Olivolja podcast

Tror aldrig tiden rusat iväg så fort tidigare

Både jag och Tina älskar våra oljor men det var först för nån vecka sen som jag insåg att det var på tiden för en expert att vara med i ett avsnitt av podcasten. Via Twitter fick jag kontakt med Lotta Siwertz (@Lotta_Foglia) som driver olivimportföretaget Foglia (hon säljer även till privatpersoner – kolla webshopen) och det krävdes inte mycket för att övertyga henne om det fantastiska att få åka från södra sidan av Stockholm till Uppsala sent en söndagkväll.

Det blev ett långt samtal om olivolja och framför allt testade vi en uppsjö. Visst vet vi alla att de skiljer sig åt, likt vin eller äpplen, men de olika nyanserna blir extra tydliga när man sätter sig ner och provar flera samtidigt.

Några saker som vi skulle pratat om men inte hann med tänkte jag passa på att komplettera med nu:

– En olivolja må klara sig rent fysiskt i tusen år, men smaker och toner försvinner sakta varför en öppnad flaska ska konsumeras inom 6 månader.
– Den förvaras bäst mörkt och svalt (men inte i kylen) och ska absolut inte stå bredvid spisen eftersom hettan påverkar den.
– Ska man ha en riktigt god olivolja köper man den i en välsorterad delikatessaffär. Det är verkligen värt pengarna att köpa en riktigt god, istället för att kanske spara några kronor, men tappa en stor del av upplevelsen.
– ’Extra Virgin’ säger ingenting om smaken.
– En tumregel är att i norra Italien ger oliverna milda olivoljor medan de som kommer från södra delarna av landet är mer peppriga och robusta.
– Precis som med vin skiljer sig oljorna åt beroende på oliv, jordmån, klimat, skördeperiod med mera. Våga testa olika sorter!

Olivoljorna vi provade var:
1. Ariazzae – Siciliansk olivolja från Siracusa. Gräsig, mildare eftersmak av tomat och banan.
2. Colli del Tifata – Leccino – Olivolja från Kampanien. Mildare i tonerna, söt lite trä. Till sallader eller foccacia.
3. Colli del Tifata – Itrana – Olivolja från Kampanien. Prisvinnaren, gräsig. Toner av tistel och sockerärtor, harmoniskt bitter.
4. Colli del Tifata – Ascolana Tenera – Olivolja från Kampanien. Maskros, hö och vanilj i eftersmaken.
5. Privilegio Rossa – Olivolja från Toscana, en liten vingård nära Volterra. Typisk toscansk med toner av kronärtskocka, mandel och svartpeppar. Beska i slutet.
6. Colli del Tifata – Coratina, den kampanska olivoljan som kan välta en buffel… Pepprig redan på tungan, passar utmärkt till grillade skaldjur och pilgrimsmusslor.

Picki, Matgeek och Poden hittar du som vanligt på iTunes men för de som föredrar en annan sorts podspelare går det även att prenumerera på den här feeden.