Flädersaft

Flädersaft, som den ska smaka

Frisk, syrlig och med en smak likt inget annat

Det är lätt hänt att jag svävar iväg i stora ord när det kommer till fläder. Uppflugen på en stege för att komma åt de första utslagna klasarna som strävar mot solen drömmer jag om allt som ska göras med de vita, ljuvliga blommorna.

Fläder hittar man vilt växande på många platser och så länge man vet att göra skillnad på falsk fläder (runda blomklasar) och äkta (platta blomklasar) är det bara att plocka så mycket man kan bära med sig. Väl hemma lägger man dem på en vit handduk så att eventuella småkryp avlägsnar sig.

De klasar som inte används direkt förpackas i fryspåsar (jag lägger tjugo klasar i varje påse) och fryser ner. När man sen tar upp dem för att göra saft av dem läggs de frysta i det kokande vattnet, annars blir de lätt bruna.

Tips på vägen:
Flädersaft håller sig inte superbra i kylen. Bättre att ha en liten flaska tinad och resten fryst i små burkar i väntan på användning.
Klipp gärna bort grova stjälkbitar från blomklasarna om de är färska när saften görs.
Vill man testa varianter av flädersaften kan man till exempel ha i lite rabarber eller jordgubbar.
En god fläderdrink är saft som späs med iskall cava eller prosecco.

Jag spelade in en film som visar hur jag gör saften:


Flädersaft

Tid: 20 minuter + lite väntan 

 • 20 blomklasar fläder
 • 3 citroner
 • 40 g citronsyra
 • 1 liter vatten
 • 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)
 1. Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.
 2. Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.
 3. Koka upp vattnet och häll det över flädern.
 4. Sätt på ett lock och ställ svalt minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar.
 5. Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
 6. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
 7. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om man så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.
 8. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.
 9. Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren.

 

 

 • alexandra

  Hej Johan, jag brukar koka upp vatten med socker och hälla det på fläder och citroner sedan tillsätta citronsyra och sen låter jag det stå tre dagar i olika temperatur. Du rör i socker och kokar upp det efter en par dagar. Tror du att det spelar någon roll eller tror du det blir bättre som du gör? Jag bara undrar, har aldrig funderat på det. Har precis upptäckt din blogg, ett sort tack!

  • Hej! Jag vet flera som gör precis som du och det blir minst lika gott som mitt recept. Det finns säkert skillnader mellan de olika metoderna, men det är så här jag är upplärd av tidigare generationer och då fortsätter jag göra så (man ska akta sig för förändring 😉 )

   Kul att du hittat hit! 🙂

 • Pingback: Fläderjärpar med ljummen sommarsallad()

 • Pingback: Järpar med fläder och ljummen sommarsallad()

 • Mary

  Jag såg ett recept där man skurit bort skalet på citronerna till saften. Det kan ju tänkas att den blir mindre besk då. Tyvärr kan jag inte prova eftersom jag resolut högg ner min fläder i höstas.
  Johan du kanske kan prova?

 • Patrik

  Hej Johan!
  Jag provade att köra dubbel sats och gjorde precis som i receptet. Tyvärr skulle jag åka bort så det fick bara stå och dra ett drygt dygn innan jag rörde i sockret och kokade upp. När saften väl hade svalnat hade det blivit en tunnare gelé av det hela, omöjlig att hälla på flaska så nu har det åkt i frysen i burkar istället. Jag antar att det är pektinet i citronerna som gjort det? Har du varit med om det? Hade jag för mycket eller fel(?) citroner? Det är väl inget egentligt problem men det blev inte riktigt som jag tänkt mig.

  /Patrik

  • Hoppsan! 🙂
   Bra fråga – har hänt mig också en gång vilket är tokigt frustrerande. Vad exakt det beror på vet jag inte men något gör att det geléar sig mer än det ska. Låt oss googla runt lite!