Mått- och viktomvandling

Vad väger en deciliter mjöl, frön, gryner, nötter, salt och andra ingredienser? Enkel lista för dig som behöver veta vad olika saker väger.

Jag föredrar att alltid väga ingredienserna när jag bakar eftersom det är ett precist mått medan exempelvis 1 deciliter mjöl kan innebära olika mycket beroende på om man packar ihop mjölet eller om det är luftigt.

Dock är det inte alltid man har tillgång till en våg och då är det bra att kunna konvertera enkelt till volymmått.

Här har jag listat de vanligaste livsmedlen men har jag missat något är det toppen om du skriver en kommentar så lägger jag till det.

Viktigaste och vanligaste frågan först: Vad väger 1 dl salt? Svar: 125 gram. En tesked salt väger 6 gram och en matsked dryga 18 gram.

Vad väger ett ägg?
De ägg man köper i butiken är oftast av medelstorlek (M). Det finns även stora (L), små (S) och de lite ovanligare extra stora (XL). Det är väldigt tydliga gränser som gäller för de olika klasserna, något som underlättar vid användande.
Om man tillåts generalisera lite kan man säga att äggvitan utgör sextio procent av äggets totala vikt medan äggulan står för trettio procent och skalet tio procent.

Små ägg (S) väger mindre än 53 gram per styck. Äggvitan väger mindre än 31 gram och äggulan mindre än 17 gram.
Medelstora ägg (M) väger 53-63 gram per styck. Äggvitan väger 31-37 gram och äggulan 17-20 gram.
Stora ägg (S) väger 64-73 gram per styck. Äggvitan väger 38-42 gram och äggulan 21-23 gram.
Extra stora ägg (XL) väger mer än 73 gram per styck. Äggvitan väger mer än 42 gram och äggulan mer än 23 gram.

Behöver man 1 deciliter äggvita behövs cirka 3 medelstora ägg. Till 1 deciliter äggula får man räkna med drygt 6 gulor.

I jämförelse kan nämnas att ett normalt strutsägg väger 1.5 kg medan ett vaktelägg väger ynka 7-10 gram.

Vad väger 1 deciliter mjöl?
Durumvetemjöl väger 65 gram per deciliter
Grahamsmjöl väger 60 gram per deciliter
Kornmjöl väger 50-55 gram per deciliter
Kruskakli väger 20 gram per deciliter
Maizena väger 55 gram per deciliter
Potatismjöl väger 80 gram per deciliter
Rågmjöl väger 55 gram per deciliter om det är grovt och 50 gram om det är fint
Rågsikt väger 50-55 gram per deciliter
Sojamjöl väger 60 gram per deciliter
Ströbröd väger 50 gram per deciliter
Vetemjöl väger 60-65 gram per deciliter. Det vanligaste är att man räknar på 60 gram eftersom det gäller för industrimjölen
Vetekli väger 35 gram per deciliter

Vad väger 1 deciliter socker?
Farinsocker väger 80 gram per deciliter
Florsocker väger 60 gram per deciliter
Honung väger 120-140 gram per deciliter
Muscovadosocker väger 80 gram per deciliter
Pärlsocker väger 60 gram per deciliter
Sirap väger 140 gram per deciliter
Strösocker väger 90 gram per deciliter
Glykossirap väger 140 gram per deciliter

Vad väger 1 deciliter gryn eller frön?
Bulgur väger 80 gram per deciliter
Couscous väger 80 gram per deciliter
Havregryn väger 40 gram per deciliter
Linfrön väger 65 gram per deciliter om de är hela
Mannagryn väger 70 gram per deciliter
Matvete väger 80 gram per deciliter
Polentagryn väger 70 gram per deciliter

Vad väger bakpulver, salt och diverse andra ingredienser?
Bakpulver väger 150 gram per deciliter vilket innebär 15 gram per matsked och 5 gram per tesked
Kakao väger 40 gram per deciliter

Vad väger 1 deciliter nötter?
Cashewnötter väger 50 gram per deciliter
Hasselnötter väger 65 gram per deciliter
Kokos (riven) väger 35 gram per deciliter
Mandel (sötmandel) väger 65 gram per deciliter
Mandel (spån) väger 20-35 gram per deciliter
Russin väger 50-75 gram (torkad frukt är väldigt varierande beroende på grad av torkning)
Valnötter väger 40 gram per deciliter

Vad väger 1 deciliter smör?
Fast smör väger 95 gram per deciliter
Smält smör väger 90 gram per deciliter

  • Martin

    Tips på bra våg?

    • Egentligen de flesta som finns i handeln. Se till att de inte stänger av sig själva på under en minut eftersom det är lätt att man får hjärnblödning av frustration då. Gärna en ‘Tare’-knapp så man kan nollställa mellan varje ingrediens. Maxvikt minst 3 kg (brukar vara standard).

    • Eva-Teréz

      Jag har tyvärr inget tipps men kan säga att jag köpte en Soehnle som hade fått bra i ett par tester. Den har bra standbytid men den fungerar inte om den står på diskbänken (rostfri). Och häromdagen när jag hällde kokande vatten i en kastrull som stod en kort stund på vågen kunde den sedan inte mäta korrekt förrän vågen svalnat. Ytan var bara ljummen men vågen visade mindre och mindre vikt när nästa sak skulle vägas.

  • Carina Erm

    Tänkte på bakpulvret; om 1 dl (100 ml) väger 150g, så väger ju 1 msk (15 ml) 22,5 g och 1 tsk (5 ml) 7,5 g för 1 krm (1 ml) väger ju 1,5 g eller hur!

    • Gustaf Bengtsson

      Vem har sagt att en matsked ska vara 15ml, finns ju 100 olika matskedar om man nu inte pratar måttenheten matsked

      • Carina Erm

        Fast nu var det omräkning från 1 dl och vikten på bakpulver, så det är ju måttenheten som man utgår ifrån då! I omvandlingstabellen stod det att 1 dl (100ml) vägde 150g och att en matsked vägde 15g, vilket då blir fel eftersom en matsked inte är 10ml enligt måttabeller! Utan det blir i detta läge 22,5 g! Om man bakar vill man ju ha en luftig och fluffig kaka inte en platt och kompakt! Och syftet med måtttabellen ovan var ju att kunna mäta i vikt istället- då det finns olika storlekar och att man kan packa åt hårdare och få för mycket i måttsatserna!!! Man räknar 60g/ dl vetemjöl men packar du åt det kan du säkert få i både 80 och 90g i en dl vilket inte ger nåt bra resultat vid färdig produkt sen!!

  • Anna

    Ja, jag reagerade åxå på bakpulvret! 🙂