Chai latte recept

Den hemkokta chailatten

Chai latte recept

Kanske det godaste man kan dricka en kylig höstdag

Redan när jag slog upp ögonen på onsdagmorgonen insåg jag att det som väntade var min personliga motsvarighet till Omaha Beach. Men det var inte blixtrandet av artillerield som syntes innanför mina ögonlock utan den minst lika skrämmande fienden Mansförkylningen.

På svaga ben lyckades jag stappla upp från sängen och snörvlandes plocka fram kitet som skulle få mig att överleva en dag till. Spanska huvudvärkstabletter (rosa), nässpray, Kleenex i ett flertal olika utföranden, ett par flaskor vatten och en extra fluffig kudde släpades till soffan och radades prydligt upp på bordet för maximal lättillgänglighet.

När den första chocken lagt sig kom nästa fråga – hur ska jag säkerställa ett jämnt näringsintag som samtidigt medverkar till arbetet att hålla näsa och hals så frilagda från allsköns elände som möjligt? Starka thailändska soppor i alla ära, men nu snackar vi en risig höstdag som skulle tillbringas i soffan med – om jag hade tur – några avsnitt Keeping Up Appearances.

Självklart var det dags att koka en laddning chaisyrup och göra sig en murrig chailatte. 

Man skulle kunna tro om man kollar på priset för pulvervarianten som säljs på caféer att det innehåller små stänk av guld eller pistiller från Edelweiss. Riktigt så är det inte. Istället är det i princip te, socker och några kryddor man nästan alltid har hemma.

Det behöver inte bara vara en räddning när man försöker överleva en förkylning utan ska allra helst drickas insvept i en stor filt medan brasar sprakan och man kollar lite på Wargames eller Breakfast Club en regnig hösteftermiddag.

Eller, om jag får vara den som är den – lite lagom bakis, regnigt utanför och Serge Gainsbourg och Brigitte Bardots Bonnie And Clyde lite lagom högt i bakgrunden.

 

Chailatte

Tid: Du klarar dig på 30 minuter

 • 1 liter vatten
 • 4 cm, tummetjock färsk ingefära
 • 1 1/2 kanelstång
 • 2 tsk kardemummakärnor (inte malda!)
 • 2  stjärnanisfrukter (alltså de hela torkade man köper i påsar)
 • 12 hela kryddnejlikor
 • 2 krm grovt malen svartpeppar
 • 1/2 tsk nyriven muskot
 • 9-10 påsar svart te (Earl Grey funkar utmärkt)
 • 1 1/2 dl farinsocker
 • 2 tsk finrivet apelsinskal (endast det allra yttersta)
 • 1 msk god honung
 • 1 vaniljstång
 1. Koka upp vattnet och ta av kastrullen från värmen.
 2. Skär ingefäran i tunna skivor.
 3. Lägg alla ingredienserna i vattnet, rör om några varv och lägg på ett lock.
 4. Låt stå 15-20 min.
 5. Sila ordentligt och häll upp på flaska.
 6. Blanda med varm mjölk. Jag kör med ungefär 3/4 mjölk och 1/4 chaisyrup.
 • Chailatte är fantastiskt gott och en perfekt höstdryck! Hur ska man förvara syrupen sen och hur länge håller den? Tack för receptet!

  • Rent vetenskapligt vet jag inte hur länge den håller sig, men eftersom den bara innehåller socker, kryddor och te finns det egentligen ingenting som kan bli dåligt inom en vecka eller två. Jag förvarade min flaska i rumstemperatur, men så var den också slut på ett par dagar 🙂

 • mmm detta måste jag ju testa galen i chaitee men gillar inte de pulvren jag fått ute på cafeer och sirupen ute tycker jag bara smakar sött.. Hur är den här varianten??

  • Den är så klart söt men det ska den vara. Vad som skiljer den från pulver-chai är att den samtidigt är kryddig och ingefära gör den frisk.
   Prova också att inte ha i allt socker på en gång för att få den precis så söt som du vill ha den. Lycka till!

   • Ska införskaffa färsk ingefära i morgon sen ska det testas:) spännande!!:)

 • Låter gott!
  Är alltså teet kallt och så häller på det varm mjölk?
  Hur länge är hållbarheten i så fall?

  • Teet var i mit fall rumstempererat, men jag tror man gott kan värma det lite innan man häller det i den varma mjölken. Blir enklare att ha i rätt mängd då.

   Hållbarheten vågar jag inte riktigt uttala mig om, men det finns inget annat än te, vatten, socker och kryddor så den ska klara sig länge.

 • MG

  Man kan byta ut teet mot rooibos om man vill ha en koffeinfri variant, blir riktigt gott!

  • Oh, det låter ju som en toppenbra idé! Tack för tipset!

 • Sara på Vardag.nu

  Chailatte är ju så underbart gott! Jag gjorde en med kokosmjölk för att få en vegansk variant åt en kär vän. Det blev faktiskt väldigt gott det med!

 • Du är jättepetig med vissa saker men teet tycker du minsann ska va på påse? 😛 Fy skäms på dig!

  • Du känner inte att du tar i lite i överkant här?
   Det är klart att jag är petig med vissa saker, det som ligger mig varmast om hjärtat. Samtidigt kan man inte konstant kräva att allt ska vara absolut premium för vad det leder till är en rädsla hos folk och en känsla av att de inte orkar hela vägen. Bättre då att leda in läsarna på den rätta vägen med små förändringar åt gången. Att göra egen chailatte istället för att köpa den på pulver är ett sådant steg. Att då samtidigt begära att man ska ut på jakt efter ett premiumte känns helt enkelt som att det riskerar att bli för krångligt.
   Självklart blir slutresultatet bättre med ett riktigt gott te, men påste kommer inte lämna någon besviken.

   Och som sagt, jag tycker nog att din reaktion är lite i överkant.

   • Det tycker jag faktiskt också att din är för jag var inte fullt så allvarlig som du verkar trott, Jag tyckte faktiskt bara att det var kul.

 • Koltrasten

  Hur länge håller chaisyrupen och måste jag ha i stjärnanis? ;___;

  • Ursäkta sent svar! Den håller sig upp till en vecka i kylen (förmodligen mer) och man behöver absolut inte ha i stjärnanis om man inte gillar det. 🙂

 • disqus_6wboqJS83x

  Superspännande, detta måste jag testa, då jag snöat in helt på chai! Min tanke kring hållbarheten är att mängden socker i förhållande till vatten borde gör att syrupen konserveras ganska bra. Så i kylen bör den hålla länge i en tätt försluten behållare! Vill man ha ännu längre hållbarhet så borde man, rimligtvis, kunna ha i lite natriumbensoat – som man använder när man gör saft.