• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Hallonkakor med marängtäcke

juni 3, 2009 by Johan Leave a Comment

IMG_4121


Mushigt och krispigt i en mysig combo


Ramlade över det här receptet och tänkte att det måste ju vara perfekt att avsluta en halvregnig försommardag med.
Stökade om lite i det och kommer att fortsätta experimentera med det för att nån gång mot slutet av sommaren uppnå den ultimata kakan. Eller i alla fall vara nöjd.


Innehåll:
75 g smör
110 + 330 gram strösocker
4 äggulor + 6 äggvitor
90 gram vetemjöl
8 gram bakpulver
2 gram vanilj (pulveriserad stång, dubbla vid vaniljsocker)
30 gram mjölk
200 gram hallon
3 gram ättiksprit


1.
Låt smöret bli rumstempererat och mosa sönder det med en gaffel. I med 110 gram socker och rör det till en luftig blandning.


2.
Blanda i äggulorna. Det underlättar om man tar en i taget och samtidigt vispar rejält.


3.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vanilj i en skål vid sidan om och häll sen ner det i smör/socker/ägg-blandningen. Ha samtidigt i mjölken (rumstemepererad, absolut inte kylskåpskall) och rör om tills det blir en smidig men ganska trög smet. Överarbeta inte degen utan när den är blandad och klar så räcker det utmärkt.


4.
Lägg äggvitorna i en helt torr och ren bunke och vispa dem tills de förvandlats till ett hårt skum. Ta då de resterande 330 grammen socker och häll i det stötvis samtidigt som du vispar som om det gällde livet. När hälften av sockret är iblandat häller stänker man över ättiksspriten (sluta inte vispa!) och ha sen i resten av sockret (ignorera mjölksyran). När allt är iblandat har du en trög, tjock, vit massa som smakar nästan som marschmallowsfluff.


5.
Ta en ugnsfast form modell större (runt 25×30 cm) och lägg i ett bakplåtspapper. Glöm att bröa formen eftersom bottendegen är ganska seg och garanterat sabbar det. Sätt samtidigt ugnen på 170 grader om du inte redan gjort det.


6.
Bred ut degen till en jämn botten. Häll på hallonen och om man inte hittar några färska så här års går det lika bra med frysta. Ett tips om man använder den sistnämnda varianten är att man pudrar över lite potatismjöl och sen skakar runt dem så kakan inte blir alltför vattnig.
Slutligen täcker man allt med marängsmeten (jag har ökat mängden i den här varianten eftersom det annars blir lite snålt tilltaget).


7.
In med den i ugnen. Efter allt brödbakande var jag en hårsmån från att kasta in ett par isbitar på en plåt i botten för att få mer fukt. Det är fel när man gör kakor. Väldigt fel.


8.
Efter runt 45 minuter är den klar. När marängen har fått en ljusbrun ton tycker jag den är lagom och tar då ut den för att svalna helt innan man skär upp den i lagom stora bitar. Gott med en bit vaniljglass till eller bara lite färska hallon.


Resultat?
Den är slut – räcker det som omdöme?
Jag ökade på mängden marängsmet vilket visade sig vara helt rätt. Att grädda den på ganska låg temperatur gör att man får ett krispigt täcke, men mitten av marängen blir fluffig och fin. Funderar på att testa med jordgubbar nästa gång eller kanske en mix av svenska sommarbär.
Klart värdig att bjuda vänner på efter nästa grillkväll. Gick även betydligt snabbare att svänga ihop än jag trodde innan. Tog bara runt 40 minuter plus gräddning.

Filed Under: Sött Tagged With: hallon, kakor, maräng

Previous Post: « Surdegsbaguetter med råg och solrosfrön
Next Post: Världens godaste vanilj »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2021 Matgeek on the Foodie Pro Theme