
Limoncello - så gör du egen citronlikör
Så här gör du riktig Limoncello från grunden.
Recept värdigt en italienare - och allt som krävs är citroner, vodka, socker och vatten.
Limoncello är en populär italiensk likör med en söt och syrlig smak.
När ska man dricka Limoncello?
En varm sommardag! Limoncello är frisk, lagom söt och ska serveras iskall. Det gör att den smakar som allra bäst en riktigt varm högsommardag när man är sugen på svalka.
Är det alkohol i Limoncello?
Ja, det kan du skriva upp att det är. Alkoholen behövs för att få fram smakerna ur citronen så den är viktig.
Hur länge klarar sig Limoncello?
Förvarar du den i kylen klarar den sig teoretiskt hur länge som helst. Den har en alkoholmängd om 25-30% och stor del socker vilket gör att det inte är mycket dåligt som trivs i den.
För att göra hemlagad limoncello behöver du citroner, vodka, socker och vatten. När du har allt du behöver är det enkelt att följa dessa steg:
- 10 citroner
- 750 ml vodka
- 2.5 dl sockerlag gjord på 2 dl strösocker och 1 dl vatten
- Tvätta citronerna noga och skala av det yttersta lagret av skalet med en potatisskalare eller zestjärn. Du ska INTE få med något av det vita av skalet och du ska INTE pressa saften ur citronerna.
- Placera citronskalen i en glasburk och häll över vodkan. Täck burken med lock och låt stå i en vecka i rumstemperatur.
- Värm upp vatten och socker i en kastrull tills sockret har löst upp sig helt och blivit en sirap. Låt sedan svalna.
- Sila vodka-blandningen genom en fin sil och häll i sockersirapen. Rör om försiktigt och häll över likören i en ren glasburk med lock.
- Förvara limoncellon i kylen i minst en vecka innan du serverar den. Servera väl kyld och njut!
Du kan också prova att göra andra varianter av likören genom att byta ut citronerna mot andra citrusfrukter som apelsiner eller grapefrukt.
Det var mer vanligt förr att man sa att det skulle vara ekologiska citroner pga rädsla för bekämpningsmedel i skalet. Gammal fördom och EU har ett tydligt regelverk kring vilka bekämpningsmedel som får användas, hur mycket av dem och hur länge det måste gå efter användning innan frukten plockas.
Du kan lugnt fortsätta äta konventionellt odlade citroner utan risk för hälsan.
Vill du göra en supersnabb Limoncello?
Gör den i sifon!
Jag gjorde en video på temat för sju år sen.