bakers blade matfer

Tävlingsdags: Vinn en baker’s blade (degkniv) från Frankrike

Äntligen har jag hittat en degkniv som är riktigt bra

Det är lustigt hur man kan svänga i åsikt ibland. Eller låt mig rätta mig själv – det är lustigt hur jag kan svänga i åsikt ibland. Som det här med degkniv till exempel. Jag har länge tyckt att det varit höjden av onödighet att ha ett extraverktyg bara för att kunna snitta den jästa degen innan man skjutsar in den i ugnen, när det går alldeles utmärkt med en vass kniv.
Det var alltså innan jag provade den här.

Visst ligger det mig lite i fatet att jag är pryltokig, att jag gillar att handla saker som jag någonstans i bakhuvudet vet inte kommer användas direkt dagligen (men herregud, alla vet att man måste ha en brännare för crème brûlée och ett kök utan en tre olika siktare är inget kök att lägga på minnet) och att jag nånstans står för det. Har lärt mig leva med mitt handikapp.

Därför har jag på sistone kikat efter en riktigt bra degkniv (baker’s blade heter det på engelska, svenska översättningen känns en aning…tråkig?) och drömmen var så klart en fransk, gammal och sliten som man kunde byta blad på. Riktigt dit kom jag inte, men väl hit, till den här gynnaren.
Den må vara av plast, men ligger trots det riktigt trivsamt i handen och gör fantastiska skåror med perfekta kanter. Enda nackdelen är att jag inte tror man kan byta bladet, men å andra sidan – hur mycket sliter en deg på ett rakblad.

När jag köpte min så plockade jag på mig en extra. Det är den jag nu tänkte skulle få ett nytt hem.

Pris: En degkniv från Matfer
Disclaimer: Jag har ingen sponsring på något sätt, jag har köpt den för helt egna, ärligt intjänade pengar. Jag har ingen som helst intäkt av att länka nånstans och har inte pantsatt min själ för att få något i utbyte för det här inlägget.

Så här deltar du:
– Skriv en kommentar nedan som på något sätt indikerar att du vill vara med i tävlingen – Ger 1 lott
– Länka till tävlingen från din blogg – Ger 1 lott
– Twittra en länk till tävlingen där texten på något (gärna inte raljerande) sätt innehåller Matgeek.se – Ger 1 lott

På lördag tar jag alla lotterna, drar lite med en bit leverpastej över var och en och placerar dem på ett golv. Den första som jag får plocka ut ur Leon Leonbergers käftar vinner. Känns värdigt på något sätt och har funkat bra hittills.

 • Pac

  I min familj har det sedan länge funnits en fascination för köksverktyg, gärna så udda eller ’onödiga’ (i andras ögon då ;)) som möjligt som man bara måste ha. Köttbullsformare, jordgubbsrensare, morotsskalare osv.
  Innan jag läste din post hade jag aldrig hört talas om ’degkniv’, men inser ju nu att en sån måste man ha.. tror jag.

  Självklart så är det bättre om den hamnar hos någon som verkligen kommer att använda den dagligen, och som verkligen kommer att ha behov av att byta ut rakbladet pga slitage, men härmed anmäler jag mig som lotterideltagare med förhoppningen om att kökssoffan på landet snart kommer att ha ytterligare en oumbärlig, livsnödvändig kökspryl som kan plockas fram för att visas upp och användas som fråga i frågesporter under sena nätter..

  Lycka till!

  /Anders

 • Anonym

  Kul att det är fler än jag som är pryltokiga! Jag måste bara lägga in en kommentar och skicka lite beröm för den mycket kreativa lottdragningsprocessen! Med den hund som jag hade för några år sedan skulle det dock inte ha fungerat – han åt nämligen med en extrem hastighet.

 • En degkniv, ja det känns verkligen onödigt, men kan kanske vara det som får igång bakandet i Sala

 • Marthanna

  Åh! Bakgeeken i mig kvider i mig av habegär!

 • Anna

  Åh, den perfekta presenten till min bakgalna kompis – hon skulle bli överlycklig om jaf vann.

 • Kul med bra degkniv, jag vill vinna! 🙂 Håller tummarna nu. 🙂

 • Jag är gärna med i utlottningen!

 • Pingback: Valnötsolja och en vinnare | Matgeek()

 • Dennis Slipare

  Intressant! Är den fortfarande vass? Jag har länge funderat på att köpa en. Använder idag rakblad som skall sitta i en stekbordsskrapa. Emellertid blir de efter ett tags användning som degknivar slöa! De används endast till deg. Jag tror att det kan vara fukten i degen som gör dem slöa? Men jag torkar i och för sig alltid av dem…