Test kaffemaskin Electrolux Espria

Test av Electrolux Espria och tävling

Test kaffemaskin Electrolux Espria rund

Klarar den att leverera gott kaffe?

Jag är som de flesta – på morgonen vill jag ha en kopp god kaffe. Det är inte så att jag är petig eller svår, det räcker med att det smakar bra.

Vi skiftar ofta mellan brygg, pod och presskaffe för att hålla smaklökarna alerta. Alla sätt har sin charm. Men frågan är om inte pod är det som är enklast när man så här med annalkande höst och allt mörkare morgnar med tunga ögonlock ger sig ut i köket för att smått desperat få sig en kopp nybryggt.

För säga vad man vill om charmen med hantverksmässigt kaffe, är smaken bra vinner podkaffets smidighet alla dar i veckan.

Men sen var det det där med vilken maskin som levererar ett riktigt gott kaffe, för det är lite av en djungel där ute.

Jag fick i uppdrag av Electrolux att göra ett ordentligt test av deras senaste maskin – Electrolux Espria  och därmed har det druckits en hel del kaffe de senaste dagarna.

Det blev en liten film med om maskinen:
[youtube:youtube.com/watch?v=z8j38p8SxV0]

Jag gillar att den är så smidig! Det är ingen vräkig pjäs som tar upp halva diskbänken och konkurrerar ut brödrosten om det hett åtråvärda utrymmet. Den ser lite lagom mystisk ut men är verkligen vänlig när man startar upp den.

Vattentanken rymmer cirka 9 dl och är till skillnad från många andra riktigt lätt att diska ur. Inga trånga utrymmen som diskborsten inte kommer åt och enkel att bara peta ner i diskmaskinen. Har haft alldeles för många bataljer med andra märkens vattentankar för att inte tycka det är en av de mest väsentliga detaljerna i långa loppet.

Själva kaffet kommer från Lavazza och finns i 8 olika smaker varav en är koffeinfri. Det är också här som den riktiga styrkan ligger för kaffet är oerhört gott. Jag är alldeles för outbildad på ämnet för att kunna uttrycka mig med fina ord, men det är ett djup i smaken som jag upplever som sällsynt. Den ligger kvar så där behagligt i munnen efter första klunken och är allt annat än kärv. Det enda jag kan anmärka lite, lite på är att själva podsen känns lite billiga rent utseendemässigt.

Maskinen kostar under tusenlappen och går bland annat att köpa härPodsen hittar man i alla Electrolux Home-butiker, på ICA Maxi eller så beställer man dem på nätet.

Sammanfattningsvis tycker jag det är en grymt bra maskin för en förhållandevis billig peng. Huvudskälet är så klart att kaffet blir rackarns gott.

Vill du vinna en egen?
Saken är nämligen den att jag lyckades få loss en vit maskin som en lycklig läsare får lägga vantarna på. Själva tävlingen går till så här:
– Vilket är ditt godaste tillbehör till en kopp kaffe? Skriv ditt förslag som en kommentar här nedan.
Tävlingen pågår till 4 september kl 23.59. Jag väljer ut det förslag som jag tycker verkar godast (men det måste absolut inte vara komplicerat eller något recept, bara skriv fritt ur hjärtat).
Vinnaren meddelas personligen och här på bloggen.

 • Elisabeth Petersson

  Mina hemmabakade kanel och mandel biscottis, smakrika, inte för hårda och grymt goda att doppa. Säg gärna till om du önskar receptet.

 • Andreas Hedberg

  En ostmacka där man inte snålat med smöret!

 • eva svensson

  Enkelt men himmelskt gott som gör kaffestunden magisk! After eight!

 • Agneta Sundberg

  En skiva torkat renkött till kaffet och som avnjuts ute i den fria naturen

 • Tante Griet

  Mörk, mörk choklad, Ekologisk, fair trade/slavfri förstås. Eller chokladtårta, chockladmuffins… Men choklad ska det vara. Kaffe och choklad er een superkombination.

 • Fredrika Trollby

  En liten bit tung brownie, gärna med pecannötter i. Det väljer i alla fall jag till kaffet.

 • Ulrica {Från sött till salt}

  Egentligen tycker jag att en riktigt god kopp kaffe avnjuts utan något till, men annars föredrar jag en ganska så söt chokladkolapaj.

 • Ida Gunnarsson

  En ljummen nybakad surdegsbulle med kanel och kardemumma och mycket smör 🙂

 • Pia Lotta Söderström

  Med min fem åriga dotter framför en disneyfilm och vi mumsar macka med prickig korv!!!

 • Xantippa’s

  Till doften av en nybryggd kopp kaffe vill jag ha en rostad skiva färskt levain med smör och ett hackat kokt ägg, där gulan är krämigt lös. Den toppas med nyklippt krasse, svartpeppar och flingsalt.
  Om jag får avsluta med något sött gör jag det gärna med sockrade nyfriterade churros enligt eget recept från Sevilla.

