IMG_4121


Mushigt och krispigt i en mysig combo


Ramlade över det här receptet och tänkte att det måste ju vara perfekt att avsluta en halvregnig försommardag med.
Stökade om lite i det och kommer att fortsätta experimentera med det för att nån gång mot slutet av sommaren uppnå den ultimata kakan. Eller i alla fall vara nöjd.


Innehåll:
75 g smör
110 + 330 gram strösocker
4 äggulor + 6 äggvitor
90 gram vetemjöl
8 gram bakpulver
2 gram vanilj (pulveriserad stång, dubbla vid vaniljsocker)
30 gram mjölk
200 gram hallon
3 gram ättiksprit


1.
Låt smöret bli rumstempererat och mosa sönder det med en gaffel. I med 110 gram socker och rör det till en luftig blandning.


2.
Blanda i äggulorna. Det underlättar om man tar en i taget och samtidigt vispar rejält.


3.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vanilj i en skål vid sidan om och häll sen ner det i smör/socker/ägg-blandningen. Ha samtidigt i mjölken (rumstemepererad, absolut inte kylskåpskall) och rör om tills det blir en smidig men ganska trög smet. Överarbeta inte degen utan när den är blandad och klar så räcker det utmärkt.


4.
Lägg äggvitorna i en helt torr och ren bunke och vispa dem tills de förvandlats till ett hårt skum. Ta då de resterande 330 grammen socker och häll i det stötvis samtidigt som du vispar som om det gällde livet. När hälften av sockret är iblandat häller stänker man över ättiksspriten (sluta inte vispa!) och ha sen i resten av sockret (ignorera mjölksyran). När allt är iblandat har du en trög, tjock, vit massa som smakar nästan som marschmallowsfluff.


5.
Ta en ugnsfast form modell större (runt 25×30 cm) och lägg i ett bakplåtspapper. Glöm att bröa formen eftersom bottendegen är ganska seg och garanterat sabbar det. Sätt samtidigt ugnen på 170 grader om du inte redan gjort det.


6.
Bred ut degen till en jämn botten. Häll på hallonen och om man inte hittar några färska så här års går det lika bra med frysta. Ett tips om man använder den sistnämnda varianten är att man pudrar över lite potatismjöl och sen skakar runt dem så kakan inte blir alltför vattnig.
Slutligen täcker man allt med marängsmeten (jag har ökat mängden i den här varianten eftersom det annars blir lite snålt tilltaget).


7.
In med den i ugnen. Efter allt brödbakande var jag en hårsmån från att kasta in ett par isbitar på en plåt i botten för att få mer fukt. Det är fel när man gör kakor. Väldigt fel.


8.
Efter runt 45 minuter är den klar. När marängen har fått en ljusbrun ton tycker jag den är lagom och tar då ut den för att svalna helt innan man skär upp den i lagom stora bitar. Gott med en bit vaniljglass till eller bara lite färska hallon.


Resultat?
Den är slut – räcker det som omdöme?
Jag ökade på mängden marängsmet vilket visade sig vara helt rätt. Att grädda den på ganska låg temperatur gör att man får ett krispigt täcke, men mitten av marängen blir fluffig och fin. Funderar på att testa med jordgubbar nästa gång eller kanske en mix av svenska sommarbär.
Klart värdig att bjuda vänner på efter nästa grillkväll. Gick även betydligt snabbare att svänga ihop än jag trodde innan. Tog bara runt 40 minuter plus gräddning.