skär jag ner den i bitar och fryser in. Det som inte används med en gång vill säga.

Vissa saker man gör med rabarber tar sin tid, en god saft blir inte klar i brådrasket, men en kräm svänger man ihop på mindre än en kvart. Den kan sen förvaras i kylen och ätas varm som kall.

Det här är en klassisk, enkel rabarberkräm men man kan variera eller piffa till den exempelvis så här:
– Skrapa ur en halv vaniljstång och ha i. Alternativt 1 tsk vaniljpulver.
– Mortla några kardemummakärnor och blanda ner.
– Ett par hekto jordgubbar (färska eller frysta) är fantastiskt gott att ha i.
– Lite färska vinbär, krusbär eller hallon som kokar med passar också bra.

Servera krämen med lite mjölk, några färska jordgubbar, varm eller kall. Eller lägg ett par skedar ovanpå en skål yoghurt.


Klassisk rabarberkräm

Tid: 15 minuter

  • 500 g rabarber
  • 3 dl vatten
  • 1 – 1.5 dl strösocker
  • Lite rivet citronskal (valfritt)
  • 3 – 3.5 msk potatismjöl
  1. Skär ner rabarbern i små bitar.
  2. Häll ner i en stor, tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt vatten, strösocker och citronskal.
  4. Koka upp och låt sjuda i runt fem minuter tills man kan mosa rabarbern mot kanterna. Rör om ibland och ta bort eventuellt skum
  5. Lös potatismjölet i lite kallt vattnet och häll ner i krämen i en tunn stråle. Rör hela tiden.
  6. Låt koka upp under omrörning och ta av från värmen.
  7. Ät med lite mjölk eller bara som den är.