FRAKT 59:- - LEVERANS TILL HELA SVERIGE MED POSTNORD
FRAKT 59:-
Så tar du hand om din vaniljstång

Så tar du hand om din vaniljstång

Har du slagit till på några vaniljstänger?

Då tänkte jag komma med lite tips på hur du ska förvara den och vad du kan göra för gott med den. 

Vaniljstängerna jag säljer i min webbshop är bourbon-vanilj. Det finns kortfattat två varianter av vanilj där den ena heter Tahiti och den andra Bourbon. Bourbon-vanilj är den vi oftast hittar i butiker och bland återförsäljare och skälet är att den har bäst bang for the buck.

Odlarna jag köper den från håller till på norra Madagaskar där marken är perfekt för att odla vanilj. Samtidigt är det inte mycket annat man kan odla där varför man är helt beroende av sin vaniljproduktion. 

För några år sen drabbades man av missväxt två år på raken varför priset på vanilj skenade något alldeles ohyggligt. Idag är man tillbaka på acceptabla nivåer även om den kostar betydligt mer än för tio år sen. 

Vaniljstängerna är eko- och Fair trade-certifierade samt Fair For Life vilket innebär att odlarna får ännu bättre betalt för den. 

Jag har jobbat med samma leverantör i flera år därför att de skickar en vaniljstång som är alldeles mjuk och oljig. Den absoluta majoriteten av smaken sitter i det där smetiga innandömet som man lätt skrapar ur genom att dela stången längs med och sen skrapa ur den med den kniv.

Samtidigt har själva stången i sig mycket smak så om man exempelvis ska koka en vaniljsås på den så delar man stången och lägger sen ner hela i mjölk som man låter bli varmt. Det optimala är om den får börja sjuda men inte koka (kokar man mjölken är det risk att den får en liten bränd ton om man ska vara petnoga).

Täck därefter kastrullen med plastfolie ända ner till ytan för att förhindra att det bildas skinn på den och ställ därefter in i kylen över natten. Då kommer alla smaker fram på ett helt otroligt sätt.

För det som skiljer att använda vaniljstång från vanillinpulver är att vaniljstången består av hundratals smaker där vanillinet är den mest framträdande. Vanillinsocker består av att man skapat enbart vanillinsmaken och därför blir det betydligt plattare och får aldrig samma fantastiska djup som vaniljstången bidrar med.

Vaniljsmaken är även löslig i sprit.
Jag brukar kallbrygga några deciliter kaffe, tillsätta några matskedar strösocker, en deciliter mörk rom och en delad vaniljstång och sen ställa in det i kylen. Efter ett par dagar har man en fantastisk kaffelikör som ger den mest smakrika White Russian du kan tänka dig. 

Hur förvarar man vaniljstången?
Även om vaniljstången klarar sig oändligt länge så kommer den torka med tiden. Den tappar då lite av smaken men är fortfarande god så släng den absolut inte!

Att vakuumförpacka vaniljstången är ett bra sätt att få den att klara sig längre. Ett annat sätt är att frysa in den (helst då vakuumförpackad eftersom den annars torkar i frysen). 

Har jag en stång som börjar torka lite så mixar jag den med strösocker. Då får man ett helt fantastiskt vaniljsocker som är gott till ALLT. 

Något du absolut måste testa att göra är en vaniljglass!
Jag har gjort en video som visar mitt favoritrecept. 
YouTube: Godaste vaniljglassen jag gjort - med grädde, i glassmaskin.

En sak kan jag garantera dig: Har du väl börjat använda vaniljstång kommer det inte finnas någon väg tillbaka. 

6 goda saker att göra med vårens första rabarber 2014