Moose head

Den bästa veckan under oktober är till ända.

Mitt trogna muskedunder står på sin plats i vapenskåpet och kängorna är återigen rengjorda och putsade.

Älgjakten levde som vanligt upp till mina högt ställda förväntningar. Faktum är att jag direkt efter att semestern är slut börjar drömmande fippla med utrustningen, grunna kring lämplig mat att ta med till passet och längtande titta bort mot skogen.

I år fällde vi totalt 10 älgar och 1 hjort på 16 man. Idag grovstyckas allt och sen kommer kvällen och morgondagen ägnas åt att finstycka, mala och viktigast av allt – koka buljong.

Alldeles för många missar att ta hand om de goda märgbenen. De förpassas ner i en kompostpåse likt avskräde och så missar man att rädda det som faktiskt innehåller mest smak av allt på älgen.

Så, för att ni inte ska kunna ursäkta er med att ’Men jag har ju inget bra recept på älgbuljong’ kommer här mitt favoritrecept.

Tips:
– Kött som är kvar på benen ger bara mer smak. Har du skavt bort slamsor och liknande från övrig styckning lägger du i även det.
– Jag brukar inte salta min buljong. Skälet är att man inte vet vad den ska användas till framöver och det är lättare att salta den då.
– Prova att stjälpa i en flaska äppelmust i grytan.

 (bilden är på en älg som Anders i jaktlaget fällde – 18 taggar och det största vi nedlagt på förmodligen 30 år)

Älgbuljong

Tid: Tid: 24-48 timmar

  1. Sätt ugnen på 200 grader och rosta benen på ett galler. De ska få ordentligt med färg. Ha en djup plåt under för att samla upp saft som droppar ner.
  2. Lägg ben och saften i en stor kastrull.
  3. Ha i lagerblad och tomatpuré. Grovstycka purjolök, selleri, lök, morot och palsternacka. Ha sen i även det i grytan. Stoppa ner timjan, dragon, enbär och persilja. Avsluta med peppar och nejlikor.
  4. Täck allt med vatten och koka upp. Låt sjuda så länge du klarar att vänta. Krisar det så räcker det över natten, men jag vill helst se att man inte tar av grytan förrän efter 24 timmar. Kan man ha den på i 48 timmar kommer det hända underverk.
  5. Blir det ont om vatten i grytan fyller man på med mer. Skumma löpande av.
  6. Sila sen buljonen och återför till en kastrull. Reducera ner till lämplig styrka och låt svalna. Ska den frysas är det bra om man tar bort fettlagret som bildas på toppen. Jag häller den i iskubslådor för att lätta kunna ta fram en lämplig mängd när jag ska använda den.