Kolasås

Gudomlig, riktig kolasås

Kolasås recept

Det finns inga genvägar till den perfekta kolan

När jag var liten brukade min absoluta jättebästis pappa ibland komma hem från jobbet, laga lite kvällsmat och sen avsluta kvällen med att stå vid spisen och röra ihop kolasås som var olik alla andra pappors. Skälet är att den inte kom ur en O’Hoy-tub och den smakade gudomligt. Sött men med lite sting av karamellen. Vi åt den med vaniljglass och var världens lyckligaste.

Idag är det lite si och så med kolasås och hur man gör den. Det finns recept med exempelvis kondenserad mjölk, utan grädde eller utan socker och visst kan de vara goda, men i mina ögon består en riktig kolasås av socker, smör, grädde och eventuellt lite vanilj.

Vill man äta nyttigare, ät då en riktig kolasås, men ät lite mindre av den. Kompromissa inte med smak och upplevelse.

Kolasås storVad ska man då ha sin kolasås till? Här är några förslag från mig och andra matbloggare:
– Nordefors tipsar om Glutenfri kladdkaka med dulce de leche, saltrostade mandlar, choklad och hemgjord vaniljglass
– Från Bara en kaka till kommer en magisk Dulce de leche-pannacotta
– Testa PickiPickis Smulpaj med röda vinbär och vaniljglass och toppa den med kolasås
– Made By Mary har en Äppel- och vaniljtrifle som kan få den mest sötsaksskeptiska på fall

Har du tips på något som är extra gott tillsammans med kolasås? Skriv en kommentar här så lägger jag till länken i listan!

Tips på vägen:
– Har du en termometer så håll följande temperaturer i minnet: 105 grader för lös sås, 107 grader för en tjock.
– Vill du ha en ljus och inte lika karaktärsfull sås? Häll då i alla ingredienser i kastrullen från början istället för att först smälta sockret.
– Ha i flingsalt för en helt ny upplevelse. Saltad kolasås är en riktig killer.

Kolasås

Tid: Cirka 15 minuter

  • 450 g strösocker (5 dl)
  • 40 g glykos (kan uteslutas)
  • 175 g smör
  • 250 g vispgrädde (2.5 dl)
  • Valfritt: 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
  1. Häll sockret i en stor kastrull (verkligen stor, det kommer bubbla upp rejält) och värm på medelvärme. Inte hetare. Stressa inte.
  2. Pensla ner kanterna med en fuktad pensel. Skälet är att det stänker upp sockerkristaller och om de får sitta där kan de sabba hela kolasåsen.
  3. När det smält helt rör man i det med en sked eller slev av trä. Ha i glykosen.
  4. Det är nu man skapar en karamellsmak men det går fort på slutet. När sockret mörknat tar man av kastrullen från värmen.
  5. Klicka i smöret och rör mellan varje bit så det inkorporerats.
  6. Häll i vispgrädden och vaniljen (man kan utesluta vaniljen om man vill), rör om och låt sjuda cirka 5 minuter eller tills man når önskat gradantal. Har man ingen termometer kan man lägga en sked med sås på ett fat som tidigare ställts in i frysen för att se hur mycket den tjocknar när den blir kall.
  7. Förvara såsen i en tättslutande burk i kylen i upp till en månad.
  • FranskMat

    Knappt tinade hallon/blåbär/skogsbär med varm kolasås är mums!

  • Ussit

    En favorit: Färska jordgubbar serverade med kolasås smaksatt med rosmarin. Härlig smakkombination!

  • Emil

    Det måste ju gå att göra en kolasofflé, men har du nån ide om hur man ska blanda upp kolan innan man vänder ner den?

    • Emil

      Dom sa just på radion att det stavas med u. Sufflé. Fantastiskt!

  • irene

    Hej. Har du provat värma upp såsen efter att den har varit kylskåpskall? Många såser blir gryniga när man värmer dem.

    • Inte testat just det eftersom jag brukar använda den kall men det borde gå om man är försiktig. Precis som du säger blir många såser gryniga när man återuppvärmer dem.

  • Patrik

    Knappt tinade tranbär ger en fantastisk kombination av syrliga kalla bär och varm söt sås.

  • IZa

    En youtubare på denna? 🙂 Jag har misslyckats två ggr… och den verkar sååå god!