Villa Marina vin

Sommarvärme, grill och bokläsande på bryggan – då måste man också dricka gott

Det känns som att vi har hållit på med vår flytt i en evighet, men nu är vi äntligen klara. Lägenheten i stan har tömts och den nya ägaren har fått sina nycklar, hela köket och en gnutta annat har transporterats till släktgården i Stävre och nu ska vi leva med sjöutsikt hela sommaren. I början av augusti har vi tillgång till nya lägenheten och då blir det stadsfolk av oss igen.

Det första som hände när vi anlände var att en köksö modell rejäl skruvades upp så nu kan jag stå och jobba samtidigt som jag ser ut över hela sjön. Svårt att beskriva hur mysigt det är.

Kommande två månaderna ska spenderas med att skriva boken, besöka så många djurparker som möjligt (sommartradition), bada och kanske försöka fälla en råbock.

Däremellan ska det drickas vin i olika former med enda gemensamma nämnaren att det ska vara gott eftersom sommaren är alldeles för kort för att inte unna sig.

Här är några tips på sommarviner i olika prisklasser som passar de flesta tillfällen:

1. Villa Marina
Typ: Rödvin
Pris: 79 kr
Art nr: 2143

Jag kanske inte är helt opartisk i den här frågan eftersom jag var ner och besökte vingården för att par veckor sen (mer om det inom kort!) med vad  som kan ha varit det bästa värdparet jag haft de senaste åren. Det intressanta med vinet är att det är ett riktigt bra rödvin som jag inte hade gissat kostade så lite som 79 kr. Det uppfattas som rejält, tänk lite på hur man gärna ser ett Amarone i sin kraftiga och nästan matiga framtoning så förstår ni vad jag syftar på. Runt i smaken och med en ljuvlig eftersmak är det ett vin som jag kommer ställa fram ett antal gånger under sommaren.

2. Light as a a Feather
Typ: Rosé
Pris: 39 kr
Art nr: 6214

Det här är en lustig liten skapelse. Ett vin med hälften så mycket alkohol som ett vanligt vin borde enligt konstens alla regler inte vara så gott. Alla som testat alkoholfria viner vet att det är något som saknas. Men Light as a Feather har samma överraskande effekt som Sangria (jag inser att alla konnässörer kommer skjuta mig nu för mina paralleller) – vin kan skilja sig från mängden och ändå vara riktigt gott.
Tänk er ett lätt sommarvin som man kan korka upp till lunchen och avnjuta ett par glas utan att för den skulle bli seg till middagstid. Ett grillvin man kan dricka hela kvällen. Ett rosé som gjort för sommarkvällar i glada vänners lag.
Här står det konstant ett par flaskor på kylning.
Det finns även ett vitt vin från samma levereantör. Inte testat men såvitt jag förstår slår rosén det.

3. Sangria
Typ: Vin
Pris: 159 kr
Art nr: 2424

Det var så klart ofrånkomligt att vi inte skulle prata Sangria. Spanjorernas sommar-svar på vår glögg eller kanske precis tvärt om. Mina minnen kopplade till Sangria sträcker sig tillbaka till tiden när jag gick i gymnasiet, vi var på Mallorca och skulle ut och rida på vad som visade sig vara helt sönderdragna hästar och jag var törstig. Ett juicepaket i kylen försvann ner utan betänkligheter och det var först efteråt jag funderade lite kring eftersmaken. Eftersmaken av vin. Har aldrig fnittrat så mycket på en hästrygg som då.

Numera är det en tillbringare med apelsinskivor och isbitar som gäller och inte blir det sämre för att man kan hitta den på en bag-in-box.

4. Rabarbernektar
Typ: Nektar
Pris: 39 kr
Art nr: 1942

Har du tillgång till ett musteri eller om det finns ett i din närhet kan du göra egen rabarbernektar. För oss andra rekommenderas den här. Svensk sommar på flaska med en bra balans mellan syran i rabarbern och sötma.

5. Diebolt-Vallois Prestige Brut
Typ: Champagne
Pris: 359 kr
Art nr: 7723

En av mina bästa sommarskumpor (tillsammans med runt 10 st andra – återkommer med lista) och det som gör den här lite unik förutom den fina flaskan är hur den kan få även de mest champagneskeptiska till fånleende nyfrälsta. Oerhört frisk i smaken.

6. Modus Hoperandi
Typ: Öl
Pris: 22,90 kr
Art nr: 1539

Jag är ingen ölmänniska. Eller snarare så här – jag kan ingenting om öl och jag har egentligen aldrig varit så förtjust i det. Dock finns det några sorter som jag kan se fram emot att få läppja på i sommarsolen (Landsort var den första) och de finns alltid hemma på lager (no pun intended). För en månad sen hade en vän till mig samlat tolv personer som inte kände varandra för en kväll av mat och spännande samtal. Vet precis hur pretto-klyschigt det låter, men vi var alla i ungefär samma bransch och alla nyfikna kring teknik och medier i samspel. Ville aldrig åka hem, det var så oerhört spännande. Hela kvällen fick vi Modus Hoperandi i en aldrig sinande ström.
Toner av ingefära och en friskhet som gör den suverän till exempelvis pulled pork proppad med smak.

7. Diplomático Reserva Exclusiva
Typ: Rom
Pris: 435 kr
Art nr: 356

Ett annat minne från middagen ovan – en smått fantastisk rom. Rund i smaken och len men ändå uppkäftig. Den ska drickas precis som den är, i en stor kupa där dofterna får fritt spelrum. Eller på en strand, i ett litet slitet glas med hatten neddragen i pannan.
För den som vill gå all-in finns det en version som heter Ambassador och är enligt flera kanske det bästa Systembolaget har att erbjuda i romväg. Men smakar det så kostar det – 1.950 kr för att vara exakt. Japp, lycka har en prislapp.

Nästa vecka tar vi sommarens bästa champagner.