 • Björn

  En god chokladkaka täckt med en god tryffel skulle jag säga är svårslaget

 • justanotherjoke

  En näve Biscottis sen är man hemma.

 • Mikael From

  Recensioner som betalas av företaget bakom produkten brister lite i trovärdighet…

  • Ulrik

   Så länge han är öppen med att han fått maskinen så ser jag inget problem – det är ju upp till var och en om man litar på omdömet, eller tror han ger bort sin trovärdighet för en kaffemaskin (som han inte gillar).

 • Daniel Engström

  Till espresso, räcker det med en Valrhonachokladbit som man får till kaffet på vissa caféer. Till en kaffe americano eller brygg finns det inget som går upp mot chokladfondant! Men det beror också på kaffesorten och rostningen, till ett lite ”blommigare” kaffe kan en biscotti vara fullt tillräckligt för mig.

 • I_am_darnia

  Lite solsken i ansiktet räcker gott som tillbehör. 🙂

 • carina å

  Chokladtryffel är magiskt ihop med kaffe

 • Emma

  Min sambo. Kaffet blir liksom aldrig lika gott som de tidiga mornarna på var sin sida om köksbordet, knappt ens vakna och med nattens grus kvar i ögonen. En god två är ju dock ostmacka på nybakt bröd och med gurka.

 • Viktoria

  Choklad.

 • Frida.L

  Det här är så simpelt så jag vet redan nu att jag inte kommer att vinna. Men måste dela med mig så att fler kan upptäcka den här kombon!
  När jag jobbade på kollo så blev jag introducerad till något för mig nytt till förmiddagsfikat nämligen kaffebanan. Det är nåt så genialt som en kopp espresso tillsammans med en (ekologisk) banan. Låter kanske inte så märkvärdigt men ack så gott att äta banan och dricka kaffe till!

 • Lina Rask

  Hej. Jag skulle vilja säga att det godaste tillbehöret till en kopp kaffe är; inget!

 • Marianne

  Det godast är kaffe är med liiite mjölk i, en bra start på dagen.

 • Min man fyller 40 år på lördag. Vad önskar han sig, undrade min mor.
  -Ingenting. Ingenting, förutom svärmors biscotti och en ny kaffebryggare.

 • Jesper Andersson

  Vad passar bättre till en kopp rykande hett kaffe än en knaprig nybakt mandelbiscotti?!

 • Isabella Broman

  Kaffe är inget undantag när det kommer till att enkelt ofta är godast, då får smakerna verkligen komma fram och man märker vilken otrolig skillnad god kvalitet gör. Jag älskar att ta en bit mörk, riktigt bra choklad på tungan och sen ta en mun full med precis lagom varmt, lagom starkt kaffe, gärna med lite ångspunnen mjölk i, och låta chokladen smälta i kaffet i munnen och bara njuta i någon sekund innan jag sväljer.

 • elin

  Choklad – alla gånger. med choklad menar jag ekologisk choklad gjord av finaste porcelana/blanco bönan och socker – inget annat. Underbart!

 • Anna

  Kaffet är helt klart godast sittande på en sten i naturen efter en lång promenad eller cykeltur. Med en hembakt kanelbulle i andra handen blir det oslagbart!

 • Maria Ahlqvist

  kaffet, ganska starkt med en tredjedel beljummad mjölk. Till det en ostsmörgås, rätt och slätt.

 • Carola Ternestål

  Sån där choklad som går att köpa på lösvikt. Den är halvmåneformad och ser ut lite som en apelsinklyfta.
  Helt klart det absolut godaste en kan doppa i sitt kaffe. Allra helst tidigt på morgonen under vinterhalvåret.
  I vanliga fall dricker jag mitt kaffe med mjölk och socker, men om jag har en sån chokladbit till så dricker jag det svart, då blir smakerna som allra bäst.

  • Veronica

   (Romerska bågar. Mitt favoritgodis. Äter det dock helst utan kaffe.)

 • Johanna

  En hembakt nutellabiskvi i miniformat är pricken över i till en god kopp ljuvligt doftande nybryggt kaffe!

 • Cecilia

  Hembakad brownie. Krispig på utsidan och seg inuti, kylskåpskall till det varma, lena kaffet (utan mjölk).
  En latte kräver ngt torrare tillbehör, so mandelbiscotti.

 • Jonna

  Inget nyttigt mellanmål direkt, men jösses – tårta! En hederlig prinsess- eller gräddtårta, då MÅSTE jag ha kaffe till. (Tur att det inte var tvärtom däremot, att jag var tvungen att ha tårta varje gång jag drack kaffe. Skulle bli en hel del tårtbitar det)

 • Johanna

  Vem vann? 🙂

 • Röbäck

  Ja, vem vann?

 • Kaffemoster

  Vann ingen?