FRAKT 59:- PÅ ALLA ORDRAR
FRAKT 59:- PÅ ALLA ORDRAR
Napolitansk pizza - bästa tipsen för att lyckas

Napolitansk pizza - bästa tipsen för att lyckas

Jag får många frågor om hur jag får till min pizzadeg, hur jag bakar ut pizzan och vilken ugn man ska ha. 

 Så nu blir det ett lång genomgång med mina bästa tips och tricks!

Kom ihåg följande: 
Det är enkelt att få till en bra pizza. Första napolitanska jag gjorde blev så bra att jag blev helt lycklig. Sen kan man alltid förfina och nörda ner sig men att man enkelt gör en som får familjen att jubla är förmodligen det som gör att många fastnar i pizzaträsket.

Pizzadegen:

Första gången jag bakade napolitansk pizza använde jag mig av recepten som Grillkung bad Marcus Pizzacorner sätta ihop. De är lätta att förstå och han har recept baserat på om man har gott om tid eller om det är panikläge och den ska bli klar snabbt.

Du hittar dem här. 

Lilla Napoli är ju kungarna av napolitansk pizza och deras recept som finns på SVT ska vara riktigt, riktigt bra. Jag håller faktiskt på att testa det själv i detta nu. Är du som jag en sucker för detaljer kommer du få ditt lystmäte tillgodosett.

Deras recept här.

 Tomatsåsen då?

 Bra inlagda tomater som först tar bort stammen på och sen mosar för hand. Mixa inte med en stavmixer för då slår man sönder kärnorna och såsen blir bitter. I med salt, oregano och olivolja. Rör om, smaka av. 
Har gjort en kort video på temat.

Topping?  

En god fior di latte - ICAs egna funkar men annars brukar jag beställa på nätet. Det kommer snart fior di latte till min webbshop! 
Peperoncino, nduja, friarelli, basilika, salt och så klart en god olivolja.

Eller gör en efterrättspizza genom att ha på en "nutella" med piemonte hasselnötter, ringla över lite vispgrädde och toppa med fior di latte.

Vilken ugn ska man ha?  
Ok, jag ska vara ärlig här. Det är klart att man borde ha en snävig vedeldad ugn från Italien som det tar ett år att lära känna. Kvaliten i en sån blir så klart oslagbar men smidigt är det inte.

 Jag kör nästan uteslutande med min Ooni Koda 16 (affiliatelänk till Bagaren & Kocken) som går snabbt att värma upp (30 minuter) till 450 grader och alltid levererar kanonresultat.

 Har även testat Ooni Volt 12 som är bra men jag ryggar lite för priset som den betingar just nu (10.990:-). Ska testa några olika eldrivna ugnar framöver så får vi se hur den står sig mot konkurrensen. 

Pizzaspade?
När jag började lära mig pizzabakande (och KAVLADE ut degen första gången till allas stora förskräckelse 😂) så hade jag en helt slät spade. Fördelen med en hålad spade är flera men framför allt fastnar inte degen lika lätt på spaden och det är enkelt att skaka av överflödigt mjöl från undersidan av pizzan. 

Jag har lagt upp en riktigt bra pizzaspade i shopen!

BERÄTTA MER! 

Ok, jag har gjort några videos på pizza-temat.
Nybörjarguide - lång som rackarns
Test av Ooni Koda 16
Test av 3 sorters pizzamjöl från vanlig butik
Test av italienskt pizzamjöl

5 goda middagar för Valborg
Limoncello - så gör du egen citronlikör