IMG_4232


Morgonstund har segt i mund


Rotade lite i skafferiet på jakt efter något skoj att stoppa i brödet. Lade vantarna på en påse Dinkelmjöl och tänkte att eftersom det är så hög andel protein i det borde det göra underverk för segheten om man inte överdoserar det.


Till verket!


Innehåll:
450 gram vetemjöl special
100 gram siktat dinkelmjöl
30 gram vetegroddar
280 gram vetesurdegsgrund
380 gram ljummet vatten
6 gram jäst
14 gram salt


1. Dag 1, kväll:
Körde allt utom saltet 3 minuter på låg hastighet tills allt var blandat. Den blir lös och ska precis släppa från bunkens kanter. Knappt det.


2.
Vila 10 minuter. Kokade en kopp kvällste. Läste tidningen något försenat.


3.
I med saltet och kör runt 4 minuter på medelhög hastighet. Låt vila 2 minuter. Sen 2 minuter på hög hastighet. Nu ska den vara lös, men ändå trådig. Täck över och ställ på ett mysigt ställe.


4.
Drog ordentligt i den var 20:e minut under första timmen. Den fick sig verkligen en rejäl omgång och för varje gång jag drog i den gjorde den mer och mer motstånd. Toppen med andra ord.


5.
Efter runt två timmar hade den växt till dubbla storleken. Nu var det dags även för degen att gå till kojs. Hällde därför ut den på ett mjölat bakbord och delade upp den i 8 bullar. Vek försiktigt ihop dem (så inte de stora bubblorna inuti går sönder) och lade dem bakplåtspapper.


IMG_4207
Över med lite plastfolie som man inte spänner fast eftersom de då inte kan jäsa ordentligt utan bara lägger över dem. Sen in i kylen.


6. Dag 2, tidig morgon
Uppe med tuppen och drog igång ugnen. 250 grader kändes rätt. 275 skulle säkert vara att föredra men så mycket orkar inte min ugn med.
IMG_4218
Titta så mysiga efter en natt i kylen!
Så fort både ugn och sten var varma hystade jag in bullarna direkt från kylen. De växte till sig magnifikt!


Slutsats:
Nattjäst bröd är både smidigt och smakerna får utveckla sig i lugn och ro. Vet inte om det var dinkeln som gjorde att det blev så bra, men attans vad segt och vilka smarriga hål det blev. Ska testa nästa gång att ha i ännu mera dinkel och göra degen lite, lite lösare.