Det här är må ta sin tid, men lita på mig att det är värt det

Bakgrunden till varför jag spenderat större delen av dagen tvättandes och skalandes låda efter låda med citroner går att spåra i mina kökshoarding-gener. En vän importerar fantastisk ekologisk citrusfrukt från Sicilien och förra året slog jag till på 90 kg. Kunde så klart inte vara sämre i år och ökade beställningen till modiga 150 kg. Igår mötte jag upp leveransbilen i Stockholm och lastade in 18 lådor i bilen. Lika delar mandariner, blodapelsiner och citroner.

Tack och lov var det mesta uppbokat av allsköns folk i min närhet så i slutändan stod jag med 20 kg mandariner, 10 kg blodapelsin och cirka 15 kg citroner. Det var då det verkliga arbetet började. Först ut var limoncellon.

Limoncello är kortfattat citronskal som fått ligga och dra i sprit för att sedan silas och spädas med sockerlag. Det är inte en massa citronjuice och det är väntan. Jag brukar inte klanka ner på andra recept, men jag kan ärligt talat inte förstå hur en enkel google-sökning renderar så många recept av välrenommerade kockar som är rena skämtet.

Det är förvisso ljuvligt gott med en lemonad på citronjuice som spetsats med lite starkvaror, men kalla det för sjutton inte limoncello.

Jag tänkte att vi skulle gå igenom ett antal viktiga punkter att tänka på för att få till den där limoncellon som andra bjuder hem tid på middag för, i hopp att du ska ha med dig några droppar som gåva. The mother of all limoncello.

– Använd bara ekologiska citroner eftersom du annars får en limoncello/besprutningsmedel-mix. Fundera inte ens på saken. Använd bara ekologiska citroner.
– Tvätta citronerna innan du skalar dem. Lägg dem i en skål med ljummet vatten några minuter och borsta dem därefter eller använd en Scotch-Brite svamp.
– Jag föredrar att använda vodka och då ett märke som inte är så oljigt. Kronvodka är i mina ögon bästa alternativet. Undvik om möjligt Smirnoff och Absolut även om det inte är en total dealbreaker.
– Smakämnena i citronskalet är alkohollösliga (på samma sätt som saffran) men det går inte över en natt. Låt den minst ligga och dra 30 dagar och helst 40-45 dagar.
– När man skalat citronerna står man med en massa frukter som hotar sprängas av all saft. Gör en god lemonad på dem.
– Somliga väljer att riva skalen på ett zestjärn typ Microplane. Det funkar också.
– Det är inte limoncello, men testa samma recept men med mandariner istället. Jo man tackar ja.
– Overkill: Sila den färdiga limoncellon i en SuperBag.

 

Limoncello
Tid: 30 dagar 
Mängd: 1 liter

  1. Tvätta citronerna noga.
  2. Skala dem med en potatisskalare och se till att inte få med något av det vita. Du vill enbart ha det absolut yttersta, gula lagret.
  3. Diska en glasburk med tättslutande lock noga.
  4. Lägg i citronskalen i burken och häll över vodkan.
  5. Låt stå i rumstemperatur ett par dagar och flytta sen till ett skafferi, en någorlunda sval källare eller kanske en garderob. Skaka någon gång i veckan och låt stå minst 30 dagar, men gärna 50. Smaka av den efter 30 dagar för att följa utvecklingen.
  6. Koka upp vatten och socker, låt sjuda ett par minuter och ta sen av från värmen och låt svalna.
  7. Sila av limoncellon genom att hälla den genom ett durkslag eller en sil för att få bort alla skalbitar. Låt den därefter passera genom ett finmaskigt filter, exempelvis ett kaffefilter (som sköljts innan för att få bort papperssmaken).
  8. Blanda limoncellon med 3/4 av sockerlagen och smaka av. För syrlig? I med lite mer sockerlag. Här är det viktigt att du verkligen smakar dig fram.
  9. Häll upp på väl rengjord burk och ställ tillbaka i skafferiet/källaren/garderoben. Låt vila 30-50 dagar och häll därefter upp på flaska. Klarar sig en smärre evighet.