Köttfärssås slow cooker recept

Ju längre tid, desto godare blir det

Mathias Dahlgren har sagt två saker som verkligen etsat sig in i mitt minne. Det ena är att man ska inte göra ett recept en gång och sen gå vidare. Man ska göra det hundra gånger så det verkligen sitter, så man lär känna varje detalj och steg. Så varje nyans av smak och doft sitter perfekt. Sen kan man testa nästa.

Det andra är att köttfärssås behöver lång tid på sig. Riktigt lång tid. I ett gammal avsnitt av tidningen Hunger delade han med sig av sin syn på saken och direkt åkte ett antal hundra grytor in i ugnen över natten för att följa hans instruktioner.

Men det går att göra det med ännu bättre resultat. Entré – Slow cookern! Det här receptet har jag skrivit på uppdrag av Electrolux eftersom jag kärade ner mig så pass mycket i deras nya slowcooker att det inte fanns någon annan utväg än att sätta ihop ett gäng recept med deras nya älskling i åtanke.

Vad är det då som gör den så bra i mina ögon? Den är stor! 6.8 liter är massor av plats. Att jämföra med crock poten som rymmer 5.7 liter. Inställningsmöjligheterna är bra med tre olika värmelägen och självklart varmhållning när timern nått noll. Locket är inte så förbannat otympligt som jag upplever på andra modeller samtidigt som det håller helt tätt. Mardrömmen är ju om man börjar förlora vätska och det går torrt.

Om du knatar ner till närmaste Electrolux Home och köper dig en efter att ha läst det här så kan du väl hojta till? Det vore kul att höra vad du tycker om den och om du blir lika begeistrad som jag.

Recepten som jag tagit fram tänkte jag publicera löpande här under sommaren och du hittar alla på en kategorisida (länk kommer om ett tag).

Nu tillbaka till köttfärssåsen! Det fina är att man kan ha i så mycket i den och inte behöver vara helt exakt. Ta det som finns i kylen och ge det tid. Samt ha i massor med vitlök och örter. Svårare är det inte.

Och ja, det kommer ett recept på pulled pork. Fattas bara annat.

Tips:
– Jag använder helst nötkött men blandar gärna upp med lite allt möjligt – älg, lamm, fläsk, you name it.
– Mina förslag på rotfrukter nedan går så klart att ändra efter egen smak. Men jag vill väldigt gärna ha med palsternacka eftersom det ger så väldigt mycket smak.
– Färska örter är viktigt. Persiljan livsavgörande. Basilikan ett krav.
– Salta inte innan såsen nästan är klar. Annars riskerar man att översalta den.
– Grovhacka lite svamp, fräs i smör och ha i när en timme återstår. Gott!
– Har du en bit torr parmesanostkant liggandes i kylen? Släng i även den när någon timme återstår. Oerhört gott.
– Ja, köttfärsen ska stekas i omgångar. Annars kyler man ner stekpannan och då blir den istället kokt vilket gör att den inte får den där väldigt trivsamma brynta ytan som ger så mycket smak.
– Fintärna lite rimmat fläsk, stek på så det får lite yta och ha ner i såsen. Ger massor av smak och en lite vuxnare touch.
”Men jag har ju ingen slowcooker!” säger du. Ta en ugnsfast gryta med supertätt lock då och ställ in i ugnen på 120-130 grader. Men det blir inte riktigt samma sak. Masa dig iväg till affären och köp en istället. Lovar du kommer få mycket nytta av den framöver!


Köttfärssås i slowcookern

Tid: 5-7 timmar
Mängd: 8 portioner

  1. Fräs köttfärsen i omgångar. Tre omångar i en stor stekpanna brukar vara lagom. I med en klick smör, stek färsen och häll ner i slowcookern.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fräs i smör tills den är blank. Den ska inte få yta men däremot mjukna en aning så den blir söt. Ner med allt i köttfärsen.
  3. Häll på tomater och puré.
  4. Slå på slowcookern på medium.
  5. Skala palsternackor och rotselleri. Skär i små tärningar. Fräs mjuka i smör.
  6. Dela selleristjälken längs med och skär den sedan i skivor som är 2-3 mm tjocka. Låt gå med i pannan tillsammans med palsternackorna och rotsellerin när de bara har några minuter kvar.
  7. Ner med allt i slowcookern.
  8. Grovhacka persiljan och oreganon. Tillsätt det mesta av örterna (spara lite till servering) tillsammans med lagerbladen i grytan. På med locket.
  9. Låt puttra i 5-7 timmar. När det närmar sig servering grovhackar man basilikan och har i även den.
  10. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta, lite riven parmesan och ett gott vin.

Det finstilta: Jag får betalt för att skriva det här receptet men jag har helt styrt vad det är för recept som jag kommer publicera och när. Bakgrunden är att jag gillar Electrolux slowcooker och hade jag inte gjort det hade jag inte gjort några recept. Svårare än så är det inte, men nu vet ni.