• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Nattjästa frallor med dinkel

juni 16, 2009 by Johan 4 Comments

IMG_4232


Morgonstund har segt i mund


Rotade lite i skafferiet på jakt efter något skoj att stoppa i brödet. Lade vantarna på en påse Dinkelmjöl och tänkte att eftersom det är så hög andel protein i det borde det göra underverk för segheten om man inte överdoserar det.


Till verket!


Innehåll:
450 gram vetemjöl special
100 gram siktat dinkelmjöl
30 gram vetegroddar
280 gram vetesurdegsgrund
380 gram ljummet vatten
6 gram jäst
14 gram salt


1. Dag 1, kväll:
Körde allt utom saltet 3 minuter på låg hastighet tills allt var blandat. Den blir lös och ska precis släppa från bunkens kanter. Knappt det.


2.
Vila 10 minuter. Kokade en kopp kvällste. Läste tidningen något försenat.


3.
I med saltet och kör runt 4 minuter på medelhög hastighet. Låt vila 2 minuter. Sen 2 minuter på hög hastighet. Nu ska den vara lös, men ändå trådig. Täck över och ställ på ett mysigt ställe.


4.
Drog ordentligt i den var 20:e minut under första timmen. Den fick sig verkligen en rejäl omgång och för varje gång jag drog i den gjorde den mer och mer motstånd. Toppen med andra ord.


5.
Efter runt två timmar hade den växt till dubbla storleken. Nu var det dags även för degen att gå till kojs. Hällde därför ut den på ett mjölat bakbord och delade upp den i 8 bullar. Vek försiktigt ihop dem (så inte de stora bubblorna inuti går sönder) och lade dem bakplåtspapper.


IMG_4207
Över med lite plastfolie som man inte spänner fast eftersom de då inte kan jäsa ordentligt utan bara lägger över dem. Sen in i kylen.


6. Dag 2, tidig morgon
Uppe med tuppen och drog igång ugnen. 250 grader kändes rätt. 275 skulle säkert vara att föredra men så mycket orkar inte min ugn med.
IMG_4218
Titta så mysiga efter en natt i kylen!
Så fort både ugn och sten var varma hystade jag in bullarna direkt från kylen. De växte till sig magnifikt!


Slutsats:
Nattjäst bröd är både smidigt och smakerna får utveckla sig i lugn och ro. Vet inte om det var dinkeln som gjorde att det blev så bra, men attans vad segt och vilka smarriga hål det blev. Ska testa nästa gång att ha i ännu mera dinkel och göra degen lite, lite lösare.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: dinkel, frallor, nattjäst, Surdeg, vetesurdeg

Previous Post: « Brödtest: Bakery and Spice, Sthlm
Next Post: Tips på trevlig mat- och brödläsning v. 25 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme