Triller


Kul att prova något nytt.


Det var i alla fall vad jag hoppades på.


Det mysiga Broströms Kafé vid Uppsala Centralstation som jag passerar ett par gånger per dag på väg mot tåget kompenserar det faktum att jag inte kan köpa en god kopp kaffe på morgonen (öppnar inte förrän vid 10) med att ta in gott lokalodlat bröd från Triller Mat & Bröd som är ett bageri i Bergsbrunna, strax utanför Uppsala.


Fredagar och lördagar har de surdegar i olika former som väntar på sina blivande ägare i underbara stora korgar på disken. Det kan inte se smakligare ut och att döma av den strykande åtgången verkar det vara fler än jag som lockas.


Trots att jag hade en deg på jäsning hemma kunde jag inte låta bli att testa en levain i förhoppningen om att den skulle vara så bra att mitt hembakade fick stryka på foten.


Priset på 49:- kan tyckas dyrt för bröd, men är helt acceptabelt i surdegssammanhang. Gateaus bröd ligger på upp till 80:- och även om de är i en klass för sig själva är det nog lite väl magstarkt även för en brödfetischist som jag.


Det var en fredag jag köpte brödet, men mina gissningar är att det bakades tidigt på torsdagsmorgonen eftersom det inte var superfärskt. Brödet var ganska tungt men hade – förmodligen på grund av den suveräna förvaringen i butiken – en helt OK skorpa.


Inuti var det lagom med bubblor, smaken var som förväntat underbar – smakade massor, men ändå milt – men inkråmet saknade segheten som för mig är lite av brödets essens.


Ska prova en annan sort så fort jag kan bara för att se om det bara var oflyt som gjorde att jag fick en ganska medelmåttig upplevelse. Det första intrycket var dock att med lite tid, sten och en bra surdegsgrund kan man göra bättre själv.
Samtidigt – om man ska ha ett riktigt gott surdegsbröd i Uppsala så är det här det bästa alternativet jag kan tänka mig.


Ska köpa hem lite från hufvudstaden i veckan och jämföra med.