pie

Mördeg

Mördeg är perfekt till alla former av söta pajer

Det är så himla tacksamt med pajer och man kan nästan inte misslyckas. En god mördeg tillhör min favorit tätt följt av ett enkelt krispigt täcke med havregryn.

Den här degen klarar sig utan problem ett par dagar i kylen men kan även frysas bara man låter den tina i god tid innan användning. Det bästa är att man kavlar ut den till en platta innan man fryser den för att underlätta upptiningen. Man kan även grädda skalen i förväg och om man använder små portionsformar är det toppen att grädda ett gäng och sen ställa in i kylen tills dagen efter.

När jag gjorde den här tog jag en liten form, täckte den med deg och förgräddade. Kokade under tiden ett hekto rabarber skurna i småbitar tilsammans med en tesked citronsaft och en hekto socker tills det som återstod vad en tjock marmelad. Lät det svalna en aning innan jag täckte botten halvvägs upp med fyllning. Tog därefter en dryg deciliter frysta blåbär, pudrade över en aning potatismjöl och skakade runt tills alla blåbär hade en fin, mjölig yta. Hällde ner dem i formen så de bildade ett lika tjock lager som rabarbern.
Täckte med ett lock deg som jag naggade med en gaffel och ställde sen in i ugnen.

Smakade ljuvligt med lite vaniljglass.

Mördeg

Tid: Runt 10 min arbete, en natts väntan.

  • 140 g florsocker
  • 250 g smör (och använd smör)
  • 1 tsk salt
  • 40 g äggula (3 st små ägg)
  • 330 g vetemjöl
  1. Sikta ner florsockret i en skål. Man vill inte ha några sockerklumpar så se till att verkligen sikta florsockret.
  2. Tillsätt saltet.
  3. Skär ner smöret. Jag föredrar tärningar men det är så klart en smaksak.
  4. Nyp ihop smör och florsocker till en jämn smet och tillsätt därefter äggulorna.
  5. Rör till en helt jämn smet. Inga klumpar nu så ta hellre i lite extra.
  6. Sikta ner vetemjölet. Här får man fuska om man inte vill sikta men räkna då med att få röra lite extra.
  7. Knåda degen tills den är helt jämn. Täck över och ställ in i kylen minst 30 minuter.
  8. Ta ut degen och lägg mellan två ark smör- eller bakplåtspapper. Kavla tills du har en deg som är cirka en centimeter tjock. Lägg tillbaka in i kylen en timme eller så.
  9. Ta ut och placera i din favoritform. Naggade runtomkring med en gaffel.
  10. Förgrädda botten i 175 grader cirka 10 minuter.
  11. Låt svalna ett par minuter, fyll med något gott och lägg på lock.
  12. Grädda sen runt 15-20 minuter eller tills locket fått fin färg.