Lussekatter 2014

Saftiga lussekatter – det enda recept på lussebullar du behöver

Lussekatter recept

Äntligen är saffranssäsongen här!

Lussekatter är förmodligen överst på min lista inför julbakandet. Det här receptet på lussebullar har jag skruvat lite på varje säsong de senaste åren för att få dem så saftiga som möjligt och attans om det inte blev ännu lite bättre i år.

Den här månadens inlägg är sponsrade av Electrolux Assistent. Med fler färger, många tillbehör och en motor på 1.000W är den en suverän hjälpreda i köket och uppskattad julklapp. Läs mer om Electrolux Assistent EKM4000 här.

Vi kan gå igenom det steg för steg.

Jag gör alltid en fördeg. Skälet är att degen hinner utveckla mer smak och den får bättre konsistens och struktur. Man vill ha en slät deg med mycket glutentrådar och inte en deg som spricker sönder.  Vill man kan man göra fördegen på kvällen och ställa in den i kylen. På morgonen är den redo att fortsätta arbetas med.

Saffranet är superviktigt. Använd hela pistiller som du mortlar eller marinera dem i sprit ett tag. Jag skrev ner en massa tips inför saffranköpet – läs dem!

Vanilj i degen är liksom pricken över i:et. Har du inte tillgång till riktigt mjuk och nästan oljig vaniljstång kan du köpa vaniljstång direkt av mig.

Låt degen jäsa i lugn och ro. Bäst av allt är att låta själva huvuddegen jäsa i kylen över natten, men självklart kan man köra på och låta den jäsa i rumstemperatur. Se bara till att den får tid att bli dubbelt så stor, för då har även smakerna hunnit utvecklas.

Man behöver heller inte värma degvätskan till 37 grader. Man ska inte låta den bli varmare, men den kan vara kylskåpskall om man så önskar. Det som händer om den är sval är att jästiden förlängs men smakerna hinner samtidigt utvecklas betydligt mycket mer. Har man tid är det verkligen värt det.

Russin är trevligt, men det är också korinter. Testa att variera dig lite. Båda behöver blötläggas innan användning. Julmust eller glögg brukar vara bra. Är det bara vuxna som ska äta kan man låta dem ligga i lite rom och dra ett tag.

Pensla bullarna med ägg som vispas med lite vatten innan de åker in i ugnen och vill man lyxa till det har man på lite het sockerlag direkt när de kommer ut.

Lussekatter ska ätas medan de är ljumma. Om man vill baka för fikagästerna som kommer i morgon så kör man med hemma bake-off istället. Det är oerhört enkelt och funkar med allt jästbröd. Man snurrar lussekatterna men istället för att stoppa in dem i ugnen så skjutsar man in dem i frysen. När de är genomfrysta plockar man ihop dem i en fryspåse. När sen lusten faller på tar man fram och låter dem tina på en plåt. När de jäst lite skjutsar man in dem i ugnen. Smidigare blir det inte!

Jag gjorde en film som visar hur man gör lussekatter:

 

Tips:
– Tryck in ett par tryck med duschflaskan i ugnen precis när plåten med lussekatter stoppats in. Då mår de som allra bäst.

 

Lussekatter
Tid: 2 timmar  

Fördeg

 • 40 g jäst
 • 3 dl mjölk (standardmjölk)
 • 150 g strösocker
 • 400 g vetemjöl special

Huvuddeg

 • 3 dl mjölk (standardmjölk)
 • 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
 • 1 – 1 1/2 g saffran
 • 150 g strösocker
 • 250 g smör
 • 12 g (2 tsk) salt
 • 900 g (1 1/2 liter) vetemjöl special

Tillbehör

 • 1 ägg
 • 1 msk vatten
 • Russin eller korinter
 • Julmust
 1. Smula ner jästen i bunken till hushållsassistenten (man kan ta mindre – se texten ovan). Värm mjölken en aning – max 37 grader och slå den över jästen. Rör tills all jäst är helt löst.
 2. Tillsätt socker och vetemjöl. Kör degen i maskin tills den är lös men nästan upplevs seg. Det tar cirka 10 minuter. Har man ingen hushållsassistent kan man ta degkrokarna på elvispen. Täck bunken och låt jäsa cirka 30 minuter. Har man mindre jäst tar det längre tid.
 3. Dra lite i degen – om den är fylld med småbubblor och har vuxit cirka 50% är den redo.
 4. Värm mjölken som ska vara i huvuddegen så den känns ljummen. Dela och skrapa ur vaniljstången. Mortla saffranet tillsammans med lite strösocker. Rör ner vanilj och saffran i mjölken.
 5. Tillsätt mjölk, socker, smör, salt, mjöl och vanilj till fördegen.
 6. Kör i maskinen cirka 10 minuter. Fuska inte med det här eftersom det är avgörande för slutresultatet. Degen ska vara seg, uppfattas som lite lös men släppa från kanterna i maskinen. Tar man upp en klump kan man dra ut den till en liten kvadrat som är så tunn att man nästan kan se igenom den, utan att den spricker. Är du osäker, låt den knådas ett par minuter extra. Täck därefter bunken och låt degen jäsa 30 minuter alternativt i kylen över natten.
 7. Mjöla ett bakbord ytterst lite. Smöret i degen gör att den inte fastnar nämnvärt ändå. Dela degen i 5 delar och varje del i 10 bullar. Har man en våg ska är 50 g per bulle ett bra mått. Rundriv varje bulle till en liten boll (eller rulla den till en boll mellan händerna).
 8. Rulla varje boll till en tunn korv och snurra ihop korven till en lussekatt. Lägg med 1 cm mellanrum på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med en bakhandduk och ställ in i kylen över natten. Vill man ha sina bullar direkt låter man dem jäsa 10 minuter i rumstemperatur och gör sen enligt nedan.
 9. På morgonen sätter man ugnen på 220 grader och tar fram plåtarna ur kylen. Låt dem rumstempereras cirka 30 minuter. Vispa upp ägget med 1 msk vatten och pensla lussekatterna med äggvispet. Tryck i russin eller korinter efter smak.
 10. Grädda lussekatterna i nedre delen av ugnen. När de fått ganska mycket färg tar man ut dem.
 11. Låt svalna på galler.

 

 • Cat

  Ska testa din deg men göra mina favoriter. Då kavlar jag ut till en platta, brer över rumsvarmt smör, strör över hackad vid choklad av god kvalitet och socker. Viker över i två varv och gräddar längder. Blir supergott!

 • Sabina

  Men nu behöver jag en förklaring. Hur kombinerar du degarna? Eller sätter du den andra degen i den första?

  • Annica

   Det står under punkt 5. Allt tillsätts i fördegen.

 • Anna

  Fantastiskt recept! Testade förra året och den lilla sältan i lusekatterna var oslagbar. Tack för påminnelsen. Får se till att köpa hem saffran nu snart…

 • Alex

  Ska satser kalljäsa två gånger, alltså? Först fördegen och sedan de formade katterna?

 • Linnea

  Superbra recept! Fick så bra kritik för dessa att sällskapet trodde jag gått bakningskurs i smyg. Mycket goda!

 • Pingback: Nu är det jul här i vårt hus | Mikaelas Mat()

 • Hedvig

  Undrar också om antal kalljäsningar. Först för och huvuddeg natt 1 och sedan de formade lussebullarna natt 2?

  • Exakt!
   Men det är inget krav. Har man brådis kan man självklart låta dem jäsa i rumstemperatur. Blir inte fullt lika mycket smak, men goda blir de ändå 🙂

   • Jacqueline

    Hur länge ungefär måste degen jäsa i rumstemperatur?

 • Lisa

  >Om du gillar saffransbröd, skippa vaniljen…

 • Lisa

  Nu har jag testat göra dessa saffransbullar utan vanilj. Det blev lite bättre. Men det smakar fortfarande mer sött än saffran. Jag jämnförde med mitt ”gamla” recept och det är mer än dubbelt så mycket socker i det här receptet. För mycket socker i min smak.

 • Sofia

  Hur mycket ska man låta dem jäsa om man ska frysa in till hemma bake-off? Kan man frysa in även lussebullar med fyllning till bake-off?

 • Karin

  Hej! Snart dags för årets lussebak med inlagd saffran! Om man läser receptet ovan samt dina kommentarer förstår jag det som att det blir allra bäst med tre kalljäsningar över natten? Dvs först fördegen, sedan nästa dag själva huvuddegen och slutligen de färdiga lussekatterna?

 • Åsa Eonsuu

  Sitter med en varm lussekatt i handen som jag mumsar i mig. Guuud så gott! Bästa receptet! 🙂

 • Mirre

  Gör fördegen. I vilken fart? Ska d gå lågtsamt i hushållsass lr snabbt? mvh/Lussekatten

 • Mikaela Holmberg

  Om degen blir jättefast och hård av mängden mjöl, trots ytterst noga uppmätt, kan det vara skillnad på olika vetemjöl special?

  • Elin

   Har exakt samma problem! Har specialvetemjöl och fördelen var superfin…men nu är degen superfast 🙁

   • Mikaela Holmberg

    Vilken sorts specialvetemjöl hade du?

 • Erika

  Thank you so much! Made these today.
  I have tired to make these in the past and they have always been dry. These were excellent. Next year I will plan better and have them ready for Lucia morning.