Hallongrottor recept matgeek

Hallongrottor – klassikern uppdaterad till de godaste jag gjort

Jag har drömt om att de ska smaka precis så här

Men, uppdaterar du verkligen den här bloggen fortfarande? Nej, det gör jag egentligen inte. Faktum är att det är över ett och ett halvt år sen jag senaste postade ett inlägg. Skälet är enkelt – YouTube-kanalen tar all min tid.

Men när jag som av en liten slump kikade in för att kolla en sak insåg jag att det fortfarande är runt 4.000 personer som varje dag kommer hit och läser. Så min tanke är att ibland lägga ut recept här från de filmer som jag gör.

Först ut blir hallongrottorna.

Visst, jag har gjort hallongrottor tidigare och de blev bra. Men det här är en helt annan sak.

Jag var ute efter att få fram en mer rostad smak. Ett annat djup. Samt att få dem frasigare än den vanliga hallongrottan.

Skrädmjöl är spännande att experimentera med. Rostat havremjöl som doftar som en bakstuga och ger smak till brödet eller kakan utan att ta över för mycket. Finns att köpa runt om i landet, oftast från små kvarnar.

Många som tänker på skrädmjöl tänker så klart på nävgröt med fläsk. Kanske måste testa att göra det också en regnig höstdag.

Britterna är duktiga på att använda ister i sina pajskal och kakor. Det gör dem frasiga och härliga. Vi borde använda ister oftare. Generellt kan man byta ut en till två tredjedelar av smöret mot ister.

Som fyllning använder jag så klart hallonsylt men eftersom vi är i Sälen just nu och myrarna dignar av hjortron blev det så klart några med hjortronsylt i också. Det mesta i syltväg funkar.

Hur blev kakorna då? Jo, efter några gångers testande och justerande blev de precis som jag hade drömt om. Doften är något helt otrolig. Att ta av dem från plåten och dofta på undersidan får mig alldeles fnittrig av lycka. Och den där första tuggan när de svalnat så mycket att de går att äta är helt otrolig.

Det går inte att poängtera det här nog – du måste testa det här receptet.

Här är en film som visar hur jag gör hallongrottorna

 

Hallongrottor
Tid: 30 min  

 • 200 g vetemjöl
 • 50 g skrädmjöl
 • 1.5 tsk bakpulver
 • 0.5 krm salt
 • 50 g ister
 • 100 g smör
 • 100 g socker
 • 1 ägg ägg
 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål.
 3. Tillsätt rumstempererat ister och smör.
 4. Häll i sockret och nyp ihop allt till en sandig deg.
 5. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en slät deg.
 6. Rulla kulor. Jag gjorde dem 30 g stora.
 7. Lägg kulorna på en plåt med bakplåtspapper.
 8. Tryck ner tummen i varje kula så det bildas en ordentlig grop. Fyll den med valfri sylt.
 9. Grädda 15-20 minuter i mitten av ugnen tills de fått ganska ordentligt med färg.
 10. Servera så fort de svalnat!
 • Anna W Sandell

  Hurra! Jag kanske är bakåtsträvande och överdrivet konservativ men jag gillar inte tubformatet. När jag hittade din blogg för något år sedan sträckläste jag ALLA inlägg! Sedan handlade jag onödigt mycket mat. Handlade ännu mer onödiga prylar än jag redan hade och sedan lagade jag mat. Det första jag provade var kardemummakakan med äpple och brynt smör. Efter det var det liksom kört och jag tillber nu vid ditt altare. Men bara i bloggen. Jag tycker att ditt underbara sätt att skriva på går förlorat på tuben och jag har saknat dina roliga, underfundiga texter. Min man har gått upp 6kg sista året. Han gillar inte dig lika mycket som jag. Men han gillar chilin, älggrytan och allt annat som slängts ihop i köket.
  Sedan stöder du oss veteraner och bara därför skulle jag kunna läsa bloggen.

  Tack för uppdateringen!

 • E

  Johan, jag vet inte om du ser detta men jag har inget Youtube-konto så jag försöker att skriva här.

  Jag ville bara tacka dig för den fantastiska videon som du publicerade angående Ida Wargs tips. Du bemötte de falska påståendena på ett utmärkt sätt, och det kändes väldigt angeläget då hennes video hade fått så många visningar.

  Men jag blir så oerhört ledsen och förtvivlad när jag läser kommentarerna angående att du är en ”förtryckande man” som bara försöker förminska henne för att hon är kvinna. Inte en enda gång i din video såg jag antydan till något sådant. Du höll dig saklig hela tiden och attackerade inte henne som person.

  Jag vill bara säga: Snälla, påverkas inte av dessa hatare utan fortsätt vara den du är. 🙂