lingonkaka

Lingonkaka i långpanna från Nyhetsmorgon

Lingonkaka recept

Gott som räcker till många

I morse var det återigen dags för ett besök hos Nyhetsmorgon i TV4. Den här gången var det vilttema som stod på menyn och då blev det älgfärsbiffar och den här lingonkakan.

Min mamma gör en galet god lingonkaka som är mer som en mjuk pepparkaka. Min sambo pratar fortfarande om första gången hon blev bjuden på den – och då är det snart 14 år sen.

Det var också mamma som lärde mig knepet att vända ner rårörda lingon eller lingonsylt i vispad grädde och servera till en kaka. Jag tror att det som tilltalar mig så oerhört mycket med det är att grädden blir friskare och de där små syraexplosionerna som inträffar varje gång man tuggar sönder ett lingon är fullkomligt fantastiskt. Till en söt kaka passar det extra bra.

Den här lingonkakakan är smidig eftersom man gör den i långpanna och därmed belönas med tillräckligt för att servera fika till normalstor pluton. Man kan självklart frysa in den men tänk då på att lägga smörpapper under alla lager – även det understa. Då slipper man att de kladdar fast.

Jag gjorde en film som visar hur man gör den.
[youtube:youtube.com/watch?v=TkySSwQZ488]

Mängden lingon att ha i är upp till var och en. Det som står i receptet är mer av ett riktmärke. Det är även gott att strössla över blåbär men skippa då att ha i kanel.

Har man mandelmassa över från bakandet av äppelkakan med mandelmassa och hasselnötter kan man riva i en del av det i smeten.

Smeten blir väldigt lös. Jag vet. Men oroa dig inte, allt är i sin ordning.

Lingonkaka i långpanna
Tid: 1 timme  

  • 3 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 150 g smör
  • 3 msk mörk sirap
  • 3 ägg
  • 2 dl socker (gärna råsocker)
  • 1 dl farinsocker
  • 6 dl mjöl
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk nymortlad kardemumma
  • 4 dl lingon
  • Smör & ströbröd
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hetta upp mjölken tills den sjuder.
  3. Dela och skrapa ur vaniljstången. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt vaniljskrapet, smör och sirap i mjölken.
  4. Rör lite då och då tills smöret smält. Låt svalna en aning så mjölken inte är brännande het.
  5. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
  6. Blanda samman mjöl, kanel, bakpulver och salt i en egen skål.
  7. Häll ner mjölken i äggvispet. Sikta därefter ner mjölblandning. Avsluta med kardemumman.
  8. Rör samman allt tills inga klumpar återstår.
  9. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Häll smeten i pannan.
  10. Strö över lingon efter smak. Tänk på att det är bra om de ligger ganska tätt så det blir lingon i alla kakor.
  11. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Testa att sticka ner en tandpetare i mitten och kommer den upp utan kladd är kakan klar.
  12. Ta ut och låt svalna. Skär upp och servera med lite vispad grädde som blandats med rårörda lingon.

 

  • Jag gillar lingonkaka, så den här måste jag nog prova. Det ekar tomt i frysen på fikabröd. Kul att ha hittat hit förresten 🙂

  • Helena / Bara en kaka till

    Hej Johan! Hoppas allt är bra! 🙂 Jag tänkte höra med dig om ditt recept på Confiterad fläsksida i klarat smör finns någonstans på nätet? På din blogg, eller på någon annan sida där du har publicerat det? Jag har tänkt lägga upp lite bilder på bloggen från när Olof gjorde det på grillen, och det vore trevligt att kunna länka till receptet, om det finns någonstans?