Osso buco kyckling

Pastatisdag: Osso Buco med kyckling

Osso buco kyckling recept

Snabb middag som blir ännu godare dagen efter

Vi som trodde att sommaren stod för dörren togs lite på bar gärning när Facebook fylldes med panikslagna statusuppdateringar från föräldrar som skickat kidsen till dagis iklädda shorts och t-shirt när himlen öppnade sig och regnet började vräka ner.

En sån dag är det extra gott med en rejält mushig och mustig gryta som tillsammans med pasta passar hela familjen.

Jag älskar den äkta versionen av osso buco, mycket för att det känns så himla Sopranos-Italien. Man kan korka upp en flaska schysst rödvin, ställa fram en korg med rykande nybakad baguette och sen slå sig ner vid det där rustika träbordet man såg i senaste Kinfolk.

Men kyckling är ju så gott och betydligt mycket billigare än kalvkött och framför allt lättare att få tag på.

Extra roligt med det här är att som med mycket där tomaterna spelar huvudrollen så blir det ännu godare dagen efter. Perfekt till matlådan med andra ord.

Tips:
– Gör en focaccia och servera till.
– Har du ingen citron hemma är det också gott att riva över lite ekologisk apelsin eller mandarin.
– Självklart kan du använda andra delar av kycklingen också men låren är så bra för de är ganska feta och blir sällan torra.
– Har du inga barn som ska äta kan du spetsa till rätten med lite, lite färsk chili.
– Lite smörstekta salviablad som serveras till är inte fel det heller.

Förra #pastatisdag-inlägget var Tagliatelle med savoykål och varmrökt lax.

Osso Buco med kyckling

Tid: 1 timme
Mängd: 4 portioner

  • Kungsörnen Må Bra Penne
  • 8 kycklingklubbor
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 lök (medelstor)
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 stjälk selleri
  • 2 morötter
  • 3 dl vitt vin
  • 1 liter kycklingbuljong
  • 6 dl krossade tomater (ungefär)
  • 2 lagerblad
  • 1 näve färsk timjan
  • Olivolja att steka i
  • Salt & peppar
  • Eventuellt 1/2 citron
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rulla kycklingklubborna i vetemjölet och stek dem runtom i olivolja i en het panna tills de fått färg.
  3. Finhacka lök, vitlök och selleri. Skär morötterna i slantar och dela dem på mitten.
  4. Fräs läk, vitlök, seller och morot i olivolja i en traktörpanna eller gryta så de mjuknar men inte får färg.
  5. Tillsätt vinet och koka ett par minuter så alkoholen försvinner samt vätskan reduceras.
  6. Slå på tomatkrosset.
  7. Häll i kycklingbuljongen.
  8. Ta lite snöre och knyt ihop timjanet till en bukett. Lägg i det och lagerblad.
  9. Låt småkoka cirka 30 minuter tills vätskan reducerats och det som återstår är en tjock sås.
  10. Lägg i kycklingen och ställ in i ugnen 20-25 minuter tills kycklingen är genomstekt.
  11. Koka pastan enligt instruktionerna på paketet.
  12. Riv lite citronskal över kycklingen och servera tillsammans med pastan.

Fotnot/disclaimer: Jag får betalt för att publicera det här receptet. Men jag har fått ta fram det helt utan krav på innehållet från Kungsörnens sida och om jag inte redan var stor kund av deras produkter och gillade dem skulle jag självklart inte åtagit mig uppdraget.