Gulasch

Gulaschsoppa för mysiga eftermiddagar

Gulasch

Gulaschsoppa är underbart en gråmulen sommardag när regnet hänger i luften

Satt och funderade en dag på vilka traditioner det är som jag har och som jag aldrig ifrågasätter. De som inte har någon historisk bakgrund utan snarare har blivit en fix idé. Då det bara skulle kännas fel att göra på något annat sätt. Förändring ska man som bekant passa sig för.

Jag måste alltid fälla in backspeglarna på bilen när jag parkerar. Även om det är på en skogsväg i Norrland.
Jag måste ha Elizabeth Arden Eight hour cream på kvällen det sista jag gör. Kan inte sova annars.
Jag måste ha med mig tysk Landjäger på älgjakten. Annars blir det knas.
Och när jag är i Sälen och åker skidor måste jag äta Gulaschsoppan på Lindvallen första gången jag äter där. Måste. Har alltid gjort. Ger mig sjutton på att min bror är på väg att fastna i det träsket också.

Problemet med just soppan är att jag även gärna äter den vid andra tillfällen. Kan inte åka till Sälen bara för att det är en regnig dag och man önskar sig något lite kryddigare. Fick med andra ord börja fundera på ett bra recept själv.

Idag var säkert tionde gången jag kokat den och nu börjar jag känna mig trygg med måtten. Låt den gärna vila i kylen till nästföljande dag eftersom den smakar ännu mer då.

Gulaschsoppa

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 40 minuters kokande

 • 350 g biff
 • 2 st gula lökar
 • 2 st stora, röda paprikor
 • 1/2 röd chili
 • 2 st vitlöksklyftor
 • 0,5 tsk malen kummin (mortla hel!)
 • 4 msk tomatpuré
 • 1 liter vatten
 • 4 msk oxfond
 • 3 st riktigt stora potatisar
 • 1 krm cayennepeppar
 • 1/2 tsk paprikapulver
 1. Skär biffen i små tärningar. Finhacka lök, paprika, chili och vitlök.
 2.  Bryn köttet i lite rapsolja. Tillsätt därefter grönsakerna.
 3. Salta och peppra lite.
 4. Mortla kummin. Ha ner det tillsammans med tomatpurén i grytan.
 5. Häll ner 4 dl av vattnet samt 2 msk oxfond. Lägg på lok och låt koka sakta i 15 minuter.
 6. Skär potatisen i mindre tärningar.
 7. Ha i potatis, cayennepeppar, paprikapulver, återstående 6 dl vatten samt 2 msk oxfond. På med lock och låt koka i 20 min.
 8. Det viktiga är att potatisen har kvar lite tuggmotstånd när man tar av gulaschen från värmen. Tycker man den blir alldeles för lös kan man ta av locket de sista 10 minuterna för att reducera vätskan lite.
 9. Serveras med en klick gräddfil (eller smetana), lite klippt persilja och ett gott, nybakat bröd.
 • Danielle Schill

  Först tänkte jag att Gulaschsoppa äter man väl ändå inte mitt på sommaren. Sen tittade jag ut genom fönstret och inser att Borås visar upp sig från sin berömt regniga sida och soppa hade inte suttit helt fel. Men jag bakar kakor istället och det doftar syndigt gott. What to do, what to do?

  • Jamen exakt, så fort det börjar mullra på himlen är man tacksam för att det står en laddning redo att värma på 🙂

   Kan inte klandra dig för kakbakandet – vad blev det för godsaker den här gången?

   • Danielle Schill

    Det blev Whoopie pies. Men jag tycker nog att de blev lite misslyckade. Och du vet ju hur extremt synd det är när jag måste öva och göra fler. Suck.

 • Danneabris

  1/2 tesked paprika pulver? Du får nog kalla denna soppa för något annat 🙂 Soppan verkar jätte god, men en gulasch kännetecknas av just paprikapulver i rikliga mängder, så på med mer paprika pulver 🙂

  • Nja, en gulasch är uppbyggd runt paprika och den mindre mängden pulver kompenseras med mycket av den äkta varan. Kokar man den så pass länge som i mitt recept lovar jag att man inte känner brist på paprika, trots den lilla mängden pulver. Men självklart, uppskattar man än mer är det självklart fritt att hälla i mer 🙂