IMG_4278opt


Ryktet var sant – trevligt och gott


Tog mig en promenad idag till Bakery and SpiceTorsgatan 46.
Har hört en del om dem men när nu mitt favorithak Primafila börjat göra smörgåsar med deras bröd insåg jag att jag måste se vad som det mer bjöds på.


De bakar allt bröd på surdeg, med endast ekologiska råvaror och gräddar det självklart i en vedugn. Det i kombination med att de verkar ha en oerhörd känsla gör att dagens inköp blev en succé.


Kommer in i lokalen och genast är jag nere i en liten fransk by med en disk fylld med så mycket gott bröd att jag blev lite yr. Vid sidan om disken står det några trälårar fyllda till bredden med baguetter. Hörde kontanterna i min ficka yla av skräck. De visste att nu var det kört.


Kom därifrån med följande:


IMG_4285
Kardemummabullar


Köpte dem på rekommendation. Min spontana tanke var att det var på tok för mycket kardemumma ovanpå dem. Första tuggan bevisade återigen vem som är proffs på det här med att dosera kardemumma – inte är det jag i alla fall. Det var en perfekt mängd.
Undrar hur mycket surdeg det är i dem? De var sega men ändå ganska fluffiga. Förmodligen vore det generalfel att spara någon tills i morgon eftersom de verkar torka ganska fort. Ingen risk för det ändå – vi har redan ätit upp dem.


IMG_4281
Frallor med vallmo- eller sesamfrön
Det här var något helt nytt för mig. Som allt annat de har är de gjorda på surdeg och de har verkligen engagerat sig något överjävligt för att få till dem. Skorpan är något av det hårdaste jag gett mig på nånsin men det är ju inget negativt direkt. Innandömet har ett par stora hål och är oerhört segt. En sjuk hit med lite leverpastej och saltgurka!


IMG_4280
Levain
Flaggskeppet.
Vad säger man? Det här är ett sånt måsteköp att det nästan är löjligt. Krispig yta med underbar färg och ett innandöme som doftar himmelskt. Så mycket smak, så mycket kärlek. Betalade 40:- för en halv limpa och jag lovar – det är värt det dubbla.


Slutsats: De gör skäl för sitt goda rykte. Brödet var verkligen supergott och inramningen med den mysiga butiken gjorde det till en helhetsupplevelse som jag inte sett maken till i Sverige. Visst är det mysigt att handla bröd i en saluhall, men det här slog det med råge.
Nästa steg blir att jämföra deras levain med Gateaus. Än är inte sista ordet sagt